Wantrouwen tussen de VS en boezemvriend Zelensky neemt toe

(Vertaling: E.J. Bron)

Trekt het Westen zich uit de Oekraïne-affaire terug?

Dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky niet de heldenfiguur is zoals hij zichzelf, met ijverige hulp van de media, aan de wereld sinds het begin van de Oekraïne-oorlog presenteert, lijkt in toenemende mate ook de ronde te doen bij zijn ijverigste ondersteuners in de Amerikaanse regering: vooraanstaande Amerikaanse media berichten over een toenemende vervreemding tussen de VS en de ooit door hen feitelijk geïnstalleerde leiding in Kiev.

Zoals Thomas Friedman in de gerenommeerde “New York Times” schrijft, zouden Amerikaanse functionarissen “in een privégesprek veel bezorgder over de leiding van de Oekraïne zijn dan ze toegeven.” Tussen het Witte Huis en Zelensky zou “diep wantrouwen heersen – aanzienlijk meer dan tot nu toe bericht.”

Friedman, die beschikt over inside information, zegt verder dat het ontslag van de Oekraïense procureur-generaal en het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst voor aanzienlijke irritatie in Washington gezorgd zou hebben. Dit zou de belangrijkste binnenlandse politieke schok voor de Oekraïense regering sinds de Russische invasie in februari geweest zijn.

Achtergronden van de argwaan onduidelijk

De eigenlijke achtergronden van de nieuw ontwaakte argwaan van Washington zouden onduidelijk zijn. Hij zou, aldus Friedman, nog geen mediale berichtgeving geregistreerd hebben die overtuigend verklaart wat er eigenlijk aan de hand is. Het lijkt erop alsof de Amerikanen niet heel precies onder het kleed zouden willen kijken – “uit angst voor corruptie of schandalen, die we zouden kunnen ontdekken, nadat we daar zo veel geïnvesteerd hebben.” Friedman belooft aan het eind veelzeggend dat hij er in de toekomst waarschijnlijk meer over zou kunnen melden.

Zijn desondanks verhelderende uiteenzettingen stonden in een bericht over Nancy Pelosi´s conflictrijke bezoek aan Taiwan. Tegenover de “Tagesspiegel” betwist een van de adviseurs van Zelensky prompt dat er onenigheden met de VS zouden zijn. Men zal echter de woorden van Friedman, die uitstekende contacten bij de Amerikaanse Democraten en in het regeringsapparaat heeft, niet kunnen afdoen als alleen maar gemompel: hij gaat er van uit dat de het engagement van de VS voor de Oekraïne nog zou kunnen uitgroeien tot een probleem voor de Amerikaanse belastingbetalers.

Zelfs inzet van “kleine atoomwapens” mogelijk

Want “hoge” functionarissen zouden volgens de deskundige intussen ook de inzet van “een klein atoomwapen tegen de Oekraïne” door Rusland voor mogelijk houden. De oorlog zou in ieder geval nog lang niet voorbij zijn, de situatie niet stabiel, het zou dagelijks tot nieuwe “gevaarlijke verrassingen” kunnen komen. Bovendien hadden al twee maanden geleden mensen van de Amerikaanse geheime dienst beklaagd er door de regering in Kiev niet voldoende over geïnformeerd te worden wat zich in de Oekraïne zou afspelen. “Kunt u iemand vinden die betrouwbaar kan vertellen hoeveel troepen de Oekraïne verloren heeft, hoeveel uitrustingsstukken de Oekraïne verloren heeft?”, vroeg de voormalige hoge medewerkster van de geheime dienst, Beth Sanner, in de “New York Times”.

In Washington neemt ook de bezorgdheid toe waar eigenlijk de enorme hoeveelheid wapens terechtkomt die de VS in het kader van hun ondersteuningsprogramma van $ 40 miljard aan de Oekraïne levert. Onlangs nog waarschuwde de NAVO voor het ontstaan van een reusachtige zwarte markt aan wapens, omdat de voor de Oekraïne bestemde leveringen daar vaak nooit terechtkomen.

Een tweede Afghanistan

De Republikeinse afgevaardigde Michael Waltz drong aan: “Om redenen van transparantie moeten we weten waar het spul naartoe gaat.” Uiteindelijk zal de woeste westelijke ondersteuning voor de Oekraïne zich waarschijnlijk tot eenzelfde soort catastrofe ontwikkelen als de NAVO-operatie in Afghanistan.

De uitermate dubieuze regering van een uitermate corrupt land wordt met onbeperkte geldsommen en modernste wapens overladen, zonder dat de donorlanden precies weten wat ermee gebeurt en met wie men precies te maken heeft. Ondertussen lijden de landen, die elkaar overbieden met sancties tegen Rusland, er het meest zelf onder. De hoeveelheden wapens, die het Westen tomeloos afstaat, zullen vermoedelijk in oorlogen in de hele wereld gebruikt worden en niet in de laatste plaats ook bij terreuraanslagen, die tegen het Westen zelf gericht zijn.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Wantrouwen tussen de VS en boezemvriend Zelensky neemt toe

 1. Rick zegt:

  Meerdere kritische kanalen (o.a. Jimmy Dore) hebben ook al aangegeven dat de band tussen VS en Zelensky sterk aan het verslechteren is.
  Oekraïne is de oorlog aan het verliezen, Zelensky heeft zijn nut gediend en is van geen waarde meer voor de VS.
  Geruchten gaan op dat de VS een aanslag op hem gaat plegen en de schuld in de schoenen van Rusland probeert te schuiven, om de oorlog en de haat nog wat langer te rekken.

  Like

 2. Andre zegt:

  Thomas Friedman is bezig met damage control want het hoofd van de SBU en de procureur generaal zijn medeeigenaar van de Zelenskii circus academie die Ukraine hebben gekaapt. Wie betaalt bepaalt zeg maar. Het lijkt Nederland wel met clown Rutte en zn sleutelrolpositie vriendjes pas 12 jaar lang.

  Like

 3. Dat zo linksen rechts het wantrouwen toe neemt is ondertussen al langer duidelijk.
  Alleen de dagdwaas Rutte heeft het allemaal nog niet zo goed begrepen en reist naar Oekraine om daar nog eens pontificaal slava Oekraine te blëren, en en passant nog even een hoop belastinggeld beloofd aan die corrupte hond.

  Like

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Stoppen met de oorlog in Oekraine, laat de donbass aan rusland. Zet een andere regering in Kiev (die er nu zit is er gekomen via een staatsgreep) die wel de russische inwoners zowel cultureel, als hun taal, accepteert. Stop met het fiancieren van die corrupte boevenbende. Teken de vrede met rusland. Daarna kunnen we weer zaken doen met rusland (als ze ons nog willen hebben als klant). Ik wantrouw tot op het bot, de nederlandse regering, als pijpendansers van de brusselse dictators. Ik stem niet op de FVD en ik ben geen vriend van Poetin. Je kan met iedereen zaken doen die niet het geweer op je richt. Wat ik wel ben, een vijand van sjoerd sjoerdsma met zijn gore dood66 bende en dat kutwijf van bergsma die alle sprekers van de FVD en PVV het woord ontneemt. Ik ben ook een tegenstander van die kale doodskop die ons weer wil knevelen met zijn dictatoriale wetten. En de ergste van allen die ons ten gronde richten, zijn rutte en het kaagwijf.

  Like

 5. droevige mof zegt:

  Het wantrouwen kan ook zijn geworteld in het feit dat een niet onaanzienlijk deel van de NAVO-wapens niet in Oekraïne aankomt. Het wordt waarschijnlijk verkocht en/of achtergehouden voor andere doeleinden. Als we pech hebben, zien we ze binnenkort weer in West-Europa als de zaken hier op gang komen.
  https://www.cbsnews.com/news/ukraine-military-aid-weapons-front-lines/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s