Miljardenverliezen voor westelijke crediteuren – Oekraïne kan rente voor kredieten niet meer betalen

(Vertaling: E.J. Bron)

Internationale ratingagentschappen classificeren de Oekraïne deels als niet in staat te betalen. Dit zou het hoge risico van een betalingsuitval bij de terugbetaling van internationale kredieten inhouden. Op verzoek van de Oekraïense regering werden nu de terugbetalingsverplichtingen voor een periode van twee jaar opgeschort.

Vrijdag hebben de internationale ratingagentschappen S&P en Fitch de vreemde valuta rating van de Oekraïne van “hoog risico van een betalingsuitval” verlaagd naar “gedeeltelijke betalingsuitval”, berichtte de “Deutsche Wirtschaftsnachrichten” (DWN) gisteren. Dit zou betekenen dat de debiteur een deel van de verplichtingen wat betreft vreemde valuta niet meer zou kunnen betalen. Het ratingagentschap S&P liet zich daarover volgens Reuters als volgt uit:

Met het oog op de aangekondigde voorwaarden van de herstructurering en in overeenstemming met onze criteria beschouwen wij de transactie als noodlijdend en synoniem aan een betalingsuitval.”

Volgens S&P zou de macro-economische en fiscale stress ten gevolge van de Russische invasie ook het vermogen van de Oekraïne kunnen verzwakken om zijn schulden in lokale valuta te betalen. Het ratingagentschap zou daarom de rating voor de nationale munt van de Oekraïne van “problemen bij het betalen” (B-/B) naar “hoog risico op een betalingsuitval” (CCC+/C) verlagen. Dienovereenkomstig zou ook het ratingagentschap Fitch de rating voor vreemde valuta op de lange termijn van de Oekraïne van “betalingsuitval is begonnen” naar “beperkte betalingsuitval” verlaagd hebben.

Om een betalingsuitval te vermijden, aldus de DWN, zouden de buitenlandse crediteuren de Oekraïne al in het begin van de week met een Oekraïens verzoek van vorige week woensdag gesteund hebben van een tweejarig bevriezen van de terugbetalingen van buitenlandse leningen ter waarde van bijna $ 20 miljard. Derhalve zouden de eigenaren van ongeveer 75% van de leningen akkoord zijn gegaan met het bevriezen van de terugbetalingen, omdat er ook zes maanden na het begin van de oorlog geen signalen voor een vrede of een wapenstilstand zouden zijn. Voor de Oekraïne zou daardoor volgens informatie van de Oekraïense minister-president, Denis Schmigal, geld gespaard worden. In een verklaring zei hij:

De Oekraïne zal bijna $ 6 miljard aan betalingen besparen. […] Deze middelen zullen ons helpen om de macro-financiële stabiliteit te behouden, de duurzaamheid van de Oekraïense economie te versterken en de slagvaardigheid van ons leger te verbeteren.”

Volgens het bericht van de DWN behoren BlackRock, Fidelity International, Amia Capital, LLP en Gemsstock tot de grootste eigenaren van de Oekraïense leningen. Hun marktwaarde zou sinds eind 2021, toen de uitbreiding van de Russische troepen aan de grenzen met de Oekraïne begon, ondertussen met meer dan 80% zijn ingestort.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Miljardenverliezen voor westelijke crediteuren – Oekraïne kan rente voor kredieten niet meer betalen

 1. Andre zegt:

  Blackrock natuurlijk weer voorop maar ook Fidility International is een pensioen beheerder. Nee joh Zenskii wij vinden dat je het fantasitsch doet en bevriezen gewoon 2 jaar je terug betalingen maar aan de andere kant gaat er weer een briefje uit naar de pensioen gerechtigden……………Door tegenvallende reseltaten zijn wij genoodzaakt om de komende 2 jaar uw pernsioen te halveren.
  Amia Capital focust op emerging en developed markets dan vraag je je toch af what the fuck hebben ze dan te zoeken in Ukraine? Maarja hoofdkantoor in London natuurlijk. En Gemsstock is een berg in Zwitserland maar als het om centjes gaat ook weer…………kantoor in London. Alleen de BV Rutte pensioenpotten ontbreekt nog in het rijtje.

  Like

 2. Hovawart zegt:

  Wie denkt u wie er voor deze aanfluiting van een conflict mag opdraaien…..betalen….nou?

  Like

 3. Boike zegt:

  Dan wordt het hoogtijd, om de deurwaarder bij Zelensky langs te sturen.
  Wegens hoofdelijke aansprakelijkheid, corruptie en wanbeleid, beslag leggen op al zijn bezittingen wereldwijd. Gewoon kaalplukken en leegschudden.

  Like

 4. Julia zegt:

  Von der Leyen zal de rekening en schulden wel tot zich nemen en onze rotte appel Rutte zal graag een centje hieraan bijdragen. .

  Like

 5. Boze burger zegt:

  Zelensky maakt slim gebruik van de domheid van westen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s