Energiedebacle in Duitsland: “Het lachen zal jullie vergaan!”

(Door: Guido Grandt – Vertaling: E.J. Bron)

In de zomer van 2022 verzinkt Duitsland in angst en ontsteltenis. De energiecrisis heeft – afgezien van de vele andere problemen – het land zo stevig in haar greep dat het regelrecht dreigt te worden verpletterd.

Natuurlijk bestaat het gevaar dat diegenen, die in de corona-tijd hun verachting tegen de democratie al hebben uitgeschreeuwd en daarbij vaak zij aan zij met rechtsextremisten onderweg waren, de sterk stijgende prijzen als nieuw mobilisatiethema proberen te misbruiken (…) We zijn voorbereid, ook op mogelijk nieuwe protesten.” (hier)
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Fraeser (SPD, juli 2022)

We moeten westelijke journalisten constant aanmoedigen om het exacte tegendeel van onze ware bedoelingen te schrijven en een ieder die over onze ware bedoelingen exact of onpartijdig in de westelijke zin van het woord schrijft of spreekt, moet snel als iemand van rechts of een fascist worden afgedaan en belachelijk gemaakt worden (…) (hier)
Generaal Iwan Iwanowitsj Agajants (ex-chef van de KGB-desinformatie)

De met veel tamtam aangekondigde en uiteindelijk ook ingevoerde strikte sancties van het Westen tegen Rusland als straf voor de aanvalsoorlog tegen de Oekraïne hadden een averechts effect. Het conflict tussen de oostelijke broederlanden is al lang ontaard in een plaatsvervangende oorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en Rusland, uitgevochten in de Oekraïne. Daarbij transformeert de Russische president Vladimir Poetin deze “hete” oorlog tegen het buurland in een “economisch-militaire twist” met het Westen, en drijft zodoende heel Europa – en op een bepaalde manier ook de VS – naar de spreekwoordelijke rand van de energiepolitieke afgrond.

De energieprijzen, met bovenaan de gasprijzen – exploderen op grond van de dreigende uitval van Russische gasleveringen. Zelfs de minister van Economische Zaken en Klimaat (Robert Habeck, Groenen) geeft toe dat het Poetins doel zou zijn de “eenheid en de solidariteit van het land te verwoesten.” (hier)

De mensen – de burgers, belastingbetalers, de kiezers en de consumenten – zin volledig zonder bescherming overgeleverd aan deze ramp. De eerste woongemeenschappen rantsoeneren bijvoorbeeld al het warm water voor huurders.

Wat eigenlijk klinkt als een samenzweringstheorie, wordt quasi in één keer schokkende realiteit: uit de kraan komt op bepaalde tijden alleen nog maar koud water, de verwarming blijft koud. De woningbouwcorporatie Dippoldiswalde bijvoorbeeld (district Sächsische Schweiz in het oostelijke Ertsgebergte) schakelt in haar 600 woningen vanaf 1 juli 2022 op bepaalde tijden de warmwatervoorziening uit vanwege drastisch stijgende energieprijzen. Dus: de voorziening van warm water wordt beperkt. Daarover wordt concreet gezegd: “In de belangrijkste gebruikstijden in de morgen, de middag en de avond blijft het beschikbaar, ´s nachts en op andere tijden komt er alleen maar koud water uit de kraan. Bovendien wordt de verwarming tot september niet meer ingeschakeld.” (hier)

Daar ging aan vooraf dat al in april 2022 de prijs van de vooruitbetalingen voor de bedrijfskosten verdubbelde. Dienovereenkomstig moet de corporatie tegenover de plaatselijke energieverzorger vooraf betalen, dus in plaats van tot nu toe € 100.000,- nu € 400.000,-. “Het gaat er niet om de huurders te irriteren, maar zich op datgene in te stellen wat we volgend jaar misschien anders niet meer kunnen betalen”, zei de directeur Falk Kühn-Meisegeier.

Bij andere verhuurders zal het er landelijk waarschijnlijk weldra ook zo uitzien. De president van de vereniging van de wooneconomie GdW, Axel Gedaschko, zegt daarover: “De actueel moielijke tijden vereisen ook moeilijke beslissingen, die niet altijd op instemming zullen stuiten.” (hier) Dat is duidelijk. En ook de Groene senator Milieuzaken van Hamburg, Jens Kerstan, sluit in geval van de gasnoodtoestand een beperking van het warme water niet uit. (hier)

Maar dat is niet alles: de districten zijn eveneens in paniek. Desbetreffend bereiden zich in de hele Bondsrepubliek de gemeenten op een ernstige noodsituatie voor. Verschillende steden hebben al noodplannen voor de winter, voor het worstcasescenario als er geen of weinig Russisch gas is.

In het geval dat de gasreservoir (bijna) leeg zouden zijn, wil men zelfs openbare gebouwen aanbieden om je in op te warmen, omdat men koude in voor de burgers vreest. “Overwegend voor oude en arme mensen.” Daarom worden er nu hallen en brandweerkazernes ingericht waar kou lijdende mensen toevlucht kunnen vinden. Ook worden er in gymzalen van scholen veldbedden geplaatst en hygiënepakketten verstrekt.

Omdat de hallen echter met grote, op stookolie werkende blazers verwarmd worden, moeten in geval van nood tankstations voor de nood onderkomens aangetapt worden. Want het voorschrift van de staat voor de catastrofe bescherming bedraagt tussen één en vijf procent van de bevolking die verzorgd moet worden.

Ook worden familie en vrienden van de armen ter ondersteuning van de noodlijdende mensen opgeroepen, omdat de districten slechts een fractie van de mensen kunnen bereiken (hier). Er zou gas bespaard moeten worden en men zou zelf moeten kijken hoe men zichzelf enkele dagen zou kunnen voorzien, zegt men. De een of andere burger zou kunnen geloven dat hij in een allrisk-samenleving zou leven en dat de staat voor alles zou zorgen. Maar iedereen zou ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. (hier)

Ook de eerste buiten zwembaden sluiten midden in de zomer, zodat ze niet meer verwarmd hoeven worden. Andere steden op hun beurt schakelen de verlichting van oude historische gebouwen en monumenten of zelfs verkeerslichten uit om energie te besparen. En de voor de kerstmarkten in dit jaar geplande ijsbanen worden afgezegd, omdat de koel-aggregaten teveel stroom verbruiken, die mogelijk op andere plaatsen nodig is. (hier)

Maar ook veel andere EU-landen roepen hun bevolkingen op om gas te besparen. Dan vergaat je het lachen, op Vladimir Poetin na, die met zijn “energiewapen” de westelijke sancties heel effectief het hoofd biedt.

De mainstream media berichten dat de Russische president een plaatje gezien zou hebben, waarop mensen wordt aanbevolen om alleen nog maar bepaalde lichaamsdelen te wassen om warm water te besparen en Poetin op deze manier te schaden. “Wat is dat nou weer?”, zegt de chef van het Kremlin volgens het persbureau Interfax. “Zijn ze helemaal gek geworden. Ze besparen op water, ze besparen op stroom (…), wat een onzin is dat. Ze hebben zelf fouten gemaakt, ze weten niet wat ze moeten doen en zoeken schuldigen.”

Bovendien beschuldigt Poetin het Westen ervan Rusland verantwoordelijk te maken voor zijn eigen foute gedrag. Zo zou het in veel landen als “mode” zijn geworden om bijvoorbeeld in de energiesector te speculeren. “Ze maken de mensen met deze problemen bang en dan nemen ze beslissingen die onverstandig en onberekenbaar zijn. En de volgende stap is: ze zoeken naar schuldigen.” (hier)

Het hoofd van de Bundesnetzagentur, Klaus Müller, brengt het dilemma van de gasbesparing op een voor iedereen begrijpelijke, echter schokkende noemer: “Ik begrijp dat veel mensen daar over lachen. Maar wanneer ze de volgende gasrekening krijgen, zal het lachen hen echter vergaan.” (hier)

En exact zo zal het gaan!

Bron:
freiwelt.net
Door Guido Grandt

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Energiedebacle in Duitsland: “Het lachen zal jullie vergaan!”

 1. BosscheBol zegt:

  Tja, eigen schuld, dikke bult. En in Nederland krijgen we precies hetzelfde, zo mogelijk nog een tikje erger.
  Hier hebben ze gezegd dat de industrie extra moet bezuinigen op energie om de burger te sparen. Ik geloof er niks van. De burger? Dat is stront voor de elite/ parasieten. We zullen het snel genoeg merken.
  Worden de burgers onrustig? Lockdown! Want de grondwet? Daar vegen de parasieten hun reet mee af. Heil onze grote leider!

  Geliked door 2 people

 2. vangie1206j zegt:

  Deze rood/groene rat Nancy Fraezer heeft alleen maar zo,n grote smoel omdat zij de gewapende macht achter de hand heeft om het volk te intimideren.

  Geliked door 2 people

 3. Andre zegt:

  Alle oude centra in deelstaat Sachsen staan gasturbines om de vraag naar stroom in de winter van electrische kacheltjes te kunnen voorzien van stroom. Deze gasturbines komen dus stil te vallen en daarmee het bestaande stroomnetwerk overbelast gaat worden met uitval ten gevolg. Lekker vooruitzicht als de temperatuur naar – 25 gaat. De Duitsers in Sachsen zijn niet makkelijk en het Rusland haat kabinet Scholz zal moeten kiezen tussen de nordstream 2 in gebruik nemen of een totale oorlog met hun eigen mensen.

  Geliked door 1 persoon

 4. droevige mof zegt:

  Worden we genaaid? Het ultieme propagandamedium van de Duitse regering, t-online, meldt: “De gasopslagplaatsen raken sneller vol dan vermoed. De Duitse gasopslagfaciliteiten werden afgelopen vrijdag gevuld met het hoogste percentage in bijna twee maanden, ondanks de aanzienlijk verminderde leveringsvolumes uit Rusland.”
  Ik vraag me af wie ze dan vult, zijn het de Groningers (onwaarschijnlijk) of heeft Schröder weer een deal met de Russen gesloten? Of is het overwinningspropaganda in de stijl van 1944? Het wonderwapen.
  https://www.t-online.de/finanzen/unternehmen-verbraucher/konjunktur/id_100036550/gasspeicher-fuellen-sich-schneller-als-gedacht-netzagentur-chef-warnt-.html

  Like

 5. Jean zegt:

  Het is crisis van groot formaat maar de volksverlakkers/zakkenvullers in dat smerig EU gedrocht zijn op verlof “2 maanden” en de belastingbetalers draaien op voor alle ellende. In oktober zijn ze terug om nog meer ellende te verwekken en de bevolking te belazeren…
  Bah wat moet ik kotsen van die ellendelingen op onze kosten.

  Like

 6. ronjaspers zegt:

  President putin wil gewoon goedkoop gas leveren aan duitsland en europa.Wel betalen in roebels en iedere europeaan heeft betaalbaar gas.Oh ja,putin en rusland willen graag de 300 miljard dollar tegoeden terug die door het westen gestolen zijn.

  Like

 7. Julia zegt:

  We moeten gewoon beseffen dat Europa niet ver meer weg is van de ondergang. Energiecrisis, watercrisis, gascrisis, crisis in de zorg, crisis op de woningmarkt, crisis asielbeleid en nu de enorme economische klap . China en het Westen zijn innig met elkaar verbonden door handel. Daarnaast komt meer dan de helft van alle computerchips uit Taiwan. Wat als China het door het Westen gesteunde eiland binnenvalt? Nu Rusland het Westen heeft opgeschrikt met een nieuwe oorlog is het verstandig te kijken naar Taiwan, het door het Westen gesteunde eiland waarvan China vastberaden is om het in te lijven. Wat zou een conflict betekenen voor het Westen?
  Fareed Zakaria, journalist bij onder andere CNN en Time Magazine, ziet de Verenigde Staten Taiwan niet direct militair te hulp schieten. China heeft immers nucleaire wapens. Er zijn verdragen die ‘steun’ beloven aan Taiwan, maar die blijven vaag over de manier waarop.
  ‘Op het moment dat China besluit Taiwan in de houdgreep te nemen, via een economische blokkade of via militaire interventie, begeven we ons in een nieuwe koude oorlog,’ denkt Zakaria. ‘Er zouden twee blokken ontstaan die de handel met elkaar afbouwen.’ Dag chips, dag computer, dag koelkast, dag auto, etc. etc. Kortom het westen heeft zichzelf keihard in de voeten geschoten waar burgers de hoofdprijs voor zullen gaan betalen en in armoede verder moeten leven.

  Like

 8. Ravian zegt:

  “In de belangrijkste gebruikstijden in de morgen, de middag en de avond blijft het beschikbaar, ´s nachts en op andere tijden komt er alleen maar koud water uit de kraan.”

  Het kon bedacht zijn door mensen die van negen tot vijf werken…
  Nou ja, werken, hun stoel warm houden zal ik maar zeggen.
  Verder vraag ik mij af hoe deze lieden de toekomst zien, na de komende verplichte winterslaap dan hè.
  Zouden ze al eens over zaken als vorstschade nagedacht hebben?
  De vraag stellen is hem beantwoorden.
  Dit krijg je er nu van als je arrogante over het paard getilde linkse zachte sector idioten het stuurwiel van een technologische beschaving in handen geeft.
  Je hoeft dan enkel nog maar op de onvermijdelijke klap te wachten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s