De mening van het Westen over de gebeurtenissen in de Donbas verandert

(Door: Andrej Retsjikow – Vertaling: E.J. Bron)

De bewoners in het door Kiev gecontroleerde gebied van de Donbas wachten op de Russische vrede, in hen is een proteststemming wakker geworden. Franse journalisten, die spraken met inwoners van Kramatorsk, konden zich daar van overtuigen. De bewoners gaven informatie over standplaatsen van het Oekraïense leger prijs, zodat het Russische leger doelgerichte aanvallen kon uitvoeren.

In een artikel voor het persbureau “Agence France-Presse” (AFP) berichtten Franse journalisten over de stemming van de bevolking in het oosten van de Oekraïne. De schrijvers van het bericht wijzen erop dat “veel autochtonen er niet aan twijfelen waarom deze gebieden blootgesteld staan aan aanvallen – zij zeggen dat de Oekraïense troepen zich in verlaten huizen en scholen verschanst zouden hebben.” Ook Pawel Kirilenko, gouverneur van het door Kiev gecontroleerde deel van de regio Donetsk, bevestigt dat veel mensen op de Russische vrede wachten. Daarmee verklaarde hij de exacte kennis van het Russische leger over de stationering van Oekraïense troepen in huizen en scholen in steden van de Donbas.

School nr. 23, die voor 500 leerlingen bestemd was, werd in Kramatorsk als een van de eerste verwoest. Volgens Denis Sysojew, een lokale verantwoordelijke voor onderwijs, werden sinds het begin van de oorlog zeven scholen in de stad beschadigd. In het artikel staat dat school nr. 23 werd gebruikt als opslagplaats voor levensmiddelen. Maar Jewgeni, een 70-jarige houtdraaier, legde aan de Franse journalisten uit waarom de school beschadigd werd: “De Russen schieten op Oekraïense soldaten. Ik weet niet of ze nog in de school waren (toen het gebouw werd getroffen), maar we zagen ze hier regelmatig komen en gaan”, zei de gepensioneerde. “En er zijn veel ´goed bedoelende´ mensen in onze streek die de Russen helpen en hen willen informeren.”

Natalia, de moeder van drie kinderen van deze school, heeft dezelfde mening. Bovendien noemde ze een groep autochtonen op Telegram, waar, zoals zij zei, de commentaren er geen twijfel over laten bestaan “wie pro-Russisch is en wie niet”.

Niet minder opzien baarde een interview met de Amerikaanse journaliste Ann Coulter. In een interview met de bekende Britse tv-presentator Piers Morgan beschuldigde zij de NAVO ervan de Oekraïne-crisis geprovoceerd te hebben en riep het Westen op de Oekraïne niet langer te ondersteunen. “De Oekraïne was historisch gezien een invloedszone van het Russische rijk. Wat betreft de NAVO, dat bondgenootschap heeft na de instorting van de USSR geen zinvol nut meer, maar we stoppen er niet mee ons uit te breiden”, aldus Coulter.

Eind vorige week beschuldigde de Britse journalist Rod Liddle in een artikel voor de “Times” zijn collega´s ervan de waarheid over de belangrijke successen van Rusland bij de speciale operatie te verdoezelen. In plaats daarvan overdrijven de journalisten over de vaardigheden van de Oekraïense strijdkrachten (AFU), en “elke uitspraak van een Oekraïense politicus, ook al is ze nog zo belachelijk, wordt voor klinkklare munt aangenomen.” Zo´n berichtgeving zou wishful thinking zijn, concludeerde Liddle.

De politicoloog en voormalige hoofdredacteur van de krant “Kiev Telegraph”, Wladimir Skatsjko, beschouwt zulke berichten en uitlatingen van journalisten als pogingen om een zachte grondslag voor de komende val van de AFU en van het regime in Kiev te vinden. “De Franse journalisten verschaffen de autoriteiten van Kiev een alibi voor het geval ze volledig falen. Men kan op elk moment naar zulke berichten teruggrijpen en beweren: “Wij hebben jullie toch gewaarschuwd”. Op deze manier kan men niet alleen de nederlaag van de AFU uitleggen, maar ook proberen diegenen te bestraffen die betrokken zijn bij de Oekraïense crisis en de toekomstige mislukking”, zegt Skatsjko.

Zulke publicaties in de buitenlandse pers laten zien dat er in het Westen “nog gezond mensenverstand en het vermogen tot voorspelling bestaat.” “Vaak gaan westelijke journalisten te ver – van de totale afwijzing van Rusland tot totaal enthousiasme”, zei de expert.

En de politicoloog Wladimir Kornilow herinnerde eraan dat er steeds weer berichten van de frontlinie in de westelijke media gepubliceerd werden, waarin het er om ging wat de bewoners van de Donbas daadwerkelijk van de Oekraïners vinden. “Zulke berichtgeving was er uit Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk, toen de Oekraïense troepen zich nog in deze steden bevonden. De autochtonen, hoewel ze op de hoogte waren van de problemen die ze te verwachten zouden hebben, spraken er desondanks van dat ze op de Russen zouden wachten. Over het algemeen zou elke ook maar een beetje objectieve journalist, waarvan er in de Franse media toch enkelen zijn, dit niet over het hoofd hebben kunnen zien. Vaak sijpelt dit echter in berichten van westelijke journalisten en zelfs in uitlatingen van enkele Oekraïense persoonlijkheden, officieren en soldaten door, die openlijk toegeven dat de bewoners van de Donbas zeer zeker geen patriotten van de Oekraïne zijn”, benadrukte Kornilow.

Alexander Perendsjiew, buitengewoon professor voor politieke wetenschappen en sociologie aan de Russische economie-universiteit Plechanow en lid van de raad van deskundigen “Officieren van Rusland”, stelt eveneens vast dat het bericht van AFP er tegen de achtergrond van het leugenachtige materiaal over de situatie in de Donbas bovenuit steekt. Het is een poging om het ware beeld te laten zien, om te zeggen dat de bewoners het Russische leger als bevrijders verwachten en dat de Oekraïense troepen als bezetters op vreemd territorium worden waargenomen. In de toekomst zal het aantal van zulke publicaties in het Westen alleen nog maar toenemen.

“Het lijkt de poging van een uiteenzetting te zijn om te begrijpen wat de bewoners van de Donbas zelf denken. Er is sprake van een keerpunt in het systeem van de publieke opinievorming van het Westen. In dit concrete geval zou juist Frankrijk de voorvechter kunnen zijn”, gelooft Perendsjiew.

Volgens de expert helpen zulke pogingen om de krachtenverhouding in de Donbas te begrijpen en om te begrijpen waarom “de Russische coalitie in ieder geval succes heeft.”

“Ik hoop dat de Fransen al begrijpen dat Kramatorsk en Slovjansk tot de oorsprong van deze ´Russische lente´ behoren. Mogelijkerwijs wilden de journalisten erachter komen of de proteststemming nog aanhoudt, omdat Oekraïense troepen deze steden waren binnengedrongen. Daar vond een strafexpeditie plaats, die de chaos zou hebben moeten verdelgen. Maar nu blijkt de onmogelijkheid van zo´n zuiveringsactie wanneer er sprake is van een stiekeme proteststemming”, aldus de gesprekspartner tot slot.

Bron:
rt.de
Door: Andrej Retsjikow

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op De mening van het Westen over de gebeurtenissen in de Donbas verandert

 1. Ravian zegt:

  De etnische Russen in Oekraïne zijn in 1991 gewoon onder valse voorwendselen de onafhankelijkheid van Oekraïne in gerommeld.
  Realiteit is dat de Oekraïense nationalisten wel de etnisch Russische gebieden willen maar niet de etnische Russen die er wonen.
  Die etnische Russen hebben dat, na jaren van Oekraïense discriminatie en genocide, inmiddels wel in de gaten, en willen nu dus uiteraard niet meer bij Oekraïne horen.

  Daarom zijn de Russen nu degenen die de etnisch Russische bevolking in het oosten en zuiden van de Frankenstein staat Oekraïne aan het bevrijden zijn.
  De Oekraïense nazi’s willen dat uiteraard niet, die willen dat onder valse voorwendselen toegeëigende grondgebied behouden, en begaan er vervolgens de ene oorlogsmisdaad na de andere, omdat ze Russen haten, ook als die toevallig een Oekraïens paspoort hebben.

  Het westen kiest vervolgens, onder invloed van de alles overheersende linkse politiek en media, voor de genocidale onderdrukkende nazi kant in dit conflict, en pist daar mee op de graven van de miljoenen soldaten die gedurende de tweede wereldoorlog in de strijd tegen het nazisme gevallen zijn.
  En het merendeel van de Duitsers hatende EU bevolking, inclusief de Duitsers zelf, staat met gestrekte rechterarm stram in de houding “Heil Zelenski” te brullen.
  Helpen gaat dat echter niet, want Kiev heeft deze oorlog al lang verloren.

  Eerstdaags gaat dus in een economisch vernietigde EU, net als in Duitsland na Mei ’45, de waarheid doordringen, en dan komt de moeder van alle katers…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s