Hoe een reis naar de Donbas een pro-westelijke activiste veranderd heeft (+ video!)

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse journalist John Marc Dugan heeft een pro-westelijke activiste meegenomen naar de Donbas. In de tekst hieronder staat een video (must see!) over hoe het wereldbeeld van een mens binnen enkele dagen ingestort is.

John Marc Dugan is een zeer fascinerend persoon. Hij is Amerikaan en woont sinds zes jaar in Moskou. Ik heb hem tijdens reizen voor journalisten in de Donbas leren kennen en we zijn bevriend geraakt. Net als ik gaat hij daar inmiddels ook op eigen houtje naartoe. Daarbij bericht hij niet alleen in video´s over hetgeen hij daarbij meemaakt en ziet, hij neemt ook altijd humanitaire hulp mee voor de noodlijdende mensen, die hij vaak van eigen geld betaalt. Ook op deze reis heeft hij – zonder overdrijving – al zijn geld uitgegeven om de mensen in nood te helpen, zodat hij niet eens geld meer had voor de hotelovernachtingen voor de terugreis, zodat hij in de auto moest slapen.

John heeft een vriendin, die een uitgesproken tegenstandster van de “Russische aanvalsoorlog tegen de Oekraïne” is, zoals zij het genoemd heeft. Ze heeft in Moskou aan niet toegestane demonstraties tegen de Russische militaire invasie deelgenomen, waarvoor ze ook door de politie werd meegenomen en met boetes bestraft werd.

Toen John de zaken voor zijn nieuwe reis naar de Donbas voorbereidde, hebben ze met elkaar gepraat en heeft John haar aangeboden met hem mee te gaan en zichzelf er met eigen ogen van te overtuigen wat zich daar afspeelt. Een tolk zou sowieso gemakkelijk zijn. Daar is ze spontaan op ingegaan en is met hem vertrokken. Dit ongelooflijk klinkend verhaal is echt gebeurd.

Net toen ik uit Donetsk kwam, heb ik de beide in Rostov aan d eDon ontmoet, toen ze op weg waren naar Donetsk. Ik heb John´s vriendin Mascha (foto) leren kennen en heel lang met haar gepraat. Ze was er op grond van de media die ze volgde volledig van overtuigd dat Rusland een volkerenmoord in de Oekraïne pleegt.

Toen de beide tien dagen later uit de Donbas teruggekomen zijn, heb ik in Moskou Mascha ontmoet, die helemaal in de war en geschokt was, want haar wereldbeeld is binnen tien dagen volledig ingestort.

Ze heeft John er na de reis voor de camera over verteld hoe ze de reis beleefd heeft en wat de belevenissen met haar hadden gedaan. De video is Engelstalig en Engels ondertiteld. Het is uitgesproken ontroerend om te zien hoe Mascha worstelt met haar zelfbeheersing, terwijl ze vertelt van haar belevenissen en ook hoe deze enkele dagen alles verwoest hebben wat ze tot nu toe als de waarheid heeft beschouwd.

Na haar terugkomst heb ik Mascha gevraagd hoe ze dit allemaal zal uitleggen aan haar vrienden en haar antwoord was dat ze dat helemaal niet zou proberen. Net zoals zijzelf daarvoor, zou niemand het geloven. Men zou er naartoe moeten gaan, met de mensen ter plaatse moeten spreken en het met eigen ogen moeten zien, anders zou men niet kunnen begrijpen en verwerken hoe effectief de westelijke propaganda iemand beliegt.

Mascha zal teruggaan naar de Donbas. Wat ze aan het eind van de video zegt, is heel serieus bedoeld. Ze wil zich – net zolang als nodig is – bij organisaties aansluiten die vrijwillig humanitaire hulp bieden aan de slachtoffers van het Oekraïens neonazisme.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoe een reis naar de Donbas een pro-westelijke activiste veranderd heeft (+ video!)

  1. Ik denk een dezer dagen uitgezonden bij de NPO want die willen toch o zo graag de waarheid laten weten aan de mensen.

    Geliked door 2 people

  2. Peter zegt:

    Dat niks boven water komt van de MH17 en Rutte het onze oorlog noemt moet je toch al wakker worden .Allemaal clowns die de kluit continu in de maling nemen ,Miljarden zijn ermee gemoeid en dan gaat niks meer eerlijk .

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s