Baas van het Duitse Instituut voor Economieonderzoek: Oekraïne-oorlog kost de Duitse economie € 200 miljard

(Vertaling: E.J. Bron)

Een getal, dat men eerst even moet laten bezinken: € 200 miljard. Zoveel zou de Oekraïne-ondersteuning van de Duitse regering de Duitse economie alleen al dit jaar gekost kunnen hebben. En de aderlating zou nog door kunnen gaan als de oorlog verdergaat.

Tot deze bevinding komt de baas van het Duitse Instituut voor Economieonderzoek (DIW), Marcel Fratzscher. Tegen het persbureau Reuters zei hij dat van de in het begin van het jaar voor mogelijk gehouden stijging van het bruto binnenlands product van 4,5% in de loop van dit jaar in het gunstigste geval een plus van 1,5% zou kunnen overblijven. “De Oekraïne-oorlog heeft enorme schade voor de Duitse economie veroorzaakt”, zegt de DIW-chef heel duidelijk.

“En dat is alleen maar de invloed op dit jaar”. De ontwikkeling zou zich de komende twee, drie jaar voortzetten – “net zolang tot we echt onafhankelijk zijn van Russisch gas”, zei Fratzscher. Dit zou tot minstens 2025 duren. “We praten grof geschat over drie jaar van vier tot vijf procent van het bruto binnenlands product die verloren gaan”, zei Fratzscher. “Dat zijn € 150 tot € 200 miljard minder economische prestatie.”

Ook de DIW-chef beschouwt het gevaar van een recessie in het winterhalfjaar als “groot en stijgend”. En: er zou waarschijnlijk geen grotere werkloosheid zijn, “maar een duidelijke daling van de privéconsumptie en daarmee van de levensstandaard van ongebruikelijk veel mensen.” Dat maakt het door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen), bezworen gevaar van “volksopstanden” plausibeler – onlangs bleek uit een peiling van Forsa dat de meerderheid van de Duitsers ondertussen niet meer bereid is om vanwege de Ruslandsancties financiële nadelen te accepteren.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Baas van het Duitse Instituut voor Economieonderzoek: Oekraïne-oorlog kost de Duitse economie € 200 miljard

 1. Olie bol zegt:

  Ze hebben net als Rutte geld zat gewoon de geld persen laten draaien onze kinderen en kleinkinderen die betalen het gelach

  Geliked door 1 persoon

 2. Andre zegt:

  2 tot 3 jaar tot we echt onafhankelijk zijn van Russisch gas. Ze willen per deelstaat 2% van de grond volzetten met windmolentjes hahahahaha en Hessen zelfs 2,2%! Het is maar moeilijk te accepteren dat Duitsland is gesloopt door links.

  Geliked door 2 people

  • Qvic zegt:

   Dat komt door de Groenen, want zij zijn zo dom. Dat zij heel makkelijk voor iemand anders karretje gespannen kunnen worden. Wat de Groenen propaganderen is een ideologie, waarheden en feiten doen dan niet meer ter zake. Vele linkse wanen zich al jaren in hun gewenste utopia bubbel, vooral vrouwen hebben daar last van. En waar vrouwen zijn komen van zelf mannen op af die net zo dom praten als die vrouwen. Veel mensen accioseren de Groenen met goed voor het milieu, maar het zijn gewoon marxisten met een groen jasje aan. Die op kosten van de gemeenschap mooi weer willen spelen en vooral deugd signalen willen laten zien, van hoe goed zij het met ons zogenaamd voor hebben. Dachten ze echt dat met windmolentjes en zonnepanelen het land kunnen voorzien in zijn energie behoefte? Ik had ooit eens uitgerekend hoeveel windmolens er nodig zouden zijn voor een gieterij die 60 G.Watt per jaar nodig heeft en ervan uitgaan dat er 24/7/365 windkracht 7 waait op het land.

   Want alle 3-wieks windmolens leveren het meest als het windkracht 7 waait. Bij windkracht 4,5 en lager neemt het zelfs stroom af van het net. Ongeveer 2 weken per jaar leveren windmolens op het land echte energie, de rest van het jaar draaien ze op het net. Dan zou alleen voor deze gieterij het hele land (Nederland inclusief het IJsselmeer) om de 100m een windmolen moeten staan. Zo had ik het ook eens uitgerekend als het met zonnepanelen gedaan moest worden, dan moest de zon wel 24/7/365 vel schijnen en elk zonnepaneel 15% rendement geven. Dat was een onbegonnen zaak, want toen kwam ik erg veel land te kort.

   Hoe belachelijk is dit om miljarden te investeren in een fictieve energie voorziening. Vele windmolens en zonneparken zijn ook nog een niet eens aangesloten op het net. Het is pure illusie. Ze draaien enkel op subsidie. Het reken voorbeeld geeft enkel de cijfertjes weer, wat het oplevert. Niets wat er daadwerkelijk opgeleverd wordt. Maar daar wordt niet naar gekeken.

   Terwijl de groenen wel de betrouwbare constante energie voorzieningen massaal afbreken in de landen. Willen ze dan echt terug naar de stenen tijdperk. Want dan zal eerdaags elk bos gekaapt worden, om onze huizen warm te stoken in de winter, nu het gas en de koolwaterstoffen onbetaalbaar zijn geworden voor het volk. Onze elektrische auto’s zullen dan als dure designvoorwerpen langs de kant van de weg stil komen te staan. Elektriciteit maar voor een enkeling of maar enkele uren per dag en dan ook heel beperkt vooral in de winter dagen, vandaar die verplichte smartmeters. Armoede zal dan troef zijn. Want de gehele industrie, landbouw, transport zal weggevaagd worden door de Groenen. En ze zijn er ook nog eens trots op.

   Geliked door 3 people

   • Svalbard zegt:

    Ik denk dat je het potentieel van windturbines veel te laag inschat. Windenergie levert een belangrijke bijdrage aan onze energievoorziening. Zonnepanelen doen dat ook bij voldoende daglicht.
    Echter, onze volledige energievoorziening op zon en wind baseren is een utopie, omdat het niet altijd waait. De basislast moet altijd op betrouwbare conventionele energie beschikbaar zijn.
    Ik vrees dat Rob Jetten niet wordt gehinderd door gedegen kennis van zaken. Hij lijdt aan een ongeneeslijke tunnelvisie. Waterstof is ook zo’n nieuw toverwoord, maar hier kleven vele nadelen aan. Het produceren van waterstofgas vreet enorme hoeveelheden energie middels electrolyse. Opnieuw elektriciteit maken met waterstofgas gaat weer met verliezen gepaard. De verliezen van elektriciteit naar waterstof en terug naar elektriciteit levert meer dan 50% verlies op. Dus auto’s die elektrisch rijden en daarvoor waterstof in een brandstofcel naar elekriciteit omzetten zijn absoluut geen aanrader omwille van het milieu. Natuurlijk kunnen we duurzaam opgewekte elektriciteit als uitgangspunt nemen, maar dan verandert ons land in een heel groot woud van windturbines, plus nog een groot deel van de Noordzee.
    Kortom, zon en wind kunnen een redelijke bijdrage leveren, maar het zal niet voldoende zijn om in onze gehele energievraag te voorzien.
    Maar deze bronnen zijn toch noodzakelijk.

    Like

 3. Ravian zegt:

  “Dit zou tot minstens 2025 duren.”

  Yeah, gaat nooit wat worden.
  Niemand gaat Duitsland gas leveren aan de prijs waarop Rusland dat deed, en aan de prijzen waaraan anderen in de toekomst Duitsland gas zouden willen leveren gaat de Duitse industrie nooit meer concurrerend worden.
  En daar komt dan de ook nu nog steeds doorgedramd wordende niets opleverende en bakken met geld kostende “energie wende” nog eens bovenop.
  Het is voor Duitsland over en sluiten…

  Geliked door 2 people

 4. hans-e-pans zegt:

  Voor “de Groenen” in de Duitse regering kan de prijs niet hoog genoeg zijn om de Ukraine te steunen, om het over de duur/tijd maar niet te hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s