Dat zou het einde van de Duitse economie zijn: Nu ook nog China-sancties?

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse sancties tegen Rusland lijken al op een schot in de eigen voet. Maar met het oog op de toenemende spanningen tussen China en Taiwan komen plotseling ook Duitse sancties tegen het Rijk van het Midden onder de aandacht. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen), heeft al een minder diplomatiek standpunt ingenomen en Taiwan verzekert van Duitse ondersteuning.

Maar: mogelijke China-sancties zouden de Duitse economie het laatste zetje kunnen geven. Want China is op dit moment Duitslands grootste handelspartner – en dat al voor de zesde achtereenvolgende keer. In 2021 bedroeg het volume van de Duitse China-handel € 245 miljard. Daartegenover valt zelfs de Duitse Rusland-handel naar verhouding bescheiden uit – die staat in de Duitse handelsbalans op de 14e plaats. De Duitse export naar China is met bijna € 104 miljard driemaal zo hoog als die naar Rusland.

Nog belangrijker is de enorme afhankelijkheid van de Duitse economie van Chinese producten op allerlei gebied. “De import uit Rusland bestaat voor 60% uit olie en gas, dat Duitsland in ieder geval op de middellange termijn wil vervangen”, analyseert het politieke platform “ThePioneer”. “De handel met China is breder, technologisch hoogwaardig en vooral voor een land in de digitale en ecologische transformatie existentieel.” En: “In China zijn 5000 ondernemingen uit Duitsland actief, en er komen elk jaar honderden bij.”

Jaren geleden al waarschuwden economie-experts: geopolitieke spanningen zouden voor de Duitse exporteconomie en vooral voor de auto-industrie verwoestende gevolgen hebben. Alleen VW al verkoopt 40% van zijn auto´s in China. Mocht China als exportland wegvallen, dan zou de Duitse industrie op het ergste moeten rekenen. Terwijl de Duitse economie nu al voor het eerst sinds 1991 een negatieve handelsbalans heeft.

Bovendien is China ook als leverancier van grondstoffen praktisch onontbeerlijk. Zo produceert het Rijk van het Midden meer dan 60% van alle zeldzame aarde in de wereld. Metalen van de zeldzame aarde zijn belangrijk voor High-Tech-producten zoals smartphones, LED´s, raketten – en nog veel meer. Ook elektromotoren of windmolens kunnen er niet zonder. “Als Robert Habeck zijn energietransitie de baas wil worden, dan moet hij niet de oppositie, maar Peking om hulp vragen”, becommentarieert “ThePioneer”.

Ook elke tweede Duitse onderneming in de verwerkende branche is aangewezen op vooraf geleverde prestaties uit China, bleek uit een peiling van het Ifo-instituut.

Juist voor tech-ondernemingen is China centraal. Al in 2025 zou het Rijk van het Midden de VS bij de omzet met kunstmatige intelligentie kunnen aflossen.

Al met al zou dit het volgende schot in de eigen voet zijn als Duitsland nu uitgerekend ook nog aan China de economische oorlog zou verklaren en sancties zou opleggen. Niet alleen de zeer twijfelachtige energietransitie, een lievelingskindje van de Groenen, zou dan moeten uitvallen.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Dat zou het einde van de Duitse economie zijn: Nu ook nog China-sancties?

 1. BosscheBol zegt:

  Zeldzame aarden uit China: magneten (electromotoren) beeldschermen, lenzen, lasers enzovoort.
  Titanium uit Rusland: vliegtuigen en raketten.
  Nee, gaat goed, komt helemaal goed. Ga zo door! Heil onze grote leider!

  Geliked door 1 persoon

 2. D Beukema zegt:

  verzekerd

  Like

 3. Jean zegt:

  Met die groene troep is het alleen maar ellende in heel Europa, laten we die troep zo snel mogelijk naar het containerpark duwen.

  Like

 4. Andre zegt:

  Toemaar Pelosi heeft de boel lekker lopen provoceren en nu wil Duitsland zich los gaan koppelen van China. Geen gas is geen industrie dus dat is makkelijk roepen.

  Like

 5. En nog denken mensen dat er geen vooropgezet plan is.

  Like

 6. karton zegt:

  Gaat Duitsland nu óók al sancties invoeren tegen China ?
  Ze zijn er momenteel gek genoeg voor.
  Nog even en we zien Duitsers per fiets naar Nederland komen om bij ónze boeren om eten te bedelen ! (indien ónze Boeren nog bestaan tenminste !)

  Like

 7. Qvic zegt:

  Ruslands sanctie was geen schot in eigen voet, maar een schot in eigen longen. Als China ook met sancties overspoeld worden, is dat geen schot in eigen voet, dat zal waarschijnlijk een eigen nekschot zijn. Dan klapt de eigen industrie en economie direct in elkaar door eigen arrogantie en grootheidswaanzin en kinderachtige gedrag van de politiek, om machtige landen waar je afhankelijk van bent probeert de les te lezen.

  Geliked door 2 people

 8. Buelens zegt:

  Welke macht is zo machtig dat ze onze verkozenen kan voorzien van oogkleppen. Wat ieder nuchter denkende zo ziet en aanvoelt wat er mis gaat, daar hebben zij geen benul van. Met alle gevolgen van dien voor ons. (die oogkleppen zijn wel gemaakt van dollar biljetten). Een voorspelling: tegen 2030 bestaat Europa zoals zich dat nu voordoet, niet meer. Het zal Duitsland zijn dat alles op de schop zet, wanneer ze tot de vaststelling zullen komen, dat ze financieel moeten opdraaien voor het Europees debacle en dit met een dramatisch krimpende economie. Weer een oorlog die ze zullen verliezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s