Overal “extremisten”: Het Westen heeft zondebokken nodig voor zijn zelfvernietigende politiek

Allemaal extremisten? Protest van de “Gele Hesjes” in Parijs op 07-05-2022.

(Door: Rachel Marsden – Vertaling: E.J. Bron)

Het westelijke establishment probeert wanhopig om de verantwoordelijkheid voor de dreigende catastrofe van een energiecrisis, gekoppeld aan een sociale misère, af te wentelen, die uitsluitend door hemzelf werd veroorzaakt. Of men legt de schuld bij Poetin of bij de eigen burgers.

In het begin van het Oekraïne-conflict proclameerde het Officiële Westen zijn hechtheid tegenover Moskou en beloofde vaart te zetten achter de overgang van Russische fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijker energie. Het idee daarachter was om daardoor inkomsten aan het Kremlin te onttrekken, wat ertoe zou moeten leiden de militaire operatie tegen de Oekraïne van zijn financiële basis te ontdoen. Daarna heeft men linea recta de fundamenten van de eigen energievoorziening – voordelig gas uit het grootst eland van Europa – overhoop gegooid en er sancties tegen opgelegd.

Het duurde niet lang totdat het iedereen duidelijk werd dat dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is, en het duurde niet minder lang, totdat de regeringen hun burgers er openlijk toe moesten oproepen “hun deel bij te dragen” en een deel van hun dagelijkse comfort en hun levenskwaliteit op te offeren, zoals alleen nog maar kort te douchen – het liefst koud. Alsof dit de alarmbellen van de vertegenwoordigers van de industrie tot zwijgen zouden brengen, die al vanwege dreigende rantsoeneringen bij de energievoorziening werden geluid.

Daarna begonnen westelijke regeringen terug te komen van hun plan om alle vormen van energie uit te roeien die als niet groen genoeg verdoemd waren. Slechts enkele maanden voor de Oekraïne-crisis had Duitsland zijn buurland Frankrijk fel bekritiseerd vanwege zijn vasthouden aan kernenergie. Nu zou Berlijn mogelijkerwijs in hetzelfde schuitje als Parijs kunnen gaan zitten en kernenergie weer te erkennen als energiebron, terwijl het tegelijkertijd stilgelegde kolencentrales weer wil opstarten.

West-Europa dacht in het begin dat men in ieder geval zou kunnen vertrouwen op waterkracht uit Noorwegen, maar de droge zomerhitte zonder regen bedreigt nu ook deze energiebron en Oslo denkt al na over beperkingen van zijn energie-export. Zelfs vloeibaar gas uit Groot-Brittannië kan mogelijkerwijs niet in de EU geïmporteerd worden, nadat er onlangs giftige en zelfs radioactieve verontreinigingen in de leveringen werden ontdekt, waarbij het gas oorspronkelijk uit landen zoals de VS en Qatar afkomstig was.

De eerste symptomen van de komende misère zijn al zichtbaar – nog lang voordat de winterse stookperiode begint. Het Britse adviesbureau Cornwall Insights waarschuwde al voor een mogelijke uitschakeling van stroom en lege schappen in de supermarkten in Groot-Brittannië. De gemiddelde energiekosten voor huishoudens bedragen in Groot-Brittannië al ongeveer € 4.700,- per jaar en zullen volgens prognoses nog stijgen. De Bank of England waarschuwde voor een recessie te midden van een inflatie, die in Duitsland juist de hoogste stand sinds de hereniging in het jaar 1990 bereikt heeft, terwijl landen zoals Spanje en Italië opdracht hebben gegeven om het vermogen van de verwarming en de airconditioning in openbare gebouwen en in bedrijven te verlagen.

Een door de Europese Unie opgelegd besparingsdoel van 15% bij het energieverbruik in alle landen is zojuist in werking getreden en levert nog een voorwendsel om dienstverleningen voor de belastingbetalers te reduceren. De burgemeester van de Franse stad Cabriès gebruikte deze maatregel van de EU als voorwendsel om het plaatselijke zwembad in de recordhitte van deze zomer te sluiten en motiveerde zijn beslissing met de keuze tussen de kosten van de verzorging van schoolkinderen met steeds duurder wordende biologische levensmiddelen in de schoolkantine of het behoud van van deze vrijetijdsinstelling.

En wie is de schuld van dit alles? Dat zou toch duidelijk moeten zijn, of niet? De westelijke regeringen snijden zichzelf van hun energiebron af om geopolitiek te bedrijven door de Oekraïne in hun overwegingen mee te nemen – maar de schuld zien ze duidelijk bij Rusland. Dat hebben ze zo gezegd en dat is het waarop ze de aanval geopend hebben. “Poetin´s nieuwe gasbeperking dwingt Europa in een recessie en in een winter met harde rantsoeneringen”, luidde een kop van de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de verhogingen van de consumentenprijzen kortweg “Poetin´s belastingen op levensmiddelen en gas”. Maar de westelijke regeringen hebben zichzelf – en vooral hun burgers – deze problemen “voor de Oekraïne” op de hals gehaald.

Het probleem voor de westelijke regeringen is echter dat steeds minder van hun burgers deze motiveringen van hen lijken te geloven. Volgens een onlangs uitgevoerde peiling van het opinieonderzoeksinstituut Rasmussen geeft in de VS maar 11% van de geënquêteerden Poetin de schuld van de economische crisis, terwijl 52% de politiek van Joe Biden daarvoor verantwoordelijk maakt. Nu bestaan er aanwijzingen dat er een nieuwe zondebok wordt opgebouwd. En deze zondebok zijn de “populisten”.

“We kunnen er van uitgaan dat de populisten en extremisten opnieuw zullen proberen om protesten voor hun doelen te misbruiken”, zei de woordvoerster van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, Britta Beylage-Haarmann, tegen de “Deutsche Welle”. “Extremistische spelers en groeperingen in Duitsland kunnen leiden tot een toename van de gevarensituatie wanneer desbetreffende maatschappelijke crisisomstandigheden dit toestaan.”

Het is een verontrustend feit wanneer westelijke officiale proberen gewone burgers tot “extremisten” te bestempelen, die zich verzetten tegen een radicale politiek – inclusief het eraan vasthouden van hun regeringen om de kwestie van de energievoorziening te koppelen aan de kwestie van de Oekraïne –, terwijl het in werkelijkheid de standpunten van de regeringen zijn die steeds radicaler worden.

Het officiële Westen heeft in het verleden georkestreerde inspanningen ondernomen om elke oppositie tegen zijn plannen in diskrediet te brengen door het verzet uit delen van de bevolking neer te zetten als iets dat in de catacomben van het Kremlin werd gebouwen. En nu, terwijl het officiële Westen eraan vasthoudt sociale, economische en industriële schade als politieke aangelegenheid te behandelen en chaos aan de horizon ziet opkomen, bereidt men zich erop voor de onvrede uit de bevolking als illegitiem te belasteren.

Niet alleen belasterde de Franse regering de voorzitster van de Franse oppositiepartij, Marine Le Pen, maar viel haar ook rechtstreeks aan, nadat ze zich had uitgelaten over de komende stroomuitval in het land, en beschuldigde haar ervan gevaarlijk populisme te bedrijven. “Europa zal voor een stroomnoodsituatie staan, vooral vanwege kwestie rondom de Russische gasimport. Deze sancties zijn gewoon nutteloos. Het enige waarvoor ze zorgen, is om Europeanen te laten lijden. En daartoe behoren ook de Fransen”, zei Marine Le Pen van de partij Rassemblement National. “Je moet wel aan beide ogen blind zijn on niet te zien dat de Russische economie tegen de overdreven beweringen van onze regering in niet op z´n gat ligt en niet aan de rand van het bankroet staat.” De Franse minister die verantwoordelijk is voor de energietransitie, Agnès Pannier-Runacher, antwoordde daarop dat de uitlatingen van Le Pen “buitengewoon gevaarlijk” en “onverantwoordelijk” zouden zijn en heeft zodoende terechte bedenkingen, die door de gemiddelde Fransen gedeeld worden, als iets onverantwoordelijks gebrandmerkt.

Populistische staatshoofden in delen van de westelijke wereld, van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador tot aan de Hongaarse minister-president Viktor Orbán en de Servische president Aleksandar Vučić, hebben zich openlijk tegen anti-Russische sancties uitgesproken, die van nature een nadelig effect hebben voor de gemiddelde westelijke burger. Maar alleen omdat het populistische politici zijn, die de moed hebben zich voor hun burgers in te zetten, betekent dat niet dat hun bedenkingen afgedaan of naar de rand gedrongen kunnen worden, want ze reflecteren de zorgen van een groot deel van de zwijgende meerderheid.

Het westelijke establishment probeert wanhopig om de verantwoordelijkheid voor de dreigende catastrofe van een energiecrisis, gekoppeld aan een sociale misère, af te wentelen, die uitsluitend door hemzelf werd veroorzaakt. Of men legt de schuld bij Poetin of bij de eigen burgers.

Bron:
rt.de
Door: Rachel Marsden

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Overal “extremisten”: Het Westen heeft zondebokken nodig voor zijn zelfvernietigende politiek

 1. Dijkstra zegt:

  Korter douchen en koud douchen heeft geen enkele zin omdat dit hooguit 0,1 % van de totale energiebehoefte is. Zelfs al zou iedereen zijn huis nog maar tot 16 graden verwarmen in plaats van tot 20 graden in de winter, dan zal dat misschien 5 % tot 10 % van het totale energieverbruik. De rest zal van de industrie moeten komen.
  Energieverbruik is echter evenredig aan productie. Als de industrie 10 % moet minderen, betekent dat ook 10 % minder productie en 10 % minder inkomsten en 10 % minder lonen. En 10 % minder banen.
  Dit is allemaal logica van de handelsketen: de energie van Rusland is voor de afnemers maar een klein deel van de eindprijs van de producten die met die energie gemaakt worden. Voor Rusland betekent het maar een klein omzetverlies, maar voor het westen betekent het veel meer omzetverlies, omdat de eindproducten veel meer waard zijn dan de energie die er voor nodig is.

  Like

 2. Boike zegt:

  Ja,ja, iedereen is schuldig, behalve de machthebbers zelf.
  Net kleine kinderen, mama ze zitten me te pesten. Ik heb niks gedaan hoor, nee echt niet.

  Ze weten, dat de burgerij geïrriteerd raakt en dat er niet veel meer hoeft te gebeuren, of men gaat de barricaden op.
  Zodra de winter inzet en de mensen het koud krijgen en niet kunnen verwarmen, wordt men wakker en zijn de rapen gaar.
  Daarom stuurt Duitsland vanaf october het leger de straat op. En dat gaat natuurlijk overal in Europa gebeuren.

  Het kon wel eens een heel heet najaar worden. Een najaar, dat in geuren en kleuren in de geschiedenisboekjes beschreven gaat worden.
  Een najaar dat gelijkenis gaat vertonen met de gebeurtenissen van 1789 in Parijs, of 1989 in Roemenië.

  Als het koud wordt en we geen gas meer hebben en het brood niet meer kunnen betalen, zullen we om cake moeten gaan. Ja toch ???

  Geliked door 1 persoon

 3. 538 zegt:

  … en gaan we er iets aan doen?
  Of blijven we zielig praten over onrecht?

  Like

 4. antiislamnu zegt:

  Laten wij hopen dat door deze buitengewoon achterlijke westerse politiek ik denk dat ze gewoon Wef agenda volgen het roer om gaat en het volk wakker wordt.

  Like

 5. Htskday zegt:

  Kwam deze tweet tegen:

  Ok even een eerlijke vraag, wie is er al gigantisch in de energiekosten omhoog gegaan. Ik lees het mondjes maat en ken nog niemand in mijn omgeving. Is dit weer bangmakerij of wat??

  (https://twitter.com/yvonnecornelis1/status/1560276426334830593?t=Y3fz7ivchWSKRNPPdRg0fQ&s=03)

  Lees de reacties..

  Duurt niet lang meer voordat de pleuris uitbreekt..

  Putin did it,.. of de extremisten natuurlijk
  🫣🥴😵‍💫🤣🖕

  Geliked door 1 persoon

 6. Alphons Mantel zegt:

  Door de sterke afhankelijkheid van Europa van de import van Russisch gas en olie zal de Europese inflatie exploderen en de koopkracht instorten, gelet op de zinloze EU-sancties jegens autarkisch Rusland. Door deze sancties is de roebel sterk in waarde gestegen en is de gasprijs in ons land nu de hoogste van Europa, met dank aan de strategische leeghoofden Ursula von der Leyen en Mark Rutte. Rusland verkoopt nu veel meer olie en gas aan India en China en zal er schatrijk van worden.

  Like

 7. Sobieski zegt:

  1789 – 1848 – 1917 – 1989 – 2022

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s