Pijnlijke Duitse zoektocht naar gasleveranciers: Ook Noorwegen zegt “Nee”

(Vertaling: E.J. Bron)

Opnieuw een klap voor de Duitse energiepolitiek: na Qatar heeft nu ook Noorwegen duidelijk gemaakt dat men geen mogelijkheden zou zien om de gasleveringen aan Duitsland en Europa uit te breiden. Dat verklaarde de Noorse minister-president Jonas Gahr Støre na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Oslo.

“Noorwegen levert het maximale dat we kunnen leveren”, zei Støre. Men zou de productie met bijna 10% opgevoerd hebben. Het zou bovendien niet aan de Noorse regering zijn om te beslissen of een productie veilig uitgebreid zou kunnen worden.

“We kunnen niet politiek bepalen dat we gewoon nog meer produceren”. Dit zou een besluit van de ondernemingen zijn. Voor een hogere productie zouden er nieuwe gasvindplaatsen ontsloten moeten worden. Scholz op zijn beurt benadrukte dat de toezegging dat Noorwegen aan het hoge productieniveau zou willen vasthouden belangrijk zou zijn, omdat men ook in 2023 een grote behoefte zou hebben.

Daarvoor had men gehoopt dat Noorwegen net als Nederland misschien meer gas uit Rusland zou kunnen vervangen, nadat Duitsland geen gas meer wil betrekken uit Rusland. In Duitsland bedraagt het aandeel Noors aardgas inmiddels ongeveer 30%. Voor Noorwegen had al in het voorjaar Qatar de Duitse energiehonger afgewezen. Nadat de Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck (Groenen), zich daar had ingespannen voor een “energie partnerschap”, maakte Qatar op niet mis te verstane wijze duidelijk dat daarvan geen sprake zou kunnen zijn. Men zou bij benadering niet over de noodzakelijke capaciteiten beschikken.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Pijnlijke Duitse zoektocht naar gasleveranciers: Ook Noorwegen zegt “Nee”

 1. Niek zegt:

  Moet hij ff met Mark Rutte komen praten, u weet wel van Noord Korea aan de Noordzee die hebben gas zat en mogen dat niet voor eigen gebruik nuttigen. Geloof mij dat voordat er ook maar 1 Groninger schadeloos is gesteld gaat het gasveld weer open. Maar toch ff de rapbattle uit 2015

  Like

 2. droevige mof zegt:

  Afgezien van het feit dat wij nergens echt populair zijn, is het in Noorwegen zo dat Duitsers en alles wat Duits is met grote afstand wordt bekeken.
  Het enige volk dat, ondanks twee wereldoorlogen en verschrikkelijke gruweldaden, een diep begrip kan opbrengen voor wat in de Duitse ziel als goed kan wordt beschouwd, zijn de Russen. Maar dat maakt deel uit van de zelfdestructieve aard van de Duitsers, om juist deze mensen te verachten en te beschimpen, zelfs om hen de toegang tot Duitsland te ontzeggen.
  Natuurlijk zijn dit generalisaties, maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat zij meer juist dan onjuist zijn. En het zal zijn wraak nemen, misschien deze winter al. De gaskraan in Groningen blijft dicht, hopelijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Frits zegt:

  Spijtig voor de Duitse burger deze afgang. Alweer. Zelf voor gezorgd en hard voor gewerkt om het land naar de verdommenis te helpen. De Bundestag lijkt meer een psychiatrische inrichting dan regering.

  Geliked door 1 persoon

 4. hans-e-pans zegt:

  Dan zal onze Roverheid onder leiding van Mark R. ze binnenkort ons gas wel aanbieden met geld toe. Wat hebben de Duitsers toch met gas?

  Like

 5. Ravian zegt:

  Toch niet zo “maakbaar” dus, die linkse wereld…
  Wist u dat 20% “zon en wind” de fossiele brandstoffen behoefte in Duitsland met een gigantische 0% heeft verlaagt?
  Mooi hè, zo’n “energie wende”.
  Kost duizend miljard, maar dan heb je ook niks.
  Hopelijk hebben ze het bonnetje nog…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s