Slagveld internet: Verbitterde informatieoorlog in de Oekraïne breidt zich uit

(Vertaling: E.J. Bron)

Het oprukken van Russische strijdkrachten in Oekraïens territorium heeft ook aanzienlijke gevolgen voor het internet. In de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson wordt al sinds meerdere maanden het hele internetverkeer omgeleid – en wel via het door Rusland “geannexeerde” schiereiland Krim en van daaruit richting Moskou. Dat zou de controle vergemakkelijken, vreest de Oekraïense kant.

Propaganda en interpretatiegezag

Dat een militair conflict ook altijd een oorlog om de hoofden is, mag als voldoende bekend verondersteld worden. Al in beide wereldoorlogen hebben alle deelnemers geprobeerd om hun kant met hulp van propaganda en agitatie als de juiste neer te zetten. Dat nu hetzelfde in de Oekraïne-Rusland-oorlog gebeurt, verbaast daarom niemand. Wat echter is veranderd, is de manier waarop propaganda, nieuws en informatie uitgezonden worden. Om het internet wordt daarom heftig gevochten in dit conflict.

Infrastructuur als militair doel

Na de intocht van Russische troepen in Cherson hebben Russische autoriteiten het internetverkeer omgeleid. Amerikaanse diensten zoals Facebook en Twitter geblokkeerd, evenals de toegang tot bepaalde internetsites. Het Westen doet dit overigens ook – meerdere aan het Kremlin gelieerde media zijn in de hele EU verboden, in Oostenrijk dreigen zelfs boetes tot € 50.000,- voor het verspreiden van deze inhouden.

Het doorslaggevende keerpunt was een meerdaagse internetuitval in Cherson eind mei. Tot dan toe werden data uit de stad in de eerste plaats via Kiev naar Europa getransporteerd. Weliswaar herstelden enkele internetaanbieders de volgende dagen hun verbinding weer – maar in plaats van via Kiev liep alle dataverkeer sindsdien via de Krim en van daaruit verder richting Moskou.

Op dit moment is er voor praktisch alle internetaanbieders in Cherson maar één enkele richting die intact is – namelijk via de Krim.

Met Apple & Microsoft naar de “Great Reset”

Al in 2020 sloot de Oekraïne een deal met Microsoft voor het opzetten van een “uiterst veilig Cloud-Platform-Ecosysteem”. Dit zou op “verschillende branches effect moeten hebben en de energietransitie, de digitale transformatie van de landbouw en de duurzaamheid bevorderen.” In 2023 zou in samenwerking met Apple een digitale volkstelling gehouden moeten worden. Deze zou eveneens via de DiiA-App lopen, die ook voor identiteitsbewijzen en ambtelijke zaken in gebruik is – in de Oekraïne is de glazen burger al grijpbare realiteit. De samenwerking verloopt via het “ministerie voor Digitale Transformatie”.

Onlangs schetste de Oekraïense vicepremier Michailo Fedorow een horrorvisie van de Oekraïne in de zin van de “Great Reset” in in het jaar 2030.

Oekraïne tussen Soros en gelijkschakeling

De Oekraïne is ook een populair werkveld voor de zelfbenoemde “mensenvriend” en miljardair George Soros. In een video uit 2014 pocht hij op de invloed van zijn “organisaties” in de Oekraïne. “Wat er in de Oekraïne gebeurt, is mijn beste project”, verklaarde Soros. Sinds het begin van de oorlog hebben beide kanten de censuur van de andere zienswijze bespoedigd. Terwijl Rusland daarvoor in de wereldwijde pers afgemaakt wordt, lijkt de mediagelijkschakeling van Zelensky en het verbod van oppositie niemand in het Westen te storen…

Provisorische infrastructuur op wederopbouw voor de lange termijn?

Zowel het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie als Rusland beweren dat het herstellen van het internet en de mobiele telefonie een van de prioriteiten bij de wederopbouw zou zijn – vaak onmiddellijk na de herovering van gebieden. Tegelijkertijd zou men vrezen dat de ander ook bij de netwerkinfrastructuur verder zou oprukken. Sinds het begin van de oorlog heeft Rusland in ieder geval vaart gezet achter zijn internetcensuur.

Ook aan Oekraïense kant speelt het internet een centrale rol: enerzijds als spreekbuis naar de buitenwereld toe, anderzijds echte rook voor de directe informatie van de burgers, zo wordt er bijvoorbeeld per App voor raketaanvallen gewaarschuwd. In de door Rusland ingenomen gebieden adviseert de Oekraïense regering om een VPN te gebruiken – zodoende kunnen bijvoorbeeld websiteblokkades omzeild worden. Ook de Oekraïense kant laat echter geen kritische opvattingen toe – de “rechtstreekse draad” naar het volk dient waarschijnlijk vooral de eigen propaganda te bespoedigen.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Slagveld internet: Verbitterde informatieoorlog in de Oekraïne breidt zich uit

 1. JooJootje zegt:

  Vandaag weer wat filmpjes gezien over heldhaftige Oekraïense strijders die hun eigen steden en land in de puin schieten in een oorlog die ze bij voorbaat als verloren kunnen beschouwen.
  Maar goed ken je geschiedenis, alleen idioten en nazi’s offeren hun land en bevolking op voor trots, eer en valse hoop.

  Geliked door 2 people

 2. bobzelf zegt:

  och . je moet dus wel super hersendood ZIJN !!
  ALS JE NU NA 2004 THE ORAGNE REVOLUTION
  DE MAIDAN COUP .
  DE MH =17
  MINSK 1 2 3
  ZELENSKI APPARTEMENT VAN 32 MILJOEN IN MIAMI
  ZELESKI APPARTEMENTJE IN ISRAEL VAN 8 MILJOEN .
  DE USA COUP , MET ZEG MAAR DE HELE USA REGERING OP EEN STEDENTRIP IN MOSKOU

  VAN HITLARY. TOT BIDEN // TOT BIDEN JR. MSS NULANS MC CAIN THE USA WARLORD
  THE BIO LABORATORIUMS VAN DE USA IN UKRAINE
  HET BLIJFT GEWOON DOODSTIL WHAHAHAHA
  DE 30.000 DODEN IN DE DONBASS
  DE 51.000 GEWONDEN IN DE DONBASS
  DE 60 LEVEND VERBRANDE MENSEN IN ODESSA..

  MAAR ALS JE SCHIET VAN BUITEN EEN KERNCENTRALE ,, DAN BEN JE DE SCHULDIGE
  DAT UKRAINE PROBEERT DUIZENDEN KM2 RADIOACTIEF TE BESMETTEN ….

  HET BLIJFT DOODSTIL ..

  KUNT U ALLEN UW LAATSTE NOG WERKENDE HERSENCEL EEN KEER AANZETTEN ??

  DANK U WEL

  IK WACHT NU SINDS MAIDAN 2014 OP DE EERSTE WAARHEID UITGESPROKEN DOOR DE UKRAINE REGERING. INCLUSIEF DIE PLEURIS JOOD MET ZIJN KEPPELTJE ..

  OOM STAANDE OVATIE OOK VAN DE PVV .

  U BENT REDDENLOOS VERLOREN

  OOM BOBBIEIEIEIEIEIEIEI

  Geliked door 2 people

  • BosscheBol zegt:

   De Russen zitten IN en ROND die kerncentrale. Dus als er op die centrale geschoten wordt, zijn het natuurlijk de Russen die dat doen om de wereld in een kernramp te dompelen.

   De westerse propaganda is infantiel: allleen kleuters geloven dat. Kleuters en debielen.

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Je bericht is van 16.41…Ik was n.l. vanmorgen op bezoek bij m’n Am. kennissen, de New Yorkais zoals ze hier heten.
   Maar s’zomers zijn ze hier 3 mnden en s’winters in een cabane in Florida.
   Ik zal ze volgende keer ‘ns vragen of ze van Miami-es apartment weten van Zelensky.
   Ze hebben zelf ’n eenvoudig optrekje aan de andere kant van Florida, de “armere kant”..
   De eerste keer ze weer hier waren wilde ik niet direct over die oorlog beginnen,…..voor ik goed en wel zat zei hij :”Die Russen hebben eigenlijk al gewonnen”…
   Niet iedereen geleuft dus ’t main-news.
   En wat denk jij dan van die bezorgde NL-ers die paar weken geleden 120 miljoen bijeen brachten voor Ukraïne ? ?
   Die NOS gaat echt niet vertellen dat Zeiklensky die apartementjes van miljoenen bezit.
   Nog ’n klein adviesje voor ik stop, ben helemaal mee eens wat je schrijft, Behalve weer over “die Pleuris Jood met z’n keppeltje”.
   Wat heeft dat Joods zijn d’ér nou mee te maken.
   Ik weet wel dat jij algemeen beschaafd Rottterdams schrijft, maar je schrijft van mij toch ook niet:”die klöte z.g.n. Rotterdammert, Delamontagne,nog [ex] katteliek ook.
   Wat dat keppeltje betreft [ het is dus ’n moslim-mutsje begreep ik, dat ik soms even in de diepvries legde voor ’n heerlijk koel hoofd ! ] dat hoeft niet meer, ik heb nu ’n climatiseur gekocht.
   Moest wel 40 km rijden en er waren er nog maar 2, had ik ’t maar eerder gekocht…………heerlijk die koelte, 24 gr in de kamer.

   Like

   • bobzelf zegt:

    delamontagne zegt:
    14 augustus 2022 om 19:34

    lieve oude vriend. ..
    je wilt weer de “””KERK IN HET MIDDEN “” HOUDEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    DAT IS LIEF . MAAR DAAR STINK IK NIET IN …..

    IK HEB BEST EEN PAAR JODEN IN MIJN KENNISSEKRING …. EN DAAR IS NIKS MIS MEE .
    DUS KON IK JAREN GELEDEN AL HEEL BOOS WORDEN . TOEN IK ZOONLIEF MEENAM ( ALS ZIJNDE AJAX FAN ) VOOR HET EERST NAAR DE KUIP FEIJENOORD = AJAX
    WAAR TOT MIJN VERBAZING BIJ HET OPEN GAAN VAN DE TUNNEL !!!!!
    ER EEN 50.000 ZEG MAAR 010 FANS. HET SISSENDE GELUID VAN GASFLESSEN NADEDEN DAT WAS PAS LACHEN . ALS JE IQ 11.7 HEBT ???

    DATSCHIJNT DAN HUMOR TE ZIJN . . DUS IK VOND DAT WERKELIJK SCHANDALIG ..

    ALS ER HIER EEN JOODSE MENEER. DIE VELE STUKKEN SCHREEF . EN z.g.n. BERTUS STEUNDE . OP DE DAG DAT ER GESTEMD MOEST WORDEN , NA EEN FIETSRITJE EVEN KWAM VERTELLEN DAT HIJ BESLOTEN HAD .. DE GROTE MARTIEN PENNINGS . NIET IK HERHAAL NIET OP DE PVV TE GAAN STEMMEN ..

    DAT BEN JE DUS VOOR MIJ EEN ZELDZAME KLOOTZAK … DANWEL PLEURIS JOOD ( MET OF ZONDER KEPPELTJE ) DIE MENEER HEB IK IN KEURIG ROTTERDAMS STIJF GEVLOEKT. MET HET RESULTAAT DAT HIJ DE VEILIGHEIDS DIENST WEL EFFE LANGS ZOU STUREN . WHAHAHAHAHA
    SNAPPIE EEN ECHTE PLEURID JOOD DUS … ALSOF IK….. DAN WEL WIJ HET GEDAAN HADDEN . JE JOODSE DENKWIJZE.

    ENIGE TIJD GELEDEN WERD HIER EEN VOLGEVRETEN .. HENRIE KISSENGER OP HET SCHILD GEHESEN !!!!
    DUS DE !! DANWEL DE GROOTSTE MASSAMOORDENAAR TER WERELD. TOT DE DAG VAN VANDAAG !!!

    DE MILJOENEN DODEN WERELDWIJD .. EN DE EIGEN DODE USA SOLDATEN ZIJN ZELFS ONTELBAAR ..

    De auteurs Christopher Hitchens en William Shawcross brandmerkten hem hierom als een medeplichtige aan oorlogsmisdaden.

    Volgens onderzoeksjournalist Seymour Hersh liegt Kissinger zoals andere mensen ademen.

    KIJK OUDE VRIEND. MET ZULK GAJUS TER WERELD DAN ZET IK EVEN HET LAND VAN AFKOMST DAT WEL ZIJN NAAM ERBIJ .

    “”EEN VRESELIJKE PLEURIS JOOD DUS …. MOCHT HIJ UIT DUITSLAND KOMEN WHAHAHAHAHAHAHA . DAN WAS HET EEN PLEURIS MOF …

    JE MOET IN HET LEVEN DE WAARHEID ONDER OGEN DURVEN TE ZIEN .

    HEBBIE UM EEN BEETJE ?? MOOI

    DAN SLUIT OOM BOB DUS AF . MET EEN STELENDE . JATTENDE MASSAMOORDENAAR OP HANDEN GEDRAGEN IN EUROPA EN VER ERBUITEN !!

    MASSA MOORDENAAR EEN ZEKERE ZELENSKI .. SS FAN DUS GOED VOLK .. AZOV BATALJONS. ZIJN FAVORIETE BENDE GAJUS
    SCHUILEN IN SCHOLEN EN ZIEKENHUIZEN EN GEBOORTE KLINIEKEN .
    DIE GRAAG DE AANDACHT TREKT . EN DAAROM OPTREED MET EEN KEPPELTJE. VOOR DE AFDELING MEDELIJDEN VAN DE WERELD GEMEENSCHAP

    KIJK VRIEND. HIJ ZET DAT DING OP … IKKE DUS NIET … DUS OMDAT HIJ DUS TONEELSPELER IS EN WAS . DOET HIJ DIT ER EFFE BIJ .
    EN ??
    DAT ZOU IK NIET MOGEN ROEPEN NU ??? WHAHAHA . NOU DACHT HET WEL HOOR ..

    2 DAGEN WAS HIJ BEZIG TERWIJL ER EEN KLEINE 2000 UKRAINE SOLDATEN DOOD WERDEN GEBOMBARDEERD. OM SAMEN MET JE VROUW INEEN MODE BLAD OP TE TREDEN .. VOOR DE BUHNE … STUUR WAPENS EN GELD ,,,VEEL GELD ..

    EN DAN MAG IK HEM GEEN PLEURIS JOOD MET EEN KEPPELTJE NOEMEN ??

    NOU GEEN HAAR OP MIJN HOOFD OM DE SCHULDIGE NIET AAN EEN BOOM OP TE HANGEN

    ONZE 16 MILJOENE HERSENDODEN . HAALDEN OOK NOG EVEN SNEL EEN ?? 146 MILJOEN OP ..

    EN DAN TEGEN OOM BOB ZEGGEN DAT HIJ GESCHIFT IS. ??? WHAHAHAHAHAHAHA

    DE MANS IS ZO DOORGESNOVEN … DAT ALS ER EERDAAGS EEN BOM VERKEERD VALT HALF EUROPA ONBEGAANBAAR IS .
    EN
    DAN KRIJG U OP WIJZE ORANJE BOVEN .. EEN KAARTJE . GROETJES UIT MIAMI

    STERF ALLEMAAL MAAR .. …KEPPELTJE IS PLEITE ….

    ZAL DAN ONGETWIJFELT DE NOBLE PRIJS VOOR DE VREDE KRIJGEN

    NET ALS ISLAMBOMBAMAMA

    DUS MOCHT DIT NIET GENOEG ZIJN OM NIET DEUGEND GAJUS. . DUS GEWOON BIJ HUN NAAM TE NOEMEN

    ROEP NOG MAAR EEN KEER ….

    WAT IK NIET BEGRIJP DAT DIE JODEN DAN OOK ALLEMAAL SCHIJT HEBBEN AAN HUN GELIEFDE JEHOVA ???

    EN DIE MAN REAGEERT OOK NA DIE MISKLEUN VAN DIE 15 GEBODEN OOK NERGENS MEER OP …

    RAAR TOCH ???

    ZO STEEK ALLEMAAL EENS VAN WAL. EN ROEP EENS WAT . WHAHAHAHAHAHAHA

    OOM BUSHALTE 39 NEXT TO SYNAI LIJN ….. CAIRO = JERUZALEM

    Like

   • bobzelf zegt:

    delamontagne zegt:
    14 augustus 2022 om 19:34

    JA ROTTERDAMMERTTT . WEER VERKEERDE ZUINIGHEID .. WEKEN MAANDEN . LIEP DE REUZEL JE REET UIT .
    EN ALLE NIET WERKENDE TRUCS. BEVROREN WATER VOOR EEN VENTILATOR IN DE KEUKEN WHAHAHAHAHA

    die klöte z.g.n. Rotterdammert, Delamontagne,nog [ex] katteliek ook.

    dus nee vriend . jij hebt de gemeenschap toch niks misdaan … dus lullen wij zonder beledigingen . over een bevroren condoom van turkse afkomst ,, om jouw hoofd koel te houden ..

    nou moet ik je nog wel effe vragen ???
    bij die airco … hebbie ook een verlengsnoer gekocht van km of 40 ???..

    ik vraag dat effe voor de dames hier. ..DIE WAREN HEEL NIEUWSGIERIG

    WHAHAHAHAHAHA

    LOVE YOU MAKKER

    OOM HOLE IN THE WALL GANG

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s