Noodplan voor gas: Zo wil Europa besparen

(Vertaling: E.J. Bron)

Vanaf vandaag is het EU-doel in werking getreden om het gasverbruik met 15% te verminderen. Maar een overzicht laat zien dat niet alle landen het consequent willen uitvoeren.

Korter douchen, minder verlichting, zweten op kantoor: met maatregelen zoals deze willen de EU-landen de komende maanden gas besparen om voorbereid te zijn op de noodtoestand – een mogelijke stopzetting van gasleveringen uit Rusland. Maar een overzicht van de Deutsche Presse-Agentur (dpa) laat zien: enkele landen hebben tot nu toe nog geen maatregelen gepresenteerd om het gasnoodplan van de EU uit te voeren.

Dit plan is vandaag in werking getreden en voorziet erin dat de 27 landen hun gasverbruik van begin augustus tot eind maart 2023 vrijwillig met 15% reduceren, vergeleken met het gemiddelde verbruik van de afgelopen vijf jaar. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kunnen er bindende doelen in werking treden.

Duitsland moet meer dan 15% besparen

Het bijzonder van Russisch gas afhankelijke Duitsland moet volgens informatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer dan de overeengekomen 15% besparen. “We zien hier voor Duitsland een grotere besparingsnoodzaak”, zei men. Om gas te besparen, produceert sinds eind juli een in reserve gehouden steenkoolcentrale weer stroom. Als het aan de Duitse regering ligt, moeten er meerdere volgen, evenals bruinkoolcentrales. Een campagne van de staat moet de mensen motiveren om energie te besparen.

Bovendien staan er besparingen in openbare gebouwen gepland, waar in slechts sporadisch gebruikte plaatsen zoals gangen of foyers niet meer verwarmd moet worden. Voor gasverwarmingen in woongebouwen moet er een verplichtende controle komen om bijvoorbeeld de temperatuur lager te zetten. Voor ondernemingen dient de mogelijkheid om ongebruikte hoeveelheden gas bij opbod te verkopen prikkels bieden om energie te besparen.

Oostenrijk zet in op andere brandstoffen

Ook Oostenrijk zet in op andere brandstoffen. Zo dient de stilgelegde kolencentrale Mellach bij behoefte weer in bedrijf genomen te worden. Bovendien moeten grote bedrijven en krachtcentrales vanaf de herfst als alternatief voor gas ook aardolie in kunnen zetten, de kosten voor het ombouwen draagt de staat. Bovendien start men in de herfst een campagne om energie te besparen. Alleen al de hoge prijzen hebben er volgens het ministerie voor Energie voor gezorgd dat er in het eerste halfjaar ongeveer 7% minder gas dan in dezelfde periode vorig jaar werd verbruikt.

Frankrijk wil de kerncentrales meer laten werken

In Frankrijk moeten het openbaar bestuur en de privé-economie het goede voorbeeld geven bij het energie besparen. Daarvoor worden doelgerichte plannen voor de sector uitgewerkt, o.a. over air conditioning en over de verlichting van gebouwen. Instanties moeten bijvoorbeeld apparaten niet op standby laten staan, minder koelen en verwarmen.

Enkele supermarkten hebben aangekondigd de deuren consequenter te sluiten als de airconditioning aanstaat. De regering wil dat voor alle winkels in geval van twijfel ook met geldboetes doordrukken. Tegelijkertijd moet de sterk verminderde capaciteit van kerncentrales zo goed mogelijk voor de winter verhoogd worden en moet er vaart gezet worden achter de productie van hernieuwbare energie.

Nederland begint reclamecampagne

Nederland zet vooral in op besparende maatregelen van de bevolking met een reclamecampagne: burgers moeten korter douchen en de verwarming minstens een graad lager zetten. Voorschriften voor de industrie worden echter niet uitgesloten en moeten na de zomer bekendgemaakt worden. Het land heeft al sinds het begin van de energiecrisis maandelijks ongeveer 25% minder gas verbruikt in vergelijking met de voorgaande jaren. Ook in België is het verbruik in het eerste halfjaar alleen al door de hoge prijzen gedaald. De regering heeft de burgers er speciaal toe opgeroepen om energie te besparen.

Italië koelt en verwarmt minder

In Italië mag in openbare kantoren nog maar tot 25 graden gekoeld worden, bovendien wordt de temperatuur bij het verwarmen van 20 graden naar 19 graden verlaagd. Men overweegt om de stookperiode met twee weken te verkorten. Voor de industrie zijn er eerst geen beperkingen van het gasverbruik voorzien.

Griekenland reduceert straatverlichting

In Griekenland mogen de autoriteiten ruimtes niet mee onder de 26 graden koelen, de straatverlichting moet tot het absoluut noodzakelijke gereduceerd worden. Op dit moment loopt er een door de staat en met EU-geld gefinancierd programma, waarbij burgers oude airco´s en koelkasten door nieuwe, energie besparende apparaten kunnen vervangen. Bovendien moeten veel kolencentrales weer opgestart, andere centrales van gas naar olie omgeschakeld worden.

Spanje koelt nog maar tot 27 graden

In Spanje mogen alle openbare instellingen zoals warenhuizen, bioscopen, werkplaatsen, hotels, stations en luchthavens hun ruimtes in het vervolg nog maar tot 27 graden koelen en tot hoogstens 19 graden verwarmen. Bovendien moeten winkels en bedrijven met automatische systemen hun deuren gesloten houden. De verlichting van niet gebruikte kantoren, van etalages en monumenten moet na 22.00 uur uitgeschakeld worden.

Finland, Denemarken Estland en Litouwen hebben het doel al gehaald

Finland heeft zijn gasverbruik in de afgelopen tien jaar volgens informatie van de regering al gehalveerd en sinds de Russische intocht in de Oekraïne verder verlaagd – volgens de regering bestaat er geen directe behoefte aan nog meer maatregelen. Ook in Denemarken werd het energiebesparingsdoel al gehaald. In Zweden moedigt de Zweedse energieautoriteit de huishoudens met een omvatten online raadgever aan om energie te besparen.

Ook in Estland is het verbruik volgens informatie van de Minister van Economische Zaken en Infrastructuur, Riina Sikkut, al met 16% gedaald in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Desondanks worden energieleveranciers en de industrie opgeroepen om gas te besparen en over te stappen op andere brandstoffen. In de komende stookperiode zou bovendien eigen, maar fracking olie, die echter schadelijker is voor het klimaat, het gas ten dele kunnen vervangen.

Litouwen hoeft volgens informatie van de viceminister van Energie, Albinas Zananavicius, geen extra maatregelen te nemen. Reden daarvoor zouden behalve een door de prijs veroorzaakte daling van de vraag ook de plannen van de hoofdstad Vilnius zijn om aardgas in de komende stookperiode te vervangen door stookolie. In Letland werkt de regering nog aan richtlijnen om de energiebesparingsmaatregelen uit te voeren.

Polen en Tsjechië willen geen gedwongen maatregelen

In Polen beschouwt de nationaal-conservatieve regering zich niet aan het besparingsdoel van 15% gebonden. Men benadrukt de vrijwilligheid van de regeling.

Tsjechië zet grotendeels in op vrijwillige maatregelen. Zo hebben de verbruikers in Tsjechië hun gasverbruik al verminderd vanwege de hoge prijzen.

Hongarije wijst het doel af

In Hongarije sluit de rechtse regering van minister-president Viktor Orbán een uitvoering van het doel categorisch uit.

Ook in Slovenië bestaan nog geen concrete plannen, er wordt gewerkt aan een onderzoek. De overgangsregering in Bulgarije heeft nog geen maatregelen geformuleerd dom het doel van 15% gasbesparing uit te voeren.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Noodplan voor gas: Zo wil Europa besparen

 1. De reactie die je hier soms leest.
  Mag Ik een teiltje.
  Maar in dit geval wil Ik toch zeggen mag Ik een hele grote teil want zoals Brussel aan geeft zou die 15% besparing op vrijwillige basis zijn.
  Maar let dan even goed op, want Brussel vind dat het vrijwillig moet zijn maar op zeker dat regeringen dat door de strot van de burgers gaat persen, zoals je al kunt zien naar hetgeen gebeurd in Duitsland waar de zwembaden dicht gaan en waardoor kinderen dus ook geen zwemles meer krijgen.
  Waar mensen afgeraden worden om meer energie te gebruiken dan “nodig” is en de prijzen net als in de rest van Europa skyhigh zijn geworden en het einde nog niet in zicht is.
  Die vrijwillige basis zal heel erg snel onder geschoffeld worden.

  Geliked door 3 people

 2. Frits zegt:

  De EU is totaal geschift. 👺👺💀💀☠☠

  Geliked door 4 people

 3. Julia zegt:

  Brussel kan van mij betreft aan het gas. Knettergek en totaal doorgeslagen. Het is niet meer te tolereren waar die ongekozen WEF lamzakken mee bezig zijn tirannie en dictatuur viert hoogtij. De EU lamzakken hebben zichzelf wel weer een aardige salarisverhoging toegekend namelijk 8,5%. Dit mislukt bolwerk maakt de lidstaten en haar burgers straatarm en willen nu dat de burgers letterlijk en figuurlijk in de kou komen zitten. Die algehele EU komt mijn strot uit en ik mag hopen dat die mislukte miljarden bolwerk morgen nog als een kaartenhuis in elkaar gestort. Ze hebben niets anders dan ellende gebracht en de algehele EU laten overspoelen met invasies van duizenden migranten die de pot mee leeg komen vreten. Ik hoop dat ze zichzelf zo dermate in hun voeten hebben geschoten met die achterlijke domme sancties tegen Rusland dat ze van ellende zelf niet meer weten waar ze het zoeken moeten en een volksopstand niet lang meer uitblijft. De tijd zal het leren.

  Geliked door 4 people

 4. Ravian zegt:

  “en moet er vaart gezet worden achter de productie van hernieuwbare energie.”

  Een drenkeling een molensteen toewerpen noem je zoiets.
  Het blijkt moeilijk te erkennen dat de huidige energie ellende primair een gevolg is van de “energie wende”, en aanverwante groene waanzin buiten Duitsland.

  “Op dit moment loopt er een door de staat en met EU-geld gefinancierd programma, waarbij burgers oude airco´s en koelkasten door nieuwe, energie besparende apparaten kunnen vervangen.”

  Yep, want nieuwe koelkasten en airco’s fabriceren kost geen energie…
  Ik neem aan dat de aandeelhouders van Miele & Co allemaal al een nieuw superjacht besteld hebben?
  Tenzij ze uit Rusland afkomstig zijn natuurlijk, dan kun je beter geen bootjes kopen.
  Dan zijn er namelijk, letterlijk, kapers op de kust.

  Like

 5. J.v.d.Heijden zegt:

  Besparen op gas en electra is onzin: minder gebruiken,daar gaat het om.
  Trouwens, we hebben gas genoeg voor eigen gebruik, miljarden
  kubieke meters aardgas. Vijlbrief heeft eerder vergunning verleend
  om het op te pompen.

  Like

 6. saddy zegt:

  Misschien dat er nog mensen zijn die kunnen rekenen:

  Als 50% van de inwoners een eigen huis heeft in een (heel) warm land, niet willen werken en dus de hele dag thuis zitten met de verwarming aan en 2 x per dag douchen omdat dat toch ook gratis is, hoeveel gas bespaar je dan als je die mensen terug naar huis stuurt?

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Saddy, uw idee, het ei van columbus. Hoe kom je erbij. Geweldio. Dat kan rutte zelfs niet kunnen verzinnen denk i k

   Like

   • saddy zegt:

    Geschreven uit eigen ervaring en met de toevoeging dat er verrekte veel turken en noord-afrikanen een eigen huis danwel 1 of meer appartementen in die landen hebben of er mee bezig zijn.

    Weet je dat nieuwkomers hier de volgende les krijgen?:
    Niet de verwarming de hele dag op max. zetten en dan het raam open als het te warm wordt, maar je kunt ook deze knop naar die kant draaien, dan wordt het ook iets minder warm. Ja, je hebt gelijk, met het raam open gaat het sneller maar doe maar net of je dit gaat doen dan heb je je inburgeringscursus ook al voor de helft gehaald.

    Het speelt zich allemaal op een niveau af dat ik echt niet meer durf te spreken van het ei van Columbus, hooguit nog van de schurftluis van rutte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s