Hoezo isolering: Het Westen vindt geen meerderheden meer tegen Rusland

(Vertaling: E.J. Bron)

Westelijke politici cultiveren nog steeds het sprookje van de buitenlands-politieke “isolering” van Rusland na het begin van de Russische militaire operatie in de Oekraïne. Een feit is echter dat deze isolering alleen maar door de VS en hun bondgenoten in Europa wordt bedreven – een blik op de landkaart leert echter dat dit niet eens een vierde deel van de landen in de wereld is.

Geconfronteerd met de realiteit moeten westelijke diplomaten dit feit vaak opnieuw toegeven. Bijvoorbeeld bij een ontvangst in de Russische VN-vertegenwoordiging in New York in juni. Tientallen ambassadeurs uit Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië hadden gehoor gegeven aan deze uitnodiging – geen spoor van isolering. “Wij bedanken u allen voor uw ondersteuning en principiële houding tegen de zogenaamde anti-Russische kruistocht”, zei de Russische VN-ambassadeur Nebenzia dan ook tegen de talrijke gasten.

Met het oog op hun zorgen over het feit dat de oorlog na bijna zes maanden zonder vooruitzicht op een einde teveel aandacht op zich vestigt, geven westelijke diplomaten ondertussen onbeschroomd toe dat ze slechts beperkte mogelijkheden hebben om Rusland, anders dan via officiële vergaderingen, verder onder druk te zetten. “Hoe langer de oorlog duurt, des te moeilijker wordt het om zinvolle manieren te vinden Rusland te sanctioneren”, zegt bijvoorbeeld Richard Gowan, VN-directeur bij de onafhankelijke International Crisis Group.

In enkele gevallen deinzen westelijke landen ook voor bepaalde maatregelen terug, omdat zij zich bewust zijn van de ontbrekende ondersteuning door de rest van de wereld. Vanuit de zienswijze van diplomaten en waarnemers geeft het toenemend aantal stemonthoudingen de onwil aan om zich openlijk op te stellen tegenover Rusland.

Volgens diplomaten had de EU in juni nog overwogen om een VN-deskundige te benoemen die schendingen van de mensenrechten in Rusland moest onderzoeken. Maar het idee werd in de vriezer gezet, omdat men vreesde dat bijna de helft van de 47 leden tellende VN-mensenrechtenraad in Genève daar tegen zou kunnen zijn.

Olaf Wientzek, hoofd van het kantoor van de Duitse Konrad-Adenauer-stichting in Genève, geeft openhartig toe: “De landen vragen zich af: ´Is het echt zo verstandig om bij diegenen te horen die zich tegenover Rusland opstellen´?”

De Russische vertegenwoordiging bij de VN in Genève van haar kant verklaarde dat de westelijke staten “maar al te goed weten dat het onmogelijk is om Rusland te isoleren, omdat het een wereldmacht is.”

De diplomatieke isolering was bijvoorbeeld ook niet van invloed op een geheime stemming in Genève bij de verkiezing van de beste “nationale jurk” tijdens een ontvangst in juni. Uitgerekend een Russische diplomate won. Een video laat zien hoe ze met een doosje bonbons werd beloond. De Oekraïense delegatie verliet geïrriteerd de manifestatie.

Als veto-macht in de 15 leden tellende VN-veiligheidsraad kan Rusland zichzelf beschermen tegen substantiële maatregelen zoals sancties. Moskou heeft echter ook andere manieren gevonden om de ondersteuning voor westelijke diplomatieke stappen op andere gebieden binnen de perken te houden. Zo waarschuwde Moskou voorafgaande aan een stemming van de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN in april over de schorsing van Rusland uit de VN-mensenrechtenraad dat een ja-stem of onthouding als “onvriendelijk” zou worden beschouwd, wat consequenties zou kunnen hebben voor de betrekkingen met de betreffend elanden.

Binnen een week na het binnentrekken op 24 februari stemde bijna drie vierde deel van de Algemene Vergadering om Rusland te berispen en de terugtrekking van zijn troepen te eisen. Maar: “De ondersteuning zal slinken, omdat de resoluties van maart een hoogtepunt vormen en er geen trek in nog meer maatregelen bestaat zolang er geen rode lijnen overschreden worden”, voorspelt een hoge Aziatische diplomaat, die anoniem wilde blijven.

De Oekraïne heeft de uitsluiting van Rusland uit de Verenigde Naties aangevraagd. Voor deze unieke stap zijn echter een aanbeveling van de VN-veiligheidsraad – die door Rusland geblokkeerd kan worden – en een daaropvolgende stemming van de Algemene Vergadering nodig. Een andere mogelijkheid zou zijn om van de vertegenwoordigers van de Russische president de geloofsbrieven in te trekken. Voor al deze maatregelen zouden echter in ieder geval meerderheden in de Algemene Vergadering noodzakelijk zijn. Meer dan een half jaar na het begin van de oorlog in de Oekraïne en met het oog op de mislukte “isolering” van Rusland kan daar echter niet meer op gerekend te worden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hoezo isolering: Het Westen vindt geen meerderheden meer tegen Rusland

 1. Niek zegt:

  Heeft iemand daar al eens bedacht wat er na de oorlog moet gebeuren? Dit kun je niet eeuwig in stand houden en wat betreft de handel kun je dit ooit weer normaliseren na zo’n vertrouwens breuk? Dus gas uit Rusland zullen we nooit meer krijgen en al helemaal niet voor een normale prijs. Een alternatief is er niet want de groene energie is niet toereikend om zelf energie te maken en moet elke 15 jaar geheel vervangen worden waarmee de afschrijving behoorlijk duur is. Langzamerhand zijn onze leiders er aan het achterkomen dat zij hun groenedroom niet kunnen waar maken en al kronkelend naar Saudi-Arabië gaan om daar nee te horen te krijgen. Zij hebben zich door beide knieën geschoten en willen nog steeds niet toegeven dat ze het verkeerde hebben gedaan en alle steun van de bevolking aan het verliezen zijn waarmee ik hoop dat het een lange strenge winter zal worden met stroom uitval en energie crisis die zijn weerga niet kent en de EU tot de staat van afgrond zal brengen en uit elkaar valt, daar wil ik best voor bibberen. Een win-win situatie want een asielzoeker blijft niet hier als het hotel niet verwarmd wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. karton zegt:

  Mensjes als Rutte, Quag, Jetten, Hoekstra, Ollonkreng, Fransje Timmermans en méér van dat soort, verkeren in de veronderstelling dat zij “politici” zijn en dus “politiek” bedrijven ! Niets is minder waar, ze latenzich door de eerste de beste échte politicus in een hoekje drijven en zien geen enkele uitweg meer, uit arrenmoede zitten ze dagelijks te “vergaderen”, hiermee proberen ze de indruk bij de bevolking te wekken dat zij wérkelijk iets aan ’t doen zijn.
  Één grote rotzooi hebben ze van ons landje gemaakt, omdat zij, de zg. politici, niet beter kunnen.
  Een land met, een niet bestaand, reusachtig “Stikstofprobleem”, stelt een bemiddelaar aan, m.n. Remkes, die partijen bij elkaar moet brengen. Deze Remkes, die bijna elke avond laveloos aan de fles zit, is 71 jaar, en bralt af en toe iets totaal zinloos rond en kijkt dan vergenoegd in de tv-lens. Het is niet “gezond” om zo’n persoon als bemiddelaar aan te stellen, bovendien is hij zewer partijdig !

  Geliked door 1 persoon

 3. antiislamnu zegt:

  En Nederland Duitsland Frankrijk Engeland gaan natuurlijk eindeloos lang door met sancties want dat komt goed uit met Wef agenda.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  “Volgens diplomaten had de EU in juni nog overwogen om een VN-deskundige te benoemen die schendingen van de mensenrechten in Rusland moest onderzoeken.”

  De EU is geen “natie”, en heeft dus geheel niets bij de “Verenigde Naties” verloren…
  Het wordt hoog tijd om dit aanmatigende ongekozen klootzakken clubje af te schaffen, voordat het Europa nog verder naar de kloten helpt.
  Nexit please…

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s