Argentinië vraagt officieel lidmaatschap van BRICS aan

(Vertaling: E.J. Bron)

Meerdere landen overwegen toe te treden tot de organisatie BRICS, die wordt gevormd door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Argentinië heeft een aanvraag bij China ingediend. Rusland dempt te hoge verwachtingen: een uitbreiding van BRICS zou op dit moment niet op de agenda staan.

De Argentijnse president Alberto Fernández heeft een brief aan het Chinese staatshoofd Xi Jinping gestuurd, waarin hij bij zijn Chinese collega officieel het lidmaatschap van de landenorganisatie BRICS aanvroeg. Volgens Sabino Vaca Narvaja, de ambassadeur van Argentinië in Peking, gebeurde dit vorige week. Zoals de diplomaat woensdag tijdens een bijeenkomst in de Chinese stad Xiamen zei, zou de groep BRICS-landen een “uitstekende samenwerkingsalternatief” zijn in een wereldorde, die, zoals is gebleken, in het voordeel van maar enkele staten gecreëerd zou zijn.

Vaca Narvaja deelde mee dat de openstelling van de BRICS-groep voor andere leden een historische mogelijkheid zou zijn om een “ware gezamenlijke strategie te ontwikkelen die dit gecompliceerde globale scenario het hoofd zou kunnen bieden.” De diplomaat knoopte bij de uitspraak van Fernández aan, die deze organisatie onlangs had gedefinieerd als de “groep met de grootste economische en politieke invloed” in de internationale arena. De Argentijnse ambassadeur in China werd door het persbureau Télam met de woorden geciteerd:

Ik bedank me zeer voor de blijken van ondersteuning die we gekregen hebben en die nog een bewijs zijn voor de graad van overeenstemming die er op dit moment heerst m.b.t. onze toetreding.”

Volgens informatie van Télam had het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zich al voor een lidmaatschap van het Zuid-Amerikaanse land in de landenorganisatie uitgesproken. De minister van Buitenlandse Zaken van India, Subrahmanyam Jaishankar, ondersteunde dit initiatief tijdens zijn laatste bezoek aan Argentinië.

Tegen deze achtergrond kwam echter de nieuwste verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken over als een koude douche. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkow, deelde aan het tijdschrift Meschdunarodnaja Schisn (Internationaal Leven) mee dat een uitbreiding van de BRICS-groep tot nu toe niet op de agenda zou staan, hoewel Moskou de internationale belangstelling daarvoor zou verwelkomen. Volgens de diplomaat zou de organisatie tot nu toe principieel niet over een uitbreidingsprocedure beschikken. Het zou ook te vroeg zijn om over een verandering van de afkorting BRICS te spreken. Er zouden echter formaten zijn, waarin een samenwerking van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika met andere landen mogelijk zou zijn.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Argentinië vraagt officieel lidmaatschap van BRICS aan

 1. saddy zegt:

  Volgens klausje is meer dan de helft van dat argentijns kabinet in zijn handen.

  Klausje gaat dus ook BRICS penetreren?

  Like

 2. ronjaspers zegt:

  Argentinie heeft na de 2e wereldoorlog vele gevluchte nazi kopstukken verwelkomd.Deze nazi kopstukken hebben kunnen vluchten uit europa met de hulp van het satanische vaticaan en het rode kruis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s