EU keurt miljardensubsidies voor waterstof goed

(Vertaling: E.J. Bron)

Hoe kan Europa zichzelf vrijmaken van Russisch gas? Een hoop: waterstof. Om met dit alternatief vooruitgang te boeken, gelden voor de subsidiëring van de staat van firma´s minder strenge regels dan gebruikelijk.

Voor de energietransitie mogen 13 EU-landen de waterstofindustrie met nog eens € 5,2 miljard subsidiëren. De Europese Commissie gaf vandaag groen licht voor de staatssubsidies. De commissie gaat er volgens een mededeling van uit dat daardoor extra private investeringen van € 7 miljard gemobiliseerd worden.

Tot de deelnemende landen behoren Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Spanje. Het gaa tom de tweede ronde van grote stimuleringsprojecten van waterstof die de Europese Commissie dit jaar toestaat. Er zijn meer in voorbereiding. Duitsland is er deze keer niet bij.

De nu goedgekeurde subsidiëring voor 35 projecten moet o.a. de bouw van een waterstofinfrastructuur ondersteunen, een ander gebied is de ontwikkeling van technologieën voor gebruik van waterstof in de industrie. Daarbij moeten volgens de Europese Commissie sectoren in het middelpunt staan, waarin reductie van de uitstoot van broeikasgas moeilijk is – bijvoorbeeld de staal-, cement- en glasindustrie.

Duitsland erbij met vier projecten in de eerste ronde

“Waterstof is van beslissende betekenis om onze energiebronnen te diversificeren en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen”, verklaarde de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, zei dat waterstof van beslissende betekenis zou zijn voor de ecologische verandering van de energie-intensieve industrieën in Europa, “want hij maakt de koolstofvrije productie van staal, cement en chemicaliën mogelijk.”

Het gaat om een zogeheten belangrijk plan van gemeenschappelijk Europees belang. Daardoor gelden er minder strenge regels wanneer ondernemingen met staatsgeld ondersteund worden.

Al in juli had de Europese Commissie projectsubsidies voor de waterstofindustrie van tot € 5,4 miljard goedgekeurd. Daarom waren ook vier eerste projecten uit Duitsland. Het Duitse ministerie van Economische Zaken en het Duitse ministerie van Verkeer hadden destijds meegedeeld dat het zou gaan om de eerste van meerdere golven – andere projecten uit Duitsland zouden zich in de toestemmingsprocedure bevinden.

Vooral groene waterstof, dus waterstof die met hernieuwbare energieën wordt geproduceerd, is voor de regering een toeverlaat van de energietransitie. In principe kan waterstof als basis voor motorbrandstoffen en brandstoffen dienen om bijvoorbeeld in de industrie en het verkeer olie en aardgas af te lossen. Zijn productie is echter zeer energie-intensief en op dit moment nog duidelijk duurder in vergelijking met fossiele energiedragers.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op EU keurt miljardensubsidies voor waterstof goed

 1. Rien E zegt:

  De omzetting van elektriciteit naar waterstof gaat met een rendement van ±75 procent, de omzetting van waterstof terug naar elektriciteit met ±55 procent. Maw overall 40%, niet echt goed he, maar goed daar komt men nog wel achter. En dat is uiteraard niet het enige nadeel.

  Geliked door 1 persoon

  • Ravian zegt:

   En die “waterstof economie” met het belabberd rendement gaat dan niet middels conventionele energie aangedreven worden maar middels stinkend dure “alternatieve” energie.
   Dat “economie” in “waterstof economie” kun je dus bij voorbaat al schrappen.
   Waterstof wordt energie voor de elite terwijl het volk in op zijn best middeleeuwse toestanden mag zien te overleven.

   Like

 2. rini stegeman zegt:

  wel belangrijk zekers……….wanneer komt die (groene) waterstof ? Volgende maand? Over 2 maand ,of over 15 jaar……….

  Like

 3. Er is natuurlijk met een paar dingen geen rekening gehouden door de nitwits in Brussel.
  Met name dat de productie van waterstof ontzettend duur is en het rendement is maar 70 % van de energie die er in gestopt wordt.
  Daarbij komt dat waterstof elk metaal aan vreet waar het mee in aanraking komt tot roestvast staal toe wat wil zeggen dat elke paar jaar de gasinfrastructuur vernieuwd zou moeten worden.
  Een onhaalbare kaart natuurlijk maar wel winstgevend voor grote investeerders.
  Met andere woorden ook waterstof is weer zo’n totaal onbetaalbaar idee van de oplichters in Brussel.
  Voordat een of anderesukken hier komt vertellen dan maar plastieke buizen.
  Het gasleidingsysteem in Nederland en noord Duitsland alleen al bedraagt ongeveer 17.000 kilometer dus tel uit je winst als dat in enkele jaren vernieuwed moet worden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Andre zegt:

  Om waterstof te maken heb je 2 kw energie nodig om 1 kw H2 te maken, Waterstof weegt per liter vloeistof nog geen 90 gram. Het is alleen rendabel als je er keihard over gaat liegen en goochelen met flink schuiven van getallen en waardes. Het is onmogelijk. Rockefeller heeft dit kunstje al eens eerder geflikt om van kolen over te stappen naar olie en maximaal zn zakken te vullen. De eerst volgende belangrijke stap is ondergrondse opslag en dan komt clown Vollenbroek weer in beeld want de Raad van Staate gaat de bouw plat gooien om dit te realiseren. Energie is onafhankelijkheid dus dat wil het Westen kosten wat het kost controleren. Waterstof willen ze de norm maken maarja………de rest van de wereld is het er niet zo mee eens geloof ik.

  Like

 5. Qvic zegt:

  Nou komt het meest belachelijke idee, waarvan gaan ze waterstof maken? De meeste installaties die nu al kleinschalig waterstofgas maken gebruiken daarvoor aardgas. Maar als aardgas wordt uitgefaseerd. Van water is het vele male duurder, dan moeten we 30 vaten olie verbruiken om 1 vat waterstof te kunnen gebruiken. Zoveel energie gaat in dat proces verloren. Je kunt het ook nog uit onze omgevingslucht halen (stikstofdioxide NO2) Maar als deze energie door wind en zonne-energie opgewekt moet worden. Is dat enkel wensdenken, want dan is het een onmogelijke opgave.

  Wat willen ze eigenlijk maken het waterstof in vloeibare vorm of het waterstofgas. Daar zit nog een wezenlijk verschil in. Waterstofgas is zo onstabiel, dat vreet niet alleen bijna alles aan en is zeer explosief en is eigenlijk niet te vervoeren door een leidingsysteem of met tankauto’s. Dit gas kan alleen in een gesloten systeem gebruikt worden of voor lasapparaten. Het vloeibare waterstof is veel meer stabieler en kan in RVS-316 vaten bewaard worden. Maar is veel duurder om te maken en vraagt ook veel meer energie om het constant te koelen.

  Nog een heel belangrijk deeltje, van hoe gaan ze staal dan maken zonder koolstof. Zonder koolstof geen staal en geen staal is geen industrie, maar ook geen huishoud of gereedschappen middelen zoals nu. Als je niet eens meer de machines kunt maken om het benodigde waterstof te kunnen maken, omdat je het koolstof zelf verbied. Wat willen dan?

  Weer terug naar het stenen tijdperk of zo, waar we achter de dieren moeten jagen, die we al uitgeroeid hebben en de vrouwen vruchten van struiken en bomen verzamelen, maar we hebben de struiken en bomen al opgestookt in onze milieu vriendelijke bio centrales. Of iedereen weer een boerderij nemen, maar we hebben al het vee al afgeslacht en de gronden vergiftigd waardoor niets meer wil groeien. De dommigheid druipt ervan af bij de bewindslieden.

  Het is weer net als wind en zonne-energie peper duur en onrendabel en onbetrouwbaar. Het is enkel op papier zo’n schone energie, maar niet in de praktijk. Of kijken ze enkel naar het verbrandingsproces, net met de elektrische auto. Waar ze enkel naar het gebruik kijken en niet wat je allemaal moet doen voordat je zover bent. Dit project zal de wind en zonne-energie met de factor 10 tot 100 maal overschaduwen qua subsidies.

  Like

 6. boorzalf zegt:

  Waterstof gas ook zo’n wassen neus als windmolens?

  Like

 7. saddy zegt:

  Het gaat niet om de energie, het gaat erom dat er weer een enorme bodemloze put gevonden wordt waarbij heel, heel veel geld naar de vriendjes kan en heel, heel veel geld van fatsoenlijke mensen gestolen kan worden.

  Al gehoord hoeveel windversnipperaars op zee moeten komen?

  Like

 8. J.v.d.Heijden zegt:

  Prof.dr.ir.Guus Berkhout:
  Onze energievoorziening wordt onbetaalbaar (is inmiddels bijna een feit)
  https://www.vvdbest.nl/vvvd045.html
  Berkhout: waterstof komt niet in de natuur voor en moeten we
  zelf maken. (en dat is hartstikke duur)
  Ik zie echt niet alle woningen in dit land verwarmd worden met
  waterstof….

  Geliked door 1 persoon

 9. J.v.d.Heijden zegt:

  Aanvulling….
  https://dutchmobilityinnovations.com/spaces/86/dutch-mobility-innovations/articles/news/34641/opinie-prof-dr-ir-guus-berkhout-elektrische-auto-vervuilt-en-blaast-stroomnet-op
  Stel, iedereen heeft een E-auto en iedereen wil tegelijk
  de accu opladen….
  Een kind van drie kan u vertellen wat er daarna gebeurt….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s