Voormalig adviseur van Trump over de Oekraïne: “Niet onze strijd, Zelensky is niet onze strijder”

Is de relatie nog zo goed als een jaar geleden? Joe Biden ontvangt Volodymyr Zelensky in het Witte Huis (01-09-2021).

(Vertaling: E.J. Bron)

In de VS zijn de afgelopen weken steeds meer bijdragen in de pers en de media verschenen, waarin de Amerikaanse ondersteuning voor de Oekraïense president Zelensky bekritiseerd wordt. In een vandaag verschenen opinieartikel ging de voormalige adviseur van president Trump, Steve Cortes, verder en veroordeelde het eenzijdige partij kiezen van Washington in het Russisch –Oekraïense conflict.

In een opinieartikel voor het Amerikaanse tijdschrift “Newsweek” heeft de voormalige adviseur van Donald Trump in het Witte Huis, Steve Cortes, de fixatie van de buitenlandse politiek van Washington op de huidige Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de eenzijdige ondersteuning van de Oekraïne in het Russisch-Oekraïense conflict bekritiseerd.

Zelensky, schrijft Cortes, zou in toenemende mate zijn ware gezicht laten zien, dat van een “corrupte autocraat”, die bovendien een eigen spel tegenover China zou spelen en daarmee de belangen van de VS in de rug zou aanvallen. Dat eerste zou er bijvoorbeeld aan te zien zijn dat in de Oekraïne (nog voor het begin van de Russische militaire interventie) alle oppositionele media uitgeschakeld werden en inmiddels bijna alle oppositiepartijen verboden zijn.

De Amerikaanse pers, aldus Cortes verder, zou in toenemende mate het stilzwijgen over de corruptie breken, die in de Oekraïne ook met het oog op Amerikaanse financiële en militaire hulp plaatsvindt. Sinds Zelensky voelt dat de ondersteuning voor hem zelfs in het Witte Huis minder wordt, is hij op zoek gegaan naar een nieuwe beschermheer en papt hij aan met China.

In een interview ,et de in Hongkong verschijnende “Sout China Morning Post”, herinnert de bijdrage in “Newsweek”, richtte Zelensky een appèl tot China en verzocht het land om de Oekraïne bij zijn oorlogsinspanningen en bij de “wederopbouw” te ondersteunen. In een eerder telefoongesprek met de Chinese staatschef zou Zelensky China de Oekraïne als diens “brug naar Europa” hebben aangeboden. Daarmee, aldus Cortes, zou Zelensky “openlijk de gevaarlijkste tegenstander van de VS trachten te winnen, de Communistische Partij van China”, en definitief “de aanspraak als voorbeeld voor de mensenrechten te gelden” verspeeld zou hebben.

Als bijzonder twijfelachtig beschouwt de voormalige adviseur van de president de financiële en militaire hulp aan de Oekraïne:

De Amerikaanse belastingbetalers lenen dus tig miljarden dollars, die hun land niet heeft, om de niet verantwoordelijke leider van een corrupt land een vermogen te doen toekomen, alleen maar om een oorlog te escaleren waaraan Amerika geen vitaal nationaal belang heeft”, schrijft Cortes.

De strijd “tussen Poetin en Zelensky”, resumeert de expert, zou geen enkel wezenlijk nationaal belang van de VS betreffen. Erger nog:

Biden´s inmenging schaadt Amerika en verergert de noodsituatie van het Oekraïense volk, dat de speelbal is geworden in een slag van Zwarte Zee-oligarchen.”

Zijn advies: Amerika zou moeten staan op dialoog, onderhandeling en de-escalatie. Wanneer de partijen weigeren, dan is het tijd voor een Amerikaans uitgangspunt van het realisme en de terughouding, want:

Dit is gewoon niet onze strijd en Zelensky is zeer zeker niet onze strijder.”

Steve Cortes is in de VS bekend als tv-presentator en politiek commentator, die o.a. voor CNBC en CNN werkte. In het jaar 2016 was hij werkzaam voor de verkiezingscampagne van Donald Trump als adviseur en manager. Na de ambtsaanvaarding van Trump keerde Cortes terug naar de journalistiek en de financiële wereld, bleef echter tot op de dag van vandaag “informeel adviseur” voor o.a. economische en buitenlandpolitieke thema´s.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Voormalig adviseur van Trump over de Oekraïne: “Niet onze strijd, Zelensky is niet onze strijder”

  1. stradivotsi zegt:

    LULKOEK alweer vanuit de Us of A Wanneer komt die Uit het stof gegrepen Tom Cruise in enigzins vemakelijke Hollywieks produktie in onze filmtheaters? geeuw………

    Like

  2. Andre zegt:

    Zelenskii met zn clown firma verkocht aan de Biden administratie bestaat alleen nog maar in de media. Hier zie je de rol weer van de media die kennelijk volledig in handen is van de Klaus Schwab club en dat moet allemaal anders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s