Toegang tot bodemschatten verloren: Oekraïne moet mogelijkerwijs basisindustrieën sluiten

(Vertaling: E.J. Bron)

Nadat grote exploitatiegebieden voor kolen en andere bodemschatten onder de controle van Rusland zijn gevallen, brengt het verlies van de toegang tot deze gebieden volgens een bericht van de “Washington Post” Kiev in een uitzichtloze situatie.

De Oekraïne zou de “bouwstenen van zijn economie” kwijtgeraakt zijn en zou na het conflict met Rusland moeilijkheden kunnen hebben om als industrienatie te bestaan, berichtte de “Washington Post” vorige week woensdag. Tot deze conclusie kwam een hoofdartikel, dat gebaseerd is op een analyse van de waarde van de Oekraïense kolenvindplaatsen en andere waardevolle mineralen, die nu, te midden van het aanhoudende militaire conflict, onder Russische controle zijn gekomen.

Volgens “SecDev”, een in Ottawa gevestigde analyseonderneming, controleert Rusland bronnen ter waarde van meer dan $ 12 biljoen, die zich voor 2014 nog op het territorium van Kiev hadden bevonden. Volgens de “Washington Post” maakt daarbij kolen het leeuwendeel van het bedrag uit. De Canadese onderzoekers identificeerden bijvoorbeeld 30 miljard ton kolen met een geschatte handelswaarde van $ 11,9 biljoen, berichtte de krant.

Het ergste scenario zou zijn dat de Oekraïne een Baltisch land wordt, een natie dus die niet meer in staat zal zijn een industriële basis in stand te houden”, zei Stanislaw Sintsjenko, voorzitter van de in Kiev gevestigde denktank voor economische kwesties GMK, tegen de “Washington Post”.

Een hoge Oekraïense ambtenaar van de nationale geologische dienst zei tegen de “Washington Post” dat de verloren reserves mogelijkerwijs zelfs meer waard zouden zijn dan in de schatting wordt vermeld. “SecDev”, dat verschillende westelijke regeringen en organisaties zoals USAID tot zijn partners telt, waarschuwde ervoor dat een inbezitneming van de Oekraïense bodemschatten door Rusland ook ingrijpende effecten op de economische toekomst van Europa zou hebben.

Wanneer men olie, gas en kolen niet snel diversifieert en omschakelt op hernieuwbare energieën evenals kernenergie, dan zullen de Europese landen gevaarlijk afhankelijk blijven van Russische kolen”, staat er in het bericht van “SecDev”.

Op identieke wijze zal Europa ook met betrekking tot zeldzame aarde sterk van China afhankelijk blijven, een land dat al 98% van de behoefte van de Europese Unie dekt”, voegde het bericht er aan toe en verwees daarbij naar plannen binnen de EU om de Oekraïne ertoe te brengen om vaart te zetten achter het winnen van zeldzame aarde op zijn territorium. Zware metalen zoals neodynium, die voor veel moderne technologieën van beslissende betekenis zijn, komen relatief veel voor in de aardkorst, maar hun winning en raffinage is verbonden met zwaarwegende effecten op het milieu.

Voor een reportage bezochten journalisten van de “Washington Post” een door een Oekraïense onderneming geëxploiteerde mijn, op voorwaarde, aldus de krant, dat de plaats van de mijn of de achternamen van de medewerkers niet prijsgegeven werden. De winning van bodemschatten zou voor de mijnwerkers “een daad van patriottisme zijn geworden”, staat er in het bericht. Er zou maar weinig zijn wat de Russische troepen van de mijn weg zou kunnen houden wanneer de gemeenten, die zich tussen de mijn en het front bevinden, zouden vallen. De reportage van de beide journalisten laten meerdere foto´s van mijnwerkers zien die in de mijn werken, maar waarop geen enkele hun gezichten duidelijk herkenbaar zijn.

Het is niet ongebruikelijk dat westelijke regeringen en media de aandacht vestigen op potentiële rijkdommen die sluimeren in de bodem van naties, wanneer de VS en hun bondgenoten het gevaar lopen de toegang tot hen te verliezen. Tijdens de terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan een jaar geleden citeerden ambtenaren in het Pentagon evenals veel persbureaus de geschatte waarde van één tot drie biljoen dollar aan mineralen, die zich in de bodem van het land zouden bevinden. Daartoe behoren koper, lithium, elementen van zeldzame aarde, edelstenen en andere kostbaarheden.

Sinds 11 augustus van dit jaar mag er bovendien geen Russische kolen meer in de EU geïmporteerd worden. Na een overgangsperiode is het kolenembargo tegen Rusland, dat de lidstaten van de Europese Unie als deel van het vijfde sanctiepakket in april hadden besloten, nu volledig in werking getreden. Met het oog op een dreigend energietekort besloot de Duitse regering om al stilgelegde kolencentrales weer op het net aan te sluiten. Het afzien van Russische kolen zal zodoende niet helemaal eenvoudig zijn, zodat de landen van de Europese Unie naarstig op zoek zijn naar alternatieve kolenleveranciers, bijvoorbeeld de VS, Australië en Indonesië. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken betrekt Duitsland de fossiele brandstof nu al in toenemende mate uit Zuid-Afrika en Colombia.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Toegang tot bodemschatten verloren: Oekraïne moet mogelijkerwijs basisindustrieën sluiten

 1. Boike zegt:

  Zelensky kan maar beter beseffen, dat hij de oorlog verloren heeft.

  Joh, verder vechten is zinloos. Dat wordt je totale ondergang. Kies eieren voor je geld. Leg de wapens neer en ga met Poetin praten. Maak duidelijke afspraken en hou je daaraan.

  Geliked door 1 persoon

 2. antiislamnu zegt:

  Wat een waanzin onze dictators die ons het groene fascisme willen opdringen zwijgen in alle talen over de gigantische milieu vervuiling die ze veroorzaken.
  Kolen importeren ergens uit de andere kant van de wereld dan de grootste grap zwaar milieu vervuilende schaliegas importeren uit Amerika.
  En dan die oorlog die NIET de onze is geen geld voor zorg wel geld voor oorlog en de mensen blijven het maar accepteren ongelofelijk.

  Geliked door 2 people

 3. BosscheBol zegt:

  Een korte samenvbatting:

  De VS en haar vazal de eu pestten Rusland 10, 20 jaar. Toen de Russusche beer eindelijk ging bijten, legden VS + eu hem sancties op waar voornamelijk de eu last van heeft. Geen Russisch gas, olie en steenkool meer. De eu-burgers zijn de ware gestraften want zij mogen ’s winters in de kou zitten. Misschien gaan ze wel de bomen en bossen kappen en opstoken. Timmermans zou daar erg blij mee zijn want volgens hem is dat goed voor het milieu.
  Ook het Russische titanium willen we niet meer, lekker puh. Waarvan gaan wij dan nu vliegtuigen en raketten maken?

  Waren ze toen tevreden? Nee, ze stuurden het lelijkst wijf van de wereld naar Taiwan. Iedereen die een blik opvangt van dat wijf, verandert in steen en het is dus goed te begrijpen dat de Chinezen erg boos werden. Hup, geen zeldzame aarden meer. Die zeldzame aarden zijn niet zo erg zeldzaam maar het is moeilijk ze van elkaar te scheiden. Het delven en scheiden ervan geeft een grote smeerboel en dat lieten wij graag aan de Chinezen over. Wij hebben die elementen hard nodig voor onze electronica, lasers enzovoort. Ook lithium komt uit China. Voor de batterijen van onze heilige elektrische auto’s.

  Waren ze toen tevreden? Nee. Ze stuurden het leijke wijf ook nog even langs Noord-Korea om haar dikke middelvinger te tonen… Kim jong un wordt altijd afgeschilderd als een gevaarlijke gek, maar hij is toch niet zo gek als Khadaffi die zwom in het geld en tonnen goud had maar vergat om daar een paar kernbommen van te kopen. Het resultaat is voorspelbaar: hij werd gebombardeerd en gelyncht, net als Saddam Hoessein in Irak. Sndsdien wordt Europa overlopen door neger-mohammedanen maar daar zit alleen het volk mee …

  Geliked door 2 people

 4. Ravian zegt:

  “Het ergste scenario zou zijn dat de Oekraïne een Baltisch land wordt, een natie dus die niet meer in staat zal zijn een industriële basis in stand te houden”

  Het ligt er maar aan vanuit welke hoek je dat bekijkt…
  Ik denk namelijk dat dit vanuit de hoek van de nog rationeel denkende wereld gezien een heel erg prettig scenario is.
  Laat die Oekraïners maar lekker gaan boeren.
  Dat is namelijk arbeidsintensief, en levert niet genoeg geld op om dure legers mee te financieren, ideaal dus om een stelletje nazi’s mee uit andermans haren te houden.

  Verder komen er hier nu dus ook, voor de slecht geïnformeerden onder u, wat apen uit mouwen.
  Ziehier de werkelijke reden waarom de Donbass Oekraïens moet en zal blijven, terwijl de Kiev nazi’s de aldaar woonachtige etnische Russen haten.
  Zoals, tijdens een interview al vele maanden geleden, een vers door het Oekraïense leger beschoten etnisch Russische huismoeder het ergens in de Donbass eens stelde, “Ze willen ons niet, ze willen onze kolen.”

  Dit is dus de essentie van het hele verhaal; de in Kiev residerende nazi’s, en hun broodheren in Washington en Brussel, willen een machtig Oekraïne om Rusland mee te vernietigen, maar de autochtone etnisch Russische bevolking in de gebieden die ze nodig hebben om die plannen te verwezenlijken die motten ze niet.
  En dus wordt er al acht jaar oorlog gevoerd tegen deze mensen, en wordt er ook al acht jaar lang genocide op hen gepleegd.

  Dat het in dit conflict dus de Oekraïners zijn die de lokale bevolking aanvallen, en dat het de Russen zijn die deze bevolking komen beschermen, dat wordt de van ook maar enige relevant kennis gespeende westerse kudde vervolgens door politiek en media angstvallig onthouden.
  De zaak wordt door de geoliede westerse propaganda machine gewoon 180 graden omgedraaid, wat zelden zo kwalijk is als in gevallen als deze, omdat het duizenden mensen hun leven kost, en omdat hiermee de westerse bevolking zowel aan de bedelstaf gebracht wordt als met een gigantische morele schuld wordt opgezadeld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s