Russische minister van Defensie Sjoigu: NAVO twijfelt er niet aan dat Rusland zijn doelen behaalt

(Vertaling: E.J. Bron)

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigu (foto), heeft het gebruik van atoomwapens in de Oekraïne uitgesloten. In zijn welkomstwoord aan de deelnemers van de 10e Moskouse Conferentie voor Internationale Veiligheid ging hij in op de speciale militaire operatie in de Oekraïne en de globale uitdagingen.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjoigu, heeft zich bij de opening van de 10e Moskouse Conferentie voor Internationale Veiligheid (MCIS) over Ruslands zienswijze op de globale veiligheidsstructuur uitgelaten. In zijn toespraak voor de deelnemers zei de generaal dat het begin van de Russische militaire operatie in het buurland het einde van de monopolaire wereldorde zou hebben gemarkeerd. Daarbij zou er zelfs in de NAVO geen twijfel over bestaan dat Moskou zijn doelen zou behalen. Bovendien zou de speciale operatie een einde hebben gemaakt aan de mythe over westelijke superwapens. Tegelijkertijd sloot Sjoigu het gebruik van atoomwapens in de Oekraïne uit.

Einde van de monopolaire wereld

Volgens Sjoigu zou de onvoorwaardelijke dominantie van de VS en hun bondgenoten in de wereld nu passé zijn. Realiteit zou nu de multipolaire wereldorde zijn.

De overgang van de dominantie van één enkele globale leidersmacht naar meerdere aantrekkingscentra verloopt niet gemakkelijk. Maar dat schept reële voorwaarden voor de ontwikkeling van soevereine staten.”

Het einde van de monopolaire wereld zou door het begin van de Russische speciale operatie in de Oekraïne op 24 februari gemarkeerd worden.

Rol van het Westen in de Oekraïne

De minister van Defensie beschuldigde het Westen ervan in de Oekraïne een hybride oorlog tegen Rusland te voeren. Het Russische leger zou tegenover de verenigde krachten van het Westen staan. Het Westen zou de regering in Kiev ondersteunen met wapens en informatie. De handelingen van het Oekraïense leger zouden door buitenlandse adviseurs worden gecoördineerd. Westelijke expert zouden ook de inzet van wapens controleren.

De inspanningen van de NAVO zijn erop gericht om de doodsstrijd van het regime in Kiev te verlengen.”

Verder verklaarde Sjoigu dat niemand in de NAVO eraan zou twijfelen dat de door de Russische leiding gestelde doelen van de speciale militaire operatie behaald zouden worden. Tegelijkertijd zouden de plannen om Rusland strategisch en economisch te verzwakken een nederlaag lijden.

Mythe over westelijke “superwapens” ontzenuwd

De minister zag geen wezenlijke invloed van de westelijke wapenleveringen op de situatie in de Oekraïne. Ook deze bewapening zou bij de gevechten vernietigd worden.

De speciale militaire operatie heeft de mythe over ´superwapens´ ontzenuwd, die het Westen aan de Oekraïne levert en die zogenaamd de situatie aan het front fundamenteel kunnen veranderen.”

Met zijn wapenleveringen zou het Westen zou het Westen echter medeverantwoordelijk zijn voor de inhumane inzet van de bewapening en zodoende voor de dood van bewoners van de Donbas.

Tegelijkertijd prees Sjoigu de Russische militaire techniek, die in de strijd haar beste eigenschappen bevestigd zou hebben. Moskou zou echter aandachtig de in de Oekraïne buitgemaakte westelijke wapens onderzoeken en rekening houden met hun eigenschappen om de efficiëntie van de Russische wapens te vergroten en gevechtsmethodes te verbeteren.

Koloniale omgang van het Westen met de Oekraïne

Sjoigu beschuldigde het Westen ervan de Oekraïne als zijn kolonie te behandelen. De rol van de Oekraïense leiding zou erin bestaan om personeel te leveren voor de gevechtshandleningen. Met dit type van de westelijke oorlogsvoering verklaarde de Russische minister de grote verliezen bij de Oekraïense strijdkrachten en de Oekraïense territoriale verdediging.

Tot nu toe worden de werkelijke cijfers over het aantal gesneuvelde Oekraïense militairen en leden van de gemobiliseerde krachten van de zogenaamde territoriale verdediging door de leiding in Kiev verdoezelt. Het publiek zal echter in de toekomst toegang tot deze data krijgen.”

Op grond van de uitspraken van krijgsgevangenen zou men zich desondanks een reële voorstelling van de toestanden aan de andere kant van het front kunnen maken. Zo´n omgang met de Oekraïense personele verliezen zou ervan getuigen dat de NAVO in dit conflict uitsluitend haar egoïstische belangen zou volgen, verklaarde Sjoigu.

Inzet van atoomwapens in de Oekraïne

Een inzet van atoomwapens in de Oekraïne sloot Sjoigu uit. Om de gestelde doelen te behalen, zou daarvoor vanuit militair oogpunt geen behoefte bestaan. Het doel van de Russische atoomwapens zou erin bestaan om geen atoomaanval op Rusland toe te staan. Ook een inzet van chemische wapens door Rusland noemde de minister absurd.

In tegenstelling tot de VS werden zulke wapens in ons land nog in het jaar 2017 in het kader van onze internationale verplichtingen vernietigd.”

Berichten over een mogelijke Russische inzet van atoomwapens of chemische wapens in de Oekraïne noemde Sjoigu een leugen en provocatie. Het doel zou zijn om het publiek van militair-biologische inspanningen van de VS in de Oekraïne af te leiden.

Reactie op uitbreiding van de NAVO naar het noorden

Met het oog op de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO kondigde de minister wijzigingen in de Russische defensiestrategie aan. Want dit zou de veiligheidsverhoudingen in de Baltische landen en in het noordpoolgebied veranderen. Sjoigu weigerde de uitbreiding naar het noorden van het westelijke militaire bondgenootschap als gevolg van de Russische speciale militaire operatie te beschouwen.

De praktische toenadering van deze landen tot de alliantie duurt al meerdere jaren. In feite is het regionale bondgenootschap Nordefco een noordelijk NAVO-filiaal en dient als dekmantel voor de deelname van deze landen aan gezamenlijke gevechtstraining.”

De agressieve aard van de NAVO zou niet meer verborgen worden achter de beweringen over een defensief karakter van het bondgenootschap. De alliantie zou aanspraak maken op een globale dominantie, wat in haar strategische plannen verankerd zou zijn.

Bewapeningscontrole

De situatie rondom een verlenging van het New_START-verdrag over maatregelen tot verdere reductie en beperking van de strategische aanvalswapens, dat in het kaar 2026 afloopt, noemde Sjoigu “niet eenvoudig”. Rusland zou uit ervaring weten dat het Westen zijn verdragsverplichtingen niet per se zou nakomen. Met dit feit zou rekening gehouden moeten worden.

De verklaringen van de VS, volgens welke Rusland het recht op een voortzetting van de dialoog met de VS eerst moeten verdien, houden geen stand tegen de kritiek.”

De bewapeningscontrole zou geen eenrichtingverkeer zijn.

Bedreigingen in het Verre Oosten

Sjoigu beschuldigde de VS, Groot-Brittannië en Australië ervan met hun nieuw opgerichte militaire bondgenootschap AUKUS de veiligheidssituatie in het Aziatisch-Pacifische gebied te verergeren. Het creëren van een atoomvloot in Australië zou de doos van Pandora openen en de atomaire bewapening aansporen. De minister waarschuwde voor een aaneengroeien van AUKUS en de NAVO.

Ook Ruslands president Vladimir Poetin had de deelnemers aan de Moskouse Conferentie over Internationale Veiligheid verwelkomd. In zijn toespraak accentueerde hij dat een “open discussie” over actuele militaire en politieke problemen onder de huidige omstandigheden bijzonder belangrijk zou zijn. De internationale situatie zou snel veranderen. Op dit moment zouden zich nieuwe contouren van een multipolaire wereldorde aftekenen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Russische minister van Defensie Sjoigu: NAVO twijfelt er niet aan dat Rusland zijn doelen behaalt

 1. johandederde zegt:

  De VS, Europa WEF Soros, hebben zich verkeken op de situatie oekraine.
  Steeds meer komt er vuiligheid van bovengenoemde bovendrijven. Rusland met hun President Poetin komen als winnaars uit de bus RESPECT.

  Ja en dan Nederland met politici als markje rutte (pinokkio) kaagje die zich gedraagd als een Ans Dijk liever palestijnen afganen arabieren moslims uit afrika helpt als de eigen bevolking. zo zijn er vele politici die haar voorbeeld volgen zoals hupeltrutje jetje, yasser klaver de schijnheilige wobbe, seegertje. en waarvoor om zelf machtig(er) rijk(er) te worden ten kostte van de burgers.

  Maarja je krijg een regering die je verdiend, helaas voor de ware patrioten zoals stemmers van PVV FvD en niet stemmers die moe worden van de gedreven Nederlandse politiek de media de bnn etc etc.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ravian zegt:

  Rusland heeft in het Oekraïne conflict ook helemaal geen nucleaire wapens nodig. Mocht Rusland, bijvoorbeeld, Kiev willen egaliseren dan beschikt het over meer dan genoeg conventionele middelen om dit te realiseren.
  Degenen die enkel met nucleaire middelen in Oekraïne mogelijk nog wat voor elkaar gaan krijgen is de oorlogszuchtige in de NATO verenigde de EU/US/UK club.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s