Polen wijst Brussels gasnoodplan categorisch af: “Niemand krijgt ons gas te pakken”

(Vertaling: E.J. Bron)

De dreigende energiecrisis stelt Europa zwaar op de proef. De veel bezworen Europese solidariteit zou in geval van nood wel eens niet veel waard kunnen zijn.

Eigenlijk waren de lidstaten het eind juli eens geworden over het zogenaamde gasnoodplan. Dit voorziet er o.a. in dat ze hun gasverbruik tot eind maart 2023 met 15% tegenover het gemiddelde verbruik in de afgelopen vijf jaar reduceren. Het plan voorziet ook in talrijke andere maatregelen.

Maar het gasnoodplan zorgt voor ruzie in de EU. Hongarije blokkeert het volledig. Ook Polen wil zich niet aan het besparingsdoel van 15% houden en wijst met nadruk op de vrijwilligheid van de maatregelen.

Het noodplan voorziet ook in een “Uniealarm” – het zou de vrijwillige besparingsmaatregelen verplichtend maken. Warschau wijst dat nadrukkelijk af: “Energiezekerheid is de uitsluitende verantwoordelijkheid van de staten”, verklaarde minister van Milieu, Anna Moskwa, in een interview. Polen zou “nooit” met de regulering instemmen om zelfstandigheid zelfs in het geval van een crisissituatie aan EU-niveau af te staan.

“Niemand zou ons kunnen dwingen gas te rantsoeneren of andere restrictieve maatregelen te nemen”, zei Moskwa verder. “Infrastructuur en gasleidingen evenals erbij gekocht gas zijn eigendom van onze staat, en alleen wij kunnen beslissen hoe we het gebruiken, voor wiens behoeften en hoe we het ter beschikking stellen. Niemand zal ons gas te pakken krijgen. Ik benadruk: de EU kan ons tot niets dwingen.” Ze zou zich geen situatie kunnen voorstellen, “waarin Brussel ons tot hulp zal verplichten.”

De Poolse regering zou ook niemand in Polen dwingen om gas te besparen.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Polen wijst Brussels gasnoodplan categorisch af: “Niemand krijgt ons gas te pakken”

 1. Andre zegt:

  Nog een weekje of 4 en dan gaat alles weer op slot in Polen want Klaus
  Schwab wil dit. Moldavie is die andere mongool Jens Soltenberg heel druk bezig want er is geen weg meer terug voor ze. spannende tijden……..

  Like

 2. VarAway zegt:

  Uitstekende reactie van de Polen.
  Eigen volk EERST.
  Destijds was het NEDERLANDSE aardgas geëxporteerd naar Duitsland GOEDKOPER voor de consument aldaar, dan in NL!
  Ook nu is het aardgas in NL het duurste voor de NLse consument in heel Europa.
  Tel uit je winst.
  Waarin een klein land GROOT kan zijn…

  Geliked door 2 people

  • Richard zegt:

   De ‘grote’ zakenman toendertijd heeft ons gas verkwanseld. Zijn naam was: Joop den Uyl! Een enorme linkse rakker. Om nooit te vergeten!

   Geliked door 3 people

  • LUCIA zegt:

   Waarin een klein land groot kan zijn >>>Corruptie, gebrek aan moraal, haat voor het volk van en door die schijt politici

   Geliked door 1 persoon

  • hans-e-pans zegt:

   Nederland, volgens Mark R., zal waarschijnlijk maar al te graag wel haar nog winbare aardgasvoorraad willen uitdelen met andere EU-landen. Volgens de EU-verdragen als eerste natuurlijk met Duitsland, voor een schappelijk lage prijs.

   Joop den Uyl wilde na het ontdekken van de enorme aardgasvoorraad in de bodem van Groningen alleen maar leuke dingen voor de Nederlanders doen. Later ook voor de inwoners van andere Europese landen, zoals Italie die bijna geld toekregen zo achterlijk laag was de prijs die ze betaalden voor elke m3 aardgas uit Nederland.

   De rolvan Sinterklaas speelde hij, Joop den Uyl toen met verve, de Nerderlandse burgers kregen later de Zwarte Piet.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wim Vreeswijk zegt:

  Dat hele EU-idee is een aflopende zaak. Steeds meer landen hebben geen behoefte aan de tirannie van Brussel. Alleen in NAVO-verband zou er nog samengewerkt moeten worden en verder grenzen dicht en baas in eigen land !

  Geliked door 2 people

  • hans-e-pans zegt:

   Voordat de EU in elkaar stort zal de Nederlandse Pensioenspaarpot waarin een bedrag zit van ongeveer 1.500.000.000.000 Euro, (in letters ongeveer vijftienhonderd mijard Euro) worden leeggeroofd door de door Duitsland bestuurde ECB.

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s