Polen en Hongarije wijzen aardgasplan van de EU af

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens een mediabericht wees nu behalve Hongarije ook Polen het aardgasplan van de Europese Commissie, dat voorziet in het reduceren van het aardgasverbruik met 15%, af, nadat Warschau het plan oorspronkelijk had begroet.

Polen en Hongarije hebben geweigerd om het EU-plan ter vermindering van het gasverbruik met 15% te ondersteunen, berichtte Reuters gisteren onder verwijzing naar een door de Tsjechische Republiek, die op dit moment voorzitter is bij onderhandelingen binnen de EU, gepubliceerd document.

De EU-landen waren het vorige week met elkaar eens geworden over een plan om het gasverbruik te verminderen om zodoende de gasreservoirs te vullen, omdat zij een mogelijke stop op de leveringen uit Rusland vrezen. De Europese Raad keurde het plan vrijdag goed. Volgens Reuters was voor het aannemen van het plan echter alleen maar een eenvoudige meerderheid nodig, dus de steun van 15 van de 28 leden van de EU.

Hongarije, dat op dit moment gesprekken voert over de waarborging van meer gasleveringen uit Rusland, had zich vanaf het begin tegen het plan uitgesproken. Volgens het door Reuters bekeken document betwijfelde Boedapest de rechtmatigheid van het plan en beweerde dat dit afbreuk zou doen aan de energiezekerheid van het land.

Polen was eerst voorstander van de reductie van het verbruik, stemde vrijdag echter tegen het plan, zoals Reuters bericht. Warschau noemde de wettelijke basis van het document “onvoldoende” en zei dat beslissingen die de energiemix van een land betreffen met de unanieme instemming van alle lidstaten genomen zouden moeten worden.

Het nieuw aangenomen rantsoeneringsplan is juridisch niet bindend, tenzij de Europese Raad een “unie-alarm” over de zekerheid van de gasvoorziening uitroept. Bovendien is er voorzien in een serie uitzonderingen. Vooral lidstaten die niet zijn aangesloten op de gasnetten van andere EU-landen, worden van de verplichting uitgezonderd. Bovendien kunnen de leden een versoepeling van de voorwaarden aanvragen wanneer ze hun opslagcapaciteiten overschreden hebben of wanneer hun strategisch belangrijke industrieën sterk afhankelijk zijn van gas.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Polen en Hongarije wijzen aardgasplan van de EU af

 1. BosscheBol zegt:

  Maar gdvrdgdvr! De Polen en Hongaren luisteren niet naar onze Heilige timmermans! Ze weigeren om onder het douchen te pissen! Heropvoedingskamp!!
  Heil onze leider rutte.

  Like

 2. droevige mof zegt:

  Duitsland blijft gas leveren aan Polen. De officiële rechtvaardiging is dat het Russische gas slechts tijdelijk in Duitsland is opgeslagen. Een blik op de kaart laat zien dat dit een beetje vreemd is. Misschien is het Franse gas eigenlijk ook wel voor de Wit-Russen.

  Like

 3. bobzelf zegt:

  KAN ER NIET EENS NAVRAAG GEDAAN WORDEN ??
  OF ??

  DE ONGEKOZENEN IN BRUSSEL… ZEG MAAR DE ZAKKENVULLERS …

  THE NITWITS . DE WEETNIXEN …

  WEL MINIMAAL DE “””OLO “” HEBBEN AFGEMAAKT ??

  MET AANVULLEND 2 JAAR VRIJ PERENPLUKKEN ???

  JE EIGEN ONDERGANG REGELEN EN FINANCIEREN ??

  ER ZIJN ER VOOR MINDER DOODGESCHOTEN ?/ DACHT IK ..

  OOM LEKKER SNEEUWBALLEN GOOIEN
  KOMMIE THUIS ..
  WIJF PLEITEN…
  MET JE KOUWE KLAUWE ..
  HOUTJES HAKKE IN DE TUIN ..

  LACHE MAN

  Like

 4. Wim Vreeswijk zegt:

  Enige jaren geleden zou Rusland reeds schulden vrij zijn, dus die kunnen wel tegen een stootje. Dit afgezien het feit dat zij onlangs grote gas- en olieleveranties hebben gerealiseerd aan China en India.

  Like

 5. Alphons Mantel zegt:

  zinloze sancties jegens Rusland doen de energieprijzen in Europa exploderen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s