Record: Duitslands productieprijzen stijgen met 45,8%

(Vertaling: E.J. Bron)

De productieprijzen in Duitsland stegen in augustus met 45,8% in vergelijking met augustus vorig jaar, wat de grootste stijging sinds het begin van de registratie in het jaar 1949 is.

De ongelooflijk hoge prijzen, die de ondernemingen nu voor materiaal, energie en logistiek moeten betalen, plaatst velen van hen voor een bittere keuze: of ze berekenen de prijzen door aan de consumenten, die zich dat niet kunnen veroorloven, of ze riskeren hun eigen winstmarge te ruïneren en staan mogelijkerwijs voor een faillissement.

Het percentage van 45,8% draagt het gevaar van een sociale en economische explosie in de komende maanden in zich. Terwijl de producenten misschien 45,8% meer betalen, hebben de consumenten zo´s stijging van de inflatie nog niet meegemaakt – nog niet. Over het algemeen gaat men er van uit dat de productieprijzen eerst stijgen, voordat deze hogere kosten zich tot een algemene inflatie ontwikkelen. In elk geval geven de tussenhandelaren en verwerkers deze prijzen ook door, zodat ze uiteindelijk de consumenten treffen.

De kosten voor de producenten stijgen niet alleen in de jaarvergelijking, maar ook van maand tot maand: in augustus waren de prijzen 7,9% hoger dan in juli. Dit was volgens informatie van het Duitse Bureau voor de Statistiek het hoogste percentage ooit in deze categorie.

Het grootste aandeel in de kosten heeft de energiesector, waarin de prijzen voor olie, gas, stroom en andere energiedragers met 139% stegen. Deze sector raakt echter ook bijna alle andere branches, waaronder de landbouw, de verwerkende branche en de chemische industrie. In vergelijking met 2021 zijn alleen al de stroomprijzen met 174,9% gestegen.

Bron:
contra24.online

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Record: Duitslands productieprijzen stijgen met 45,8%

 1. Ed zegt:

  We gaan naar links…ja maar dan storten we in elkaar…?we kunnen helaas niet terug want we moeten het uit zitten tot de trein stopt..maar misschien daarna naar rechts..snappen we het nu .is hetzelfde als een prikje ik heb er 1 genomen en ga er mee door tot dat er geen prikjes meer zijn…wat een gekkies zijn wij..of volgens links ben ik …heerlijk om te zien hoe gek de mensjes zijn.

  Like

 2. Olie bol zegt:

  Met rooien aan de macht dan krijg je dit, daarom tanken de Duitser nu even in Nederland. Duitsland vernietigd zich zelf de grote bedrijven ontvangen geen orders meer vanuit Rusland 🇷🇺 ( dit gaat nu naar China 🇨🇳) dit speelde al voor de oorlog met Oekraïne. Vele bedrijven moeten mensen ontslaan, daarom wilt de rooien het grootse leger van de EU hebben krieg no 3 de Duitser leert het nooit

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Nederland gaat de zelfde kant heen !

  Like

 4. Ravian zegt:

  Dit is pas het begin…

  Geliked door 1 persoon

 5. Hovawart zegt:

  Het meest-broodnodige, zo niet alles, word duurder, en de eurootjes steeds minder waard,……..het begin van het einde.

  Like

 6. Alfred Mol zegt:

  Dit is gevolg v/d dreigementen en economische oorlogvoering v/d NAVO landen tegen Rusland. Gevolg gasprijs veel duurder en dan Duitse producten grote prijsstijging. Oorzaak en gevolg.
  De US vindt dit prachtig: de EU landen gooien eigen glazen in…
  Dom – wij begrijpen niet dat de Yankees ons dit aandoen…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s