Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo’s giftige gassen de lucht in

Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken in ons land honderden kilo’s daarvan de atmosfeer in. De Telegraaf meldt dat zwavelhexafluoride (SF6) al sinds de jaren ´60 wordt gebruikt om schakelstations te isoleren.

Transformatorhuisjes en windmolens

Schakelstations zijn knooppunten in het hoogspanningsnet waarin verbinding kunnen worden aan- en uitgezet. Denk aan het transformatorhuisje of hoogspanningsstations. Ook in het binnenste van windmolens wordt het gas vaak gebruikt. Het gebruik van SF6 verkleint namelijk het risico op kortsluiting.

Honderden kilo’s gelekt

Jaarlijks lekken echter alleen al in ons land honderden kilo’s de lucht in. Een SF6-molecuul is 23.000 keer zo zwaar als een CO2-molecuul en blijft duizenden jaren actief. Producenten van de schakelapparatuur en windmolens zoeken naar alternatieven, laten ze aan de Telegraaf weten. Hun klanten, netwerkbedrijven als Tennet en Liander, gaan echt liever voor goedkopere en bewezen oplossingen. De giftige stof SF6 komt niet voor in het klimaatakkoord, ondanks dat tientallen jaren geleden al werd geconstateerd dat SF6 bestreden moet worden. Het KNMI meet de SF6-concentratie in de atmosfeer niet. De Nederlandse Emissie Autoriteit houdt er geen toezicht op.

Bron:
hartvannederland.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo’s giftige gassen de lucht in

 1. Olie bol zegt:

  Zie wat er in de polder is gebeurt 1 schakelkast in een transformatiehuisje kan een hoop problemen veroorzaken, kost miljoenen om het te herstellen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Olie bol zegt:

  Uit de oude doos.

  Geliked door 1 persoon

 3. BosscheBol zegt:

  Het ergste aan windmolens is dat hun elektriciteits-opbrengst sterk afhangt van de winsterkte. Als het heel weinig waait, daalt hun opbrengst scherp. Toch wil je dan óok stroom hebben. Dus moet je windmolens neerzetten alsof het altijd heel zachtjes waait. En dat zijn dus enorm veel windmolens. . De windmolenfabrikanten klappen nu van plezier in hun grijpgrage handjes.

  Aan de afnemerskant moet iedereen een elektrische auto en een elektrische warmtepomp. Een elektrische warmtepomp is een enorme airco. Airco’s werden een paar jaren geleden door groen Links nog in de ban gedaan, maar nu ze 10, 20x zo veel stroom gebruiken, hoor je ze er niet meer over. Liefst zouden ze heel Nederland en de Noordzee volbouwen met die dingen. Ze zijn nu erg blij dat we geen Russisch gas neer afnemen want dat “dwingt” ons (alweer die dwang) om ze versneld neer te zetten.

  Vervolgens heb je een veel zwaarder stroomnet nodig om al die elektriciteit te transporteren. Niet alleen veel dikkere kabels maar ook veel zwaardere transformatoren en masten.

  En als het eens een paar dagen helemaal NIET waait? Geen stroom. Windenergie? Het is en blijft een kostbare illusie. Het grenst aan kapitaalvernietiging en is een slechte energievoorziening.

  Geliked door 1 persoon

  • Olie bol zegt:

   Dus bouw maar weer wat kerncentrales in Nederland 1 staat er al in Zeeland 1 in Noord-Holland bij petten koelwater genoeg daar. 1 bij de Eemshaven koelwater zat daar, en 1 ergens in Limburg dat zou genoeg moeten zijn.

   Geliked door 1 persoon

   • BosscheBol zegt:

    De overheid is er niet meer zo totaal tegen als een paar jaar geleden. Ze zullen er eens naar kijken, dan een commissie vormen, debatteren.
    Inmiddels is de hele infrastructuur rond kerncentrales bijna opgeruimd: dus het gaat laaaaaang duren en veel geld kosten.
    De Zuid-Koreanen leveren kant en klare miniatuur-kerncentrales. Misschien is dat wat voor de Nederlandse vergadertijgers?

    Like

   • Olie bol zegt:

    Tegen die tijd dat er 1 staat lig ik al in de oven misschien heeft mijn kinderen en kleinkinderen er wat aan

    Geliked door 1 persoon

   • karton zegt:

    @ BosscheBol op 4-9-2022 om 12.22 u. Een kant-en-klare Koreaanse miniatuur kerncentraletje ? Dat lijkt mij ook wel wat ! Wat kost zo’n ding, weet u dat toevallig én……. past tie in een keukenkastje. Je hoort de laatste tijd de meest fantastische “oplossingen” voor heel veel problemen, prachtig.

    Geliked door 1 persoon

  • BosscheBol zegt:

   sorry, hinderlijk foutje:
   “Liefst zouden ze heel Nederland en de Noordzee volbouwen met die dingen.”
   Met “die dingen” bedoel ik windmolens, niet airco’s.

   Overigens pompt een airco warmte uit je huis naar buiten en een warmtepomp pompt warmte van buiten naar binnen.

   Geliked door 1 persoon

  • Saeftinghe zegt:

   Ik woon al vele jaren in Portugal, een land waar water-wind-zon energie in capaciteit de eigen behoefte zou kunnen verzorgen.
   Toen dat (vele jaren geleden) voor het eerst voor een volle 24 uur een feit werd was dat nieuws dat bijna de hele voorpagina innam.

   Een fors aantal jaren later werd een volle week gehaald, dat was maar een klein berichtje op pagina 3.

   Het wordt hier op haalbare manier opgebouwd, zonder haast, weinig subsidie, geen puliciteit.

   Spanje heeft ongeveer 60% van de vraag als capaciteit aan water-wind-zon energie.
   Het permanent aanwezige produktie overschot (van de fosiele back Up) van Portugal wordt verkocht aan Spanje.
   De molens draaien normaal op ongeveer 80% van hun capaciteit, zeer snel bij te regelen, zowel omlaag als omhoog. De Fosiele centrales volgen wat langzamer tot de molens weer op die 80% draaien.
   Nooit problemen met techniek.

   Wanneer ik langs een zon- of windpark kom waar gewerkt wordt, stop ik altijd en ga een praatje maken.
   Altijd welkom en tijd om uitleg te geven. Ik word daar veel wijzer van.

   Zelf heb ik geen aansluiting op het netwerk, te ver van een aansluitpunt. Ook niet nodig ik heb ruim genoeg aan 2Kwh per dag.
   Dat haal ik in het lokale klimaal met 2 vierkante meter zonpaneel.

   Met Water-wind-zon energie techniek is helemaal niets mis, wel met aansturen door onbekwame politicie.

   Geliked door 1 persoon

   • BosscheBol zegt:

    Potugal heeft idd ook waterkrachtcentrales. Ik heb eens gekampeerd bij een stuwmeer in het noorden, nog door Salazar aangelegd.

    1) Als je alleen windmolens hebt, heb je geen stroom als er geen wind is. Als je alleen zonnecellen hebt, heb j e geen stroom als de zon weg is.
    Hoe meer vormen van “groene” energie je hcombineert, hoe minder kans dat het licht uit gaat.
    2) Ik denk eerlijk gezegd dat ze in Portugal relatief minder elektrische auto’s hebben en nog nauwelijks warmtepompen. De problemen gaan pas komen als die er zoveel zijn als de groenen willen. Nu gaat alles nog redelijk tot goed.

    Geliked door 1 persoon

   • Saeftinghe zegt:

    BosscheBol,,reactie op je bericht van 19.15.

    In al die Portugese jaren ben ik nog niet in één huis geweest met verwarming.
    Er zullen er ongetwijfeld zijn, maar dan met een airco die wisselen kan
    In de zomer gebruikt men ventilatoren tegen de warmte, in de winter bij “echte” kou staat daar een gloeispiraaltje voor, of een kleed over tafel tot op de grond en een pot met wat gloeiende kolen midden onder tafel en dat is voldoende.
    In de 20 jaar dat ik er permanent woon en de 35 die deeltijd waren was dit jaar duidelijk het koudste tot juni, daarna werd het de warmste zomer die ik er mee maakte.
    Ijs op de autoruiten om 9 uur ´s morgens in maart en 47º begin augustus om 18 uur in de middag.

    Like

   • Ravian zegt:

    Zon en wind kunnen in combinatie met (veel) waterkracht werken, maar die waterkracht is in de meeste landen niet aanwezig en kan er ook niet gerealiseerd worden.
    Vervolgens wordt het dan zon en wind in combinatie met conventionele centrales, waarbij zon en wind het rendement van die conventionele centrales dan zover verneukt dat de netto winst nul is.
    Wat blijft is het weggegooide geld, de de horizon en natuur vervuiling, en de enorme milieu belasting die de productie en latere recycling (voor zover mogelijk) van zonnepanelen en windmolens veroorzaken.

    Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   -We moeten straks op alle daken zonnecellen terwijl er geo-engineering plaatsvindt en het zonlicht afgeschermd wordt door chemtrails dus hebben we niets aan die zonnecellen.
   – We moeten van het gas af want de E-lights(elite) wil maar 1 soort energie zodat we beter en meer manipuleerbaar zijn dus moeten we allen aan electrische energie..dat je dan problemen krijgt met de lithium en loodbatterijen omdat het fucking zwaar gif is voor het milieu, interesseert ze ook geen fuck.
   – Windenergie is zwaar vervuilend vanwege de gassen en de heide is heilig verklaard door de anti-stikstof lobby maar o wee…. de vogels en de insecten kunnen mooi de klere krijgen, er is een giga sterfte door die dingen als ze in de oceaan staan, sterven vogels en vissen .

   Problemen die echt zijn en geld /oplossing vereisen worden genegeerd /bestaan niet, alleen de zelfgeproclameerde waar dik aan verdiend worden krijgen van dom-groen, het probleem/crises certificaat… en laten we wel wezen , de wereld is een en al onbenul en decadentie, dat is onze echte ondergang

   Geliked door 1 persoon

 4. Saeftinghe zegt:

  Wanneer ik het bericht goed lees is dat FS6 een goed isolatie materiaal dat al gebruikt werd lang voordat de windmolens overal zichtbaar werden.

  Dat betekent volgens mij dat het weinig met windmolens te maken heeft maar een heel goed isolatiemateriaal is dat overal gebruikt wordt in fosiel en nuclear geproduceerde electra lang voor de windmolens aanwezig waren.

  Windmolens zijn dus niet de schuldigen!!
  Wat niet wegneemt dat een zo schadelijk materiaal vervangen dient te worden door een evnetueel duurder isolatie materiaal wat minder schadelijk is. Of veel betere afdichting gebruiken, wat natuurlijk ook weer duurder is, maar niet de windmolens als schuldigen aanwijzen.

  Like

  • BosscheBol zegt:

   Wikipedia
   Zwavelhexafluoride (SF6) is een anorganische verbinding van zwavel met fluor. Het is een kleurloos en geurloos gas, dat in de meeste gevallen chemisch inert is. Zwavelhexafluoride is apolair en dus niet oplosbaar in water, wel in organische oplosmiddelen (benzeen, di-ethylether, ethanol, enzovoort). De dichtheid is ongeveer 5 keer zo hoog als die van lucht.

   Zwavelhexafluoride is een sterk broeikasgas, 23.000 keer zo sterk als koolstofdioxide

   Geliked door 1 persoon

  • Saeftinghe zegt:

   Windmolens zijn niet zonder meer een vervanging van centrales.
   We willen een vraaggestuurd netwerk.
   Molens dienen gezien te worden als besparing van fosiel gebruik.

   Molens zijn de beste omzetters van mechanische energie naar electra.
   De wind energie door de wiek, 100% levert meer dan 60% electra aan de uitgang naar het netwerk. Geen enkele andere omzetting haalt dit percentage!
   Het molen probleem is de onregelmatige windsterkte. Er zal dus een forse back Up in bedrijf dienen te zijn in de vorm van centrales.

   Één kg fosiel kan ongeveer 6 KWh electra leveren. De brandstof die bespaard wordt is waar het om gaat.
   Daarbij komt de brandstof van de tankwagen en tankschip dat die brandstof moet aanvoeren, ook niet te verwaarlozen.

   Het probleem met molens is subsidie en politiek. Molens gaan uit bedrijf wanneer subsieperiode voorbij is, lang voordat technische levensduurgehaald wordt. Dit dient door techneuten geregeld te worden, niet door aan eigen belangdenkende politieke jochies.

   Molens zijn snel te plaatsen, in noodzakeleijke capaciteit op plaatsen waar behoefte is, spreiding is ook handig met windkracht verschillen.
   Voor de electra auto´s hebben we toch al een verzwaard netwerk nodig.
   Dat helpt ook om windsterkte verschillen minder lastig te maken.

   Like

   • Ravian zegt:

    “techneuten”

    Das een term die nooit door technici gebruikt wordt, maar enkel door managers, die nog te dom zijn om een gloeilamp in te draaien.
    Laat deze “techneut” nu vaststellen dat je hier een typisch “managers” lulverhaal aan het ophangen bent om “zon en wind” aan te prijzen…

    Like

 5. Htskday zegt:

  Windmolens zijn toch niet zo milieuvriendelijk, en zonnepanelen werken ook niet als het bewolkt is.

  Maar.. daar hebben daar een oplossing voor..

  De Fart Energy Pants:

  https://t.co/sKxW6jv9Rc
  (https://twitter.com/MilanRapai6/status/1566042367907581954?t=maCgCeFH2tcB_YHN7vEoSA&s=03)

  😂🤣😂🤣

  Geliked door 1 persoon

 6. Meine zegt:

  Sorry, dit is stemmingmaken, SF6 is een inert, inactief gas, en ook niet giftig. Ook de Mythbusters hebben ermee ge-experimenteerd.

  Like

  • BosscheBol zegt:

   Wikipedia
   Zwavelhexafluoride (SF6) is een anorganische verbinding van zwavel met fluor. Het is een kleurloos en geurloos gas, dat in de meeste gevallen chemisch inert is. Zwavelhexafluoride is apolair en dus niet oplosbaar in water, wel in organische oplosmiddelen (benzeen, di-ethylether, ethanol, enzovoort). De dichtheid is ongeveer 5 keer zo hoog als die van lucht.

   Zwavelhexafluoride is een sterk broeikasgas, 23.000 keer zo sterk als koolstofdioxide

   Like

 7. reageerbuis zegt:

  De molmassa van SF6 = 32 + 6 x 19 = 146, die van CO2 = 12 + 2 x 16 = 44
  Dus SF6 is ruim 3 x zo zwaar als CO2.

  Like

  • BosscheBol zegt:

   Het probleem met SF6 is niet chemisch. Net als indertijd Freon reageert het (chemisch gezien) vrijwel niet. Daarom was/is men er ook zo enthousiast over.

   Maar er is een natuurkundig probleem: SF6 komt uiteindelijk terecht in de bovenste luchtlagen. Daar laat het invallend infrarood door (van de zon) maar uittredend infrarood (van de aarde) minder. Dan zal de temperatuur op het aardoppervlak gaan stijgen vandaar dat men het een broekasgas noemt.

   Over dit aspect wordt bij CO2 veel drukte gemaakt maar SF6 heeft dit dus 23.000 x zo sterk.

   Like

 8. J.v.d.Heijden zegt:

  Windmolens of niet, lekkend of niet,
  dit land moet en zal naar de kloten.
  Het enige wat overblijft is massaal volgehouden
  landelijk VERZET.

  Geliked door 1 persoon

 9. Saeftinghe zegt:

  Ravian,

  Dank voor uw reactie van 14.32 uur.

  Geeft inzicht in de perfecte kennis die u hebt van energie produktie.
  Een zeer goed onderbouwde stelling, hiervan kunnen vele techneuten, pardon TECHNICI , heel veel leren, met zo´n hoeveelheid onweerlegbare argumenten ondersteunde stelling.
  En vooral zo terzake.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s