Russische geo-politicus Karaganow: “Westelijke elites zullen het conflict niet doorstaan”

(Vertaling: E.J. Bron)

In een actueel interview met de “New York Times” heeft de Russische geo-politicus en langjarige adviseur van de president, Sergej Karaganow, een omvangrijke beoordeling van het Oekraïne-conflict gegeven en daarbij ook gesproken over mogelijke toekomstscenario´s. Het gesprek kan beschouwd worden als voortzetting van een interview met het Britse weekblad “”New Statesman” in april 2022 en een ander met het Italiaanse geopolitieke tijdschrift “Limes” in juni.

Karaganow interpreteert de oorlog in de Oekraïne als resultaat van de sluipende “escalatie in de betrekkingen” tussen de NAVO en Rusland. Hij maakt er voor zichzelf aanspraak op het gevaar van de oorlog voorvoeld en ervoor gewaarschuwd te hebben. De Russische leiding zou echter van een spoedige ineenstorting van het politieke Westen overtuigd geweest zijn, en wel op grond van economische zwaktes zowel als een algemene politiek-morele neergang. In principe zou de nieuwe Koude Oorlog al meer dan tien jaar geleden en zodoende al voor de Euromaidan in de Oekraïne zijn begonnen.

De westelijke elites probeerden in de Oekraïne hun sluipende neergang tegen te houden doordat ze de Oekraïne als een “op het hart van Rusland” gerichte speerpunt uitgekozen zouden hebben. Het conflict was vanuit de zienswijze van Moskou onvermijdelijk, zodat Rusland de beslissing genomen zou hebben om als eerste toe te slaan.

De reacties van het Westen zouden met het oog op talrijke crises en de wanhopige situatie van de westelijke leidinggevende elites voorspelbaar zijn geweest, aldus Karaganow. In het actuele militaire conflict gaat het uiteindelijk ook niet om de Oekraïne. Het conflict zou veelmeer bijna existentieel zijn voor de in toenemende mate het vertrouwen van de eigen volkeren inboetende westelijke elites.

De op dit moment heersende westelijke elite zou dit conflict niet doorstaan, voorspelt Karaganow. Desondanks zouden de meeste westelijke landen, nadat ze het aan hen in de late jaren ´80 “opgedrongen liberale globalistische imperialisme” zouden hebben afgeworpen, wel degelijk weer gedijen.

Rusland zou er met het oog op het politieke, economische en morele verval van het Westen goed aan doen om de komende een tot twee decennia duidelijk afstand te nemen. Na een gedeeltelijke elitewisseling in het Westen zouden de betrekkingen waarschijnlijk echter weer normaliseren. Rusland zou geenszins de suïcidale beslissing volgen om zich van de rest van de wereld te isoleren. Veelmeer zou de wereld er op dit moment mee bezig zijn om zich definitief van de westelijke hegemonie te bevrijden, en zou daarbij alleen maar kunnen winnen.

De internationale afkeer van Rusland hangt volgens Karaganow nauw samen met het fenomeen van de zogenaamde “Cancel Culture”. De Russische cultuur, ja al het Russische, zou in het Westen het slachtoffer worden van die rampzalige beweging. Dit zou echter een fundamenteel probleem van het Westen zijn, dat ook de eigen geschiedenis, de eigen cultuur evenals de christelijke moraal en waarden zou “cancelen”. Uiteindelijk zou de agressieve westelijke politiek echter ook voordelen hebben – ze zou er aan bijdragen de Russische maatschappij en de elites van de “restanten prowesterse elementen” te zuiveren.

In tegenstelling tot het Westen zou Rusland de vrijheid van het denken en van de intellectuele discussie nog steeds hebben kunnen bewaren. In ieder geval zouden in de Russische Federatie fenomenen als Cancel Culture of ook de “verpletterende politieke correctheid” niet te vinden zijn. Rusland zou zich ook niet afsluiten van de Europese cultuur, veelmeer zou men ook in de toekomst een van de weinige plaatsen blijven die de schat van de Europese, westelijke cultuur en haar geestelijke waarden bewaren.

Als minimaal oorlogsdoel noemt Karaganow de inname van de Donbas evenals de verovering van het gehele zuiden en oosten van de Oekraïne. Het zou zaak zijn om het onder controle van Kiev blijvende gebied politiek te neutraliseren en compleet te demilitariseren.

Daarbij ziet Karagnow de Russische leiding voor een existentiële keuze geplaatst. Mocht Rusland de kans op ontwikkeling als “trotse en soevereine staat” willen behouden, dan zou de slag voor een toekomstige “rechtvaardige en stabiele wereldorde” per se voortgezet moeten worden.

De Oekraïne zou overigens maar een klein deel van de omvangrijke neergang van de door de VS wereldwijd opgedrongen “wereldorde van het globale liberale imperialisme” zijn. De wereld zou zich op dit moment toe bewegen naar een veel rechtvaardiger en vrijer systeem van de multipolariteit evenals de diversiteit van beschavingen en culturen. Een van de centra van de komende wereldorde zou in Eurazië ontstaan, met Rusland in zijn natuurlijke rol als “beschaving van de beschavingen” en als de noordelijke garant van het globale evenwicht.

Sergej Karaganow geldt als de meest egocentrische en controversiële buitenlandspolitieke en veiligheidspolitieke voorbereidende denkers van Rusland. Hij staat al heel lang bekend om zijn provocaties en polariserende uitspraken. Meer dan twee decennia lang was Karaganow de meest invloedrijke adviseur van de presidenten Jeltsin en Poetin. Hij was medeoprichter en erevoorzitter van de oudste Russische NGO, de Raad voor Buitenlandse en Defensiepolitiek (SVOP), evenals van het belangrijke buitenlandspolitieke tijdschrift “Russia in Global Affairs”. De wetenschappelijk directeur van de faculteit voor wereldeconomie en internationale betrekkingen aan de gerenommeerde Russische universiteit Higher School of Economics beschouwt zichzelf als geestelijk vader van het toekeren van Rusland naar de Aziatisch-Pacifische regio.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Russische geo-politicus Karaganow: “Westelijke elites zullen het conflict niet doorstaan”

 1. bobzelf zegt:

  DUS WORDT HET ECHT TIJD DAT U KIEST …

  VOOR EEN OUWE KGB TAXICHAUFFEUR

  IS DAT GEINIG ……. DACHT VAN WEL HE /?

  Een van de centra van de komende wereldorde zou in Eurazië ontstaan, met Rusland in zijn natuurlijke rol als “beschaving van de beschavingen” en als de noordelijke garant van het globale evenwicht.

  EN DAN KAN KLAUS … WEF .. OM MET MIJN MOEDER TE SPREKEN

  “””MET ZIJN PIESIE NAAR BIJSTERVELD “”” WHAHAHAHAHAHAHA

  IK WIL HEB OOK UITLEGGEN HOOR .. 1956 OFZO

  DAT WAS EEN OUWE DROGIST IN SCHIEDAM WEST WHAHAHAHAHAHAHAAHA

  Like

 2. Ronald zegt:

  Elitaire, eigenzakkenvullers die in de grootste luxe leven, betaald door de belastingophoestende burgers, zijn, als het puntje bij paaltje komt, de meest bange ‘mensen’ die er zijn…..ze vluchten als eerste mocht er iets gebeuren! IK HOU VAN STERKE EN GEWONE ECHTE MENSEN!!!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s