Het begin van de Franse Revolutie, Bastille 1789

(Door: “Malpaso”)

Het ook toen niet geziene teken der tijd

“Onrust overspoelt het land. Bedrijfjes storten in en sómmigen maken enorme fortuinen. Voedsel en brandstof wordt voor burgers zelfs bijna onbetaalbaar, mensen slaan voorraden in. De gewone handel lijkt tot stilstand te komen; de politieke tegenstellingen worden steeds heftiger. Alles valt uit elkaar, maar de reactie van de regering is ineffectief en kranten schrijven geruststellende woorden. Ik hoop dat het met het najaar voorbij is.” Geen Twitterbericht, maar uit een brief van een Franse burger uit 1789, ongeveer een half jaar voor ‘Bastille’.

De bestorming van de Bastille in 1789 wordt gezien als de eerste volksactie van de revolutie; die echter nog een aantal jaren duurde, de Koning werd gearresteerd op 10 augustus 1792. Hij werd schuldig bevonden aan hoogverraad en geëxecuteerd. Het Franse volk had genoeg van de elite en kwam in opstand. De ‘bestorming van de Bastille’ werd een symbool van een volk dat in opstand komt tegen alles wat elite heet. Het onrustige tijdperk vlak voor de Franse Revolutie biedt inzicht in onze huidige tijd; toen was er ook diepe verdeeldheid, oplopende ongelijkheid en angstzaaierij door de heersers, allemaal tegen een achtergrond van oorlog en oplopende economische crisis, vooral voor de níet-elite. Eind jaren 1700 was Frankrijk nog een van de rijkste en machtigste landen ter wereld. De mensen in de ‘gewone’ lagen van de maatschappij konden hier echter niet de vruchten van plukken. Dit kon onmogelijk overeind blijven en binnen een aantal jaren zou de Revolutie alles laten kapseizen, wat zou resulteren in de dood van bijna alle ‘grand-seigneurs’: er werden 500.000 mensen gearresteerd, bijna de hele circa 2% elite van het land, 17.000, verloren hun hoofd onder de guillotine, nog eens 40.000 werden vermoord in de volksopstanden daarvoor o.a. in de ‘september-slachtingen’.

Jaren van ziektes, oorlog, slechte oogsten en droogte hadden geleid tot een economische crisis. Het aanpakken van de immense geldverkwisting voor allerlei onzinnige projecten en elitaire hobby’s was broodnodig en dat werd door genoeg mensen aangekaart. Ze werden hierin echter tegengewerkt door de adel en de elites, zodat er niets gebeurde. Er waren al regelmatig onlusten, maar die veranderden niets. De oogsten waren slecht door droogtes. Daarbij kwam de strenge winter van 1788 met extreme voedselprijzen. De volksopstand tegen de macht, privileges en rijkdom van een elite, die letterlijk geen enkele binding meer had met het volk, was onvermijdelijk. De belangrijkste oorzaak van de revolutie was echter de frustratie van het volk over de onwil van de leiders om iets te doen aan hun steeds slechtere levensomstandigheden, voedseltekorten en de steeds grotere beperkingen van hun nog overgebleven vrijheden. Door jaren van geldverkwisting ging de regering toen ook nog eens nieuwe ‘tijdelijke’ belastingen opleggen om alle plannen van Louis XVI te betalen, die wettig waren volgens Louis, want: “Het is wettig, omdat ik het wil”. Rellen en bendes vulden de straten van de steden. Op het platteland kwamen er confrontaties met de rijkere Grand Seigneurs, mensen vernielden registers voor de belastingen, burgers en boeren vielen huizen van de elites aan in het hele land. De troepen konden de situatie niet meer aan. En nog steeds gingen de elites door met hun luxeleventje en hobby-projecten die het volk moest betalen en namen hooguit veranderingen voor de schone schijn. Onder het volk verspreidde zich de angst dat de regering met grof geweld zou gaan optreden. Naarmate het volk meer wrok kreeg tegen de macht van de bevoorrechte weinigen, kwam er actie van burgers en armen tegen de elite. Op 14 juli bestormde een menigte de Bastille om zelf wapens te krijgen. Maar zelfs daarna kwamen er geen echte veranderingen en vond op 5 oktober de mars naar Versailles, het paleis en zetel van de regering, plaats.

We zien de gelijkenissen met de periode vóór deze revolutie tegenwoordig niet echt meer. Dat komt, omdat de media en de meeste alledaagse gesprekken nooit gaan over zulk soort zaken. In plaats van over wereldvreemde elites of de grote verontwaardiging van steeds méér mensen te gaan, lijken virussen, brandstofprijzen en klimaatverandering dé gebeurtenissen te zijn en heeft men het alleen over details. Het conflict tussen sommige lagere overheden en centrale overheid over corona-sluitingen liet op een gegeven moment al wat parallellen zien met de gemeentelijke weerstanden in Frankrijk voor 1789, waarin sommige steden de nieuwe democratische denkwijze omarmden, terwijl de meesten loyaal bleven aan oude structuren van de absolutistische macht. Mensen stellen zich de revoluties van vroeger meestal voor als gepland en uitgevoerd door revolutionairen, maar dit is zelden het geval geweest. Revoluties zijn periodes waarin allerlei maatschappelijke factoren bij elkaar komen; kille wetgevers die wereldvreemde wetten maken en mensen niet meer begrijpen, burgers die de duimschroeven worden aangedraaid en die uiteindelijk rebelleren, steeds repressievere overheden, wat op een gegeven moment versmelt tot een immense tegenkracht die niet meer te stoppen is.

In de nazomer van 1789, toen boeren de weelderige chateaus van de elite aanvielen, zag de elite pas in dat hun héle wereld uit elkaar viel. In werkelijkheid was hun wereld al járen in verval, maar wílden ze de tekenen van de tijd en volkswoede niet zien, wat velen de kop kostte of in het beste geval de kerker of verbanning. Vandaag, net als in de jaren 1790, zien we een veel geld verkwistende orde in zijn laatste stuiptrekkingen. Zelfs voordat Covid een aanleiding was voor de Staat om de touwtjes aan te trekken, inreis-verboden af te kondigen, bedrijven te sluiten en thuiswerken te verplichten, adviseerden klimaatactivisten ons al om dat te doen, binnenkort móeten we het en wordt het nog erger… De op Covid aansluitende oorlog in wat daarvoor nog beschouwd werd als een landje aan de rand van Europa gaf ons de rest. Dure ‘maatregelen’, onverschilligheid van leiders met slechte levensomstandigheden, de financiële situatie van steeds meer mensen, klimaatterreur en meer beperkingen van overgebleven vrijheden; allemaal los van elkaar wijzen deze misschien niet op het beginpunt van een soort revolutie, maar echte revoluties zijn altíjd die, die niemand ziet aankomen.

Als men in oude online kranten-archieven over die tijd kijkt, dan ziet men dat die het toen óók al maar van één kant bekeken, men had het over het schandalige van zo’n opstand en dat men zich aan ‘de Wet’ en ordening moest houden. Een voorbeeldje:

“Zijn dit ‘de rechten van de mens? Is dit de vrijheid van de mens’? Parijs was een toneel van geweld, en hoewel het moeilijk en zelfs onmogelijk is om met enige precisie het aantal te achterhalen dat het slachtoffer is geworden van de woede van de menigte…. Een nuttige les dient zich aan het gewone volk aan: – Vereer uw Wetten – straf degenen die, onder het masker van de vrijheid, de constitutionele vrijheid willen vernietigen… “

‘Quatorze Juillet’, 14 juli, ‘Bastille-Day’ is intussen de groots gevierde Nationale feestdag in Frankrijk, erkend en bewierookt door de hele wereld, positief beschreven door alle media…

Door:
“Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Het begin van de Franse Revolutie, Bastille 1789

 1. Boike zegt:

  De elites willen het onderste uit de kan halen. Het water staat Henk en Ingrid aan de lippen. De gemoederen zijn verhit. De rapen zijn gaar. De maat is vol. De druppel, die de emmer doet overlopen, kan elk moment vallen. Er is maar één vonk nodig, om het kruidvat tot ontploffing te brengen. De boem zal veel wokes wakker schudden uit hun hypnotiosche slaap. Als de massa in beweging komt, is er geen houden meer aan. Dan zal het een lopend vuur worden over heel Europa. Wanneer politieagenten en soldaten eieren voor hun geld kiezen, is het pleit beslecht. Zie de kerstrevolutie in Roemenië 1989.

  Geliked door 4 people

  • Dewaere zegt:

   Revoluties als die toen in Frankrijk, maar ook later de Belgische Opstand tegen Den Haag, die in Rusland etc. etc. hebben inderdaad vaak geen planning, leider of organisatie. Het is wat historici het teken der tijden nomen, vel, vele, vele oorzaken en wantoestanden die van bovenaf komen worden door de massa van het volk op een gegeven moment instinctief aangevoeld en begrepen, door vele mensen omgeveer tegelijk, ongeveer op hetzelfde moment, de ‘tijd is rijp’ zegt men dan, al weet geen geleerde precies hoe dat komt of kan. De uitbarstingen van volkswoede komen dan vaak bijna gelijkertijd of vele, vele plaatsen. Ook in die tijden toen de kranten onder censuur van de overheid stonden, er geen social media waren, geen internet, geen enkel communicatiemiddel behalve de (dure) postduif gebeurde het toch.

   Geliked door 2 people

   • Dat laatste klopt zeker en daarom ging het allemaal wat langzamer, zoals de schrijver zegt. Tegenwoordig, nu een bericht binnen een seconde 10x de aarde is rondgegaan, kunnen dingen bliksemsnel gaan, zie ook de val van het Sovjetrijk, dat in een oogwenk gebeurde.

    Like

  • Blaffertje zegt:

   @Boike.

   Dat zou je verwachten en zo zou het moeten gaan, maaaaaar dan vergeet je even hoe dom de Nederlandse stemmer is want ze trappen er straks weer vol in.

   Ik zie gebeuren dat wij een paar maanden voor de provinciale verkiezingen van volgend jaar weer allerlei douceurtjes, ogen dichtdrukkertjes en verneukerijen van Flutte kunnen verwachten om maar stemmen binnen te harken.

   De schaapjes denken dan weer “Wat heeft hij het weer goed gedaan”
   Ze stemmen weer op Flutte en co.

   Maaaaaar zodra de pluche plakkers weer op hun plekje zitten dan word het weer, glas, plas, was een wederom voelen de schapen zich verneukt.

   Een van de grootste misverstanden wat veel gedesillusioneerde stemmers doen is hun stempas in de prullenbak gooien en daarbij denken dat hun stem niet meer telt.
   Ik zeg het tegen iedereen die het horen wil; je stem gaat dan niet verloren, het word verdeeld onder de grootste partijen en komt zeer waarschijnlijk bij een partij die je niet wil.
   Om een stem ongeldig te maken MOET je naar het stemhokje en het ongeldig maken door er een streep o.i.d door te zetten.

   Geliked door 3 people

  • Blaffertje zegt:

   Citaat uit column; “Zonder goedkope moderne energie storten onze welvaart en beschaving in, en bezwijken onze individuele rechten en vrijheden. Ik heb het angstige vermoeden dat dit de bedoeling van onze elites is.”

   Dit roep ik al van begin af aan.
   Dit is begonnen met de coronahoax, toen hebben ze al getest hoever ze kunnen gaan met dwang en manipulatie, denk aan de coronapas, mondkapje, niet met op bezoek bij vrienden en familie etc.

   Geliked door 3 people

 2. Alex Delarge zegt:

  Yes. Guillotine.

  Geliked door 1 persoon

 3. Belozersky zegt:

  De onbezonnen en harde sancties tegen Rusland eisen hun tol. Maar elke kritische opmerking daarover wordt verzwegen door NOS en VRT. Men is alleen maar bezig hoe we de problemen kunnen verzachten die onze leiders hebben veroorzaakt.

  Like

 4. Julia zegt:

  Ik vrees toch nu wel dat de vlam langzaam in de pan slaat en terecht. Demonstraties forget it daar wordt niet meer naar geluisterd helaas dan is er nog maar één uitweg om een einde te maken aan het vernietigend beleid van Rutte, Kaag en de rest van de WEF marionetten. Wie is er zo gek om honger te lijden en in de kou te zitten door het toedoen van een stel waanzinnig doorgeslagen politieke idioten.

  Like

  • Skarsgärd zegt:

   Die vlam slaat in Nederland never nooit niet in de pan, de laatste gewapende revolutie die we gehad hebben was 4 eeuwen geleden tegen de Spanjaarden, waar Nederland toen onderdeel van was.
   Eeuwen van voorspoed en de welvaartsgeneraties van na de oorlog daar nog bovenop hebben dit volk angstig, slap, overvoorzichtig en laf gemaakt, behalve dan met de mond of als ze gezopen hebben of een pilletje genomen hebben: lees dit nog maar eens: https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_courage
   De volksopstanden gaan echter wel in andere landen van Europa komen, overal om ons heen. Pas als ook in Nl. duidelijk wordt dat íedereen dat doet gaan de Nederlanders ook meedoen, net als de ‘verzetsstrijders’ die allemaal ontstonden toen de geallieerden over de nazi’s heenrolden als een stoomwals en ze al in België stonden, jaja echte Dutch Courage!

   Geliked door 2 people

  • ronjaspers zegt:

   Julia.Die rutte,kaag en de rest van de marionetpoppen bepalen het beleid niet,ze voeren het uit.De bilderbergers en het WEF bepalen het beleid in nederland en europa,enkele landen uitgezonderd.

   Like

 5. koddebeier zegt:

  Het wordt de hoogste tijd om in heel Europa 1789 te herhalen !!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ravian zegt:

  “‘Quatorze Juillet’, 14 juli, ‘Bastille-Day’ is intussen de groots gevierde Nationale feestdag in Frankrijk”

  Vrolijk gevierd door Macron & Co, zonder in de gaten te hebben dat het door hen geschoffeerde Franse volk in de coulissen de nieuwe guillotines al aan het bouwen is…

  Geliked door 1 persoon

 7. J_r zegt:

  anno 2022: “Het ook toen niet geziene teken der tijd”

  niks nws onder de zon, de hele wereld is een toneel

  mileswmathis.com/frev.pdf

  Like

 8. Pingback: Het begin van de Franse Revolutie, Bastille 1789 – Zorg Dat Je Niet Slaapt

 9. Pingback: Het begin van de Franse Revolutie, Bastille 1789 – HNMDA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s