Rusland roept in Vladivostok “multipolaire wereldorde” uit

(Vertaling: E.J. Bron)

Rusland wil einde maken aan globalisering en westelijke hegemonie

Van 5–8 september 2022 vond het 7e Oosters Economisch Forum (EEF) in het Russische Vladivostok plaats. Thema van de bijeenkomst: “Op weg naar een multipolaire wereld”. De teneur: Ruslands toekomst ligt in het Aziatische gebied, de westelijke sancties hebben een nieuwe wereldorde op gang gebracht die het einde van de globalisering en de economische, politieke en culturele leidende rol van een beperkte groep westelijke landen aanduidt. Gezamenlijk met de machtige allianties in Azië wordt Rusland een belangrijke globale speler.

Poetin: Einde voor verouderde wereldorde

De Russische president Vladimir Poetin schreef in zijn welkomstboodschap aan het forum: “Het verouderde unipolaire model zou door een nieuwe wereldorde vervangen worden, die op de grondbeginselen van rechtvaardigheid en gelijkheid evenals op de erkenning van het recht van elke staat en elk volk op zijn eigen soevereiniteit zou berusten. Juist in de Aziatisch-Pacifische regio ontstaan machtige politieke en economische centra, die als drijvende kracht in dit onomkeerbare proces fungeren.”

Het forum geniet in in de Aziatisch-Pacifische regio hoof internationaal aanzien en dient de opbouw en uitbreiding van zakenbetrekkingen tussen Rusland en de landen van deze regio te bevorderen.

Nieuwe soevereiniteit van de staten

Voor Rusland staat vast: zijn potentieel en zijn economische vaardigheden zijn een van de belangrijkste pijlers van een rechtvaardiger internationale orde. Deze ontstaat op dit moment voor onze ogen. Hij is gebaseerd op grote, met elkaar verbonden regionale ontwikkelings- en samenwerkingscentra, die samen het wereldsysteem vormen, maar elk van hen is grotendeels onafhankelijk en autarkisch. Het principe van de toekomstige vormgeving zou internationale samenwerking zonder “universele compensatie” zijn, is men van overtuigd. De economieën vullen elkaar aan en – anders dan in Europa – zou dat niet met geopolitieke rivaliteit gepaard gaan. De knooppunten van de centra zullen de belangrijkste rol spelen – dat zou de functie van het Verre Oosten zijn, dat Ruslands “poort naar Azië”zou zijn, zei men.

Westen wordt onbelangrijk

De conferentie hield zich o.a. met thema´s bezig zoals: de rol van de machtige Sjanghai Organisatie voor Samenwerking (SCO). Deze vertegenwoordigt op dit moment bijna 40% van de wereldbevolking en is daarmee de wereldwijd grootste regionale organisatie. Ze wordt tot een van de belangrijkste stabiliserende krachten in Eurazië met betrekking tot veiligheid en economische ontwikkeling uitgebreid. Op 15 en 16 september komen de staats- en regeringschefs van de SCO in Samarkand bijeen. De SCO-lidstaten zijn China, India, Kazachstan, Kirgizië Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan. Iran wil deze week een toetredingsverklaring ondertekenen. De SCO heeft haar zetel in Peking en sinds 2004 de status van waarnemer bij de VN.

Rusland wordt sanctie-resistent

Er werd ook gediscussieerd over het verkrijgen van bronnen in de Russische, arctische zone (AZRF) en de rol van een nieuwe noordelijke route in de globale logistieke keten. Dit vooral met het oog op de westelijke sancties. Eveneens om de effectieve ontwikkeling van de scheepvaart langs de Noordelijke IJszeeroute om – met het oog op de sancties – vrachtstromen naar het oosten om te leiden. Een centraal discussiethema was ook het raffineren van olie en gas. Ondanks de sancties kon Rusland zijn export naar de landen van de Aziatisch-Pacifische regio omleiden. Rusland heeft naar eigen zeggen in de eerste maanden van dit jaar extra olie- en gasinkomsten van 3,3 biljoen roebel (€ 54,6 miljard) gehad, meer dan in het hele jaar 2021.

China als lucratieve energiemarkt

Gazprom en de China National Petroleum Corporation hebben een nieuw contract over de levering van nog eens 10 miljard m³ gas per jaar ondertekend – via de Verre Oosten route. Er werd ook een maakbaarheidsonderzoek uitgevoerd over de gaspijpleiding Sojoez Vostok (verlenging van de “Power of Siberia 2” door Mongolië). Een rem zou de afhankelijkheid van geïmporteerde technologie en uitrusting voor grootschalige productie van vloeibaar gas voor de uitbreiding van de export van vloeibaar gas, werd vastgesteld. Er werd over gediscussieerd over hoe het potentieel van energiebronnen uit het Verre Oosten in de komende 20-30 jaar onder sancties gerealiseerd zou kunnen worden, wat tot 2025 uitvoerbaar zou zijn en of de praktijk van het bunkeren van vloeibaar gas op schepen zou doorzetten.

Strijd tegen nationaalsocialisme in de Oekraïne

De “veelsoortigheid van de waarheid – hoe wint men een informatieoorlog” was eveneens een thema. De Russische speciale militaire operatie in de Oekraïne zou voor een dijkdoorbraak hebben gezorgd, zei men. Met een unieke lawine van Fake News en vuil zou men Rusland hebben willen belasteren, demoraliseren en op de knieën hebben willen dwingen. Voor Rusland zou het nu meer dan beslissend zijn om niet alleen het nationaalsocialisme in de Oekraïne te overwinnen, maar ook de informatieoorlog te winnen. Er werd bediscussieerd hoe men aan de gecoördineerde agressie het hoofd zou kunnen bieden, met welke middelen men de enorme propaganda machinerie van het Westen de baas zou kunnen worden en of men aan gebruikers van sociale media fundamentele “informatievaardigheden” zou kunnen doorgeven.

Economische oorlog maakt Rusland sterker

Een blok van het programma behandelde het thema “economische oorlogen als wapen voor e onderdrukking van de soevereiniteit”. Hier werd toegegeven dat de opgelegde sancties met betrekking tot de omvang en de intensiteit “opmerkelijk”, de ingezette instrumenten echter gebruikelijk zouden zijn. Ze hebben zeker effect gehad. Ze verslechteren het leven van de gewone mensen, zouden echter geen instrument van het geweld zijn, zouden niet tot veranderingen in het politieke gedrag leiden en geen politieke wil breken. De sanctieoorlog zou een nieuwe wereldorde afdwingen, het einde van de globalisering bespoedigen, tot een samenwerking tussen soevereine staten leiden, waarbij niet de blokkade van handelsstromen en financiële stromen, maar het gezamenlijke nut voor alle deelnemers zou tellen. De interesse in het inzetten van nationale en digitale valuta bij betalingen van bronnen zou verder toenemen.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Rusland roept in Vladivostok “multipolaire wereldorde” uit

 1. karton zegt:

  Ben héél erg benieuwd naar de reacties van bijv. Rutte en Reetkevertje Jetten; zij zullen dit toch zeker niet ongestraft laten gebeuren ?!
  Ik voorzie een lange lijst met nieuwe sancties tegen Rusland, dus Putin………..maak je borst maar nat !
  Als Rutte en Reetkevertje op oorlogspad gaan, nou dan kan je wat beleven.

  Geliked door 5 people

 2. Frits zegt:

  Goed bezig daar. Toch eens over verhuizen gaan denken🤔

  Geliked door 6 people

  • Julia zegt:

   Frits Ik denk dat u beter af bent dan nog langer te leven onder tirannen zoals Rutte, Kaag en die gladjakker Jetten. Dit landje het gave stukje grond voormalig Nederland is verworden tot een verzamelbak van multi culti onder leiding van een corrupte regering. Helaas is er geen redden meer aan omdat miljoenen Nederlanders er voor hebben gezorgd dat het WEF kartel al jaren de scepter zwaait.

   Geliked door 1 persoon

  • kruisridder zegt:

   We zijn daar niet welkom Frits. We krijgen geen visum want dat krijgen de Russen ook niet. De Russische staatsburgers worden hier ook met allerlei strafmaatregelen getroffen zoals intrekken van hun sociale uitkeringen al wonen ze hier ook. Daarom heeft de Russische regering nu ook besloten alle uitkeringen te stoppen van alle Westerse staatsburgers die in Rusland wonen. Dat betekent dus dat ze het land uit moeten, net als de Russen hier die geen inkomsten meer hebben.

   Like

 3. Oekraïne looft een beloning van 10.000 dollar uit voor het hoofd van Georgy Medvedev.
  Als je de waarheid laat zien is je leven niet zeker in Oekraine met zijn terroristen
  Overigens is deze Georgy Medvedev oorlogscorrespondent en geen politicus.
  frontliniefilms die laten zien hoe het Oekraïense leger vreedzame steden en dorpen in Donbass bombardeert. Deze ongemakkelijke waarheid is een nieuwe reden voor haat geworden, aangezien Oekraïners gewend zijn om al hun problemen uitsluitend met terreur op te lossen

  https://rumble.com/v1k1bib-ukraine-is-offering-a-10000-reward-for-the-head-of-georgy-medvedev.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s