De wapens van de VS en Europa voor de Oekraïne raken op

(Vertaling: E.J. Bron)

De wapenbestanden van de NAVO-lidstaten beginnen in het kader van de Oekraïne-oorlog op te raken. Nu moeten ze weer aangevuld worden. Maar om de productie van oorlogswapens op te voeren, is noch snel noch eenvoudig te bewerkstelligen.

De Amerikaanse 155-millimeter-houwitser (foto) is een zwaar lange afstand wapen, die op dit moment op de slagvelden van de Oekraïne wordt ingezet. In vredestijd produceert de Amerikaanse wapenindustrie ongeveer 30.000 stuks per jaar. De Oekraïense soldaten verbruiken deze hoeveelheid binnen twee weken, zegt Dave Des Roches, vooraanstaand militair wetenschapper aan de U.S. National Defense University. Hij is verontrust.

Tegenover de tv-zender CNBC waarschuwt hij: “Zolang we geen nieuwe productie hebben, waarvoor maanden nodig is om deze op te voeren, zullen we niet in staat zijn de Oekraïners te voorzien.”

De voorraden van de meeste EU-landen zijn opgebruikt”

In Europa is de situatie niet anders. “De militaire voorraden van de meeste [Europese NAVO-) lidstaten zijn, ik zou niet willen zeggen uitgeput, maar voor een groot deel opgebruikt, omdat we de Oekraïners veel capaciteiten ter beschikking gesteld hebben”, zei Josep Borrell, de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, hield daarom dinsdag een speciale zitting van de bewapeningsdirecteuren van het bondgenootschap om te overleggen hoe de wapenbestanden van de lidstaten weer aangevuld kunnen worden.

Militaire analisten zien een fundamenteel probleem: de westelijke landen hebben in vredestijd veel minder wapens geproduceerd, omdat de regeringen ertoe hebben besloten de zeer dure productie te reduceren en alleen bij behoefte wapens te produceren. Enkele van de wapens die nu opraken, worden niet meer geproduceerd en voor hun productie zijn hooggekwalificeerde arbeidskrachten en ervaring nodig – dingen, die in de Amerikaanse productiesector al jarenlang schaars zijn.

Enkele wapens uit de VS van beslissende betekenis

De VS zijn met afstand de grootste leverancier van militaire hulp voor de Oekraïne en hebben sinds de invasie van Moskou eind februari wapenpakketten ter waarde van $ 15,2 miljard ter beschikking gesteld. Enkele van de in de VS geproduceerde wapens waren voor de Oekraïners van beslissende betekenis. Behalve de al genoemde 155-miilimeter-houwitser ook de zware artillerie voor d elange afstand zoals het door Lockheed Martin geproduceerde systeem HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Nu hebben de VS in principe geen 155-millimeter-houwitsers meer die zij aan de Oekraïners ter beschikking zouden kunnen stellen. Om nog meer te leveren, zouden ze moeten teruggrijpen op hun eigen bestanden, die echter voor Amerikaanse militaire eenheden gereserveerd zijn, en die ze voor de opleiding en paraatheid gebruiken. Dat is een No-Go voor het Pentagon, zeggen militaire analisten.

Reikwijdte in een artillerieoorlog van beslissende betekenis

Voor de Oekraïense strijdkrachten betekent dit: enkele van hun belangrijkste gevechtsmiddelen – zoals de 155-miilimeter-houwitser – zullen door oudere en minder optimale wapens zoals de 105-millimeter-houwitser vervangen moeten worden, die een geringere berlasting en een kortere reikwijdte heeft.

“En dat is een probleem voor de Oekraïners”, zegt Des Roches, want “de reikwijdte is in deze oorlog beslissend. Dit is een artillerieoorlog.”

Tekorten bij alle wapens

Tot de andere wapens waarop de Oekraïne aangewezen is en die in het Amerikaanse bestand als “beperkt” geclassificeerd zijn, behoren HIMARS-raketwerpers, Javelin-raketten, Stinger-raketten, de houwitser M777 en 155-millimeter-munitie.

Ook hierbij is sprake van tekorten. De door Raytheon en Lockheed Martin geproduceerde Javelin bijvoorbeeld heeft in de Oekraïne een iconische rol verkregen: de vanaf de schouder afgevuurde, nauwkeurig bestuurde pantserafweerraket was absoluut noodzakelijk bij de bestrijding van Russische tanks. De productie in de VS is echter met ongeveer 800 stuks per jaar gering, en Washington heeft volgens de denktank Center for Strategic and International Studies inmiddels ongeveer 8500 stuks aan de Oekraïne geleverd – meer dan de productie in een heel decennium.

We zouden de defensie-industrie moeten overschakelen op oorlogsbasis”

Het Pentagon heeft nieuwe Javelins ter waarde van honderden miljoenen dollars besteld, maar het opvoeren van de productie vergt tijd. “We moeten onze defensie-industrie overschakelen op oorlogsbasis”, zei Des Roches. “En ik zie er geen signalen voor dat we dit gedaan hebben.”

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wees de bewering af dat de wapenvoorraden van de VS voor de Oekraïne zouden opraken. “Het ministerie heeft aan de Oekraïne een mix van vaardigheden beschikbaar gesteld – wij en zij zijn niet overmatig afhankelijk van een enkele systeem”, zei Jessica Maxwell, woordvoerster van het ministerie van Defensie. Het Pentagon werkt nu samen met de industrie om de uitgeputte bestanden “snel weer aan te vullen”.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op De wapens van de VS en Europa voor de Oekraïne raken op

 1. Olie bol zegt:

  Dus Poetin kan doorstomen naar het westen 😂😂😂

  Geliked door 3 people

 2. ronjaspers zegt:

  Ik kan mijn steentje bijdragen,lege aluminium bierblikken van kordaat.

  Geliked door 1 persoon

 3. Léon van Duren zegt:

  T.a.v: De AIVD, Het NCTV, De MIVD, De Koninklijke Marechaussee, de nationale recherche, De Rijksrecherche, De Raad voor de rechtspraak, Het Openbaar Ministerie, Justitie, Defensie, Politie, en andere eventueel moedige overheidsinstanties!!

  Kom uit uw ivoren torens van angst, met laffe nalatige mensen kunnen wij deze geweldloze strijd niet winnen!!!

  Alleen de wapenhandel vaart wel bij de door de neonazistische oorlogsmisdadigers uitgelokte verschrikkelijke Oekraïne oorlog!!

  De WEF oorlogsmisdadiger ,de klimaatfascistische pharma maffia psychopaat ,de fantast Mark R. heeft vanwege zijn misdadige wangedrag zeer veel onschuldig bloed op zijn geweten!!De schaamteloze nietsontziende recidiverende klimaatfascistische pharma maffia psychopaat Mark R. is net als de gefusilleerde oorlogsmisdadiger Anton Mussert een zetbaas van de het neonazistische fascistische WEF!!

  Hoewel ik zeer zeker geen fan ben van Vladimir Poetin bestudeer ik graag de feiten,en neem ik de aannames van de klimaatfascistische pharma maffia oorlogsmisdadiger Mark R. zeker niet serieus!!

  https://commonsensetv.nl/wat-heeft-vladimir-poetin-zelf-te-zeggen/

  Stop de demoraliserende machtsmisbruikende klimaatfascistische pharma maffia psychopaten (vaccinazi’s)!

  Stop het van overheidswege georganiseerde terroristische COVID-19 pharma maffia psychopaten stappenplan!!!

  Arresteer zo snel mogelijk de zeer vele medeplichtige geïnstitutionaliseerde klimaatfascistische pharma maffia psychopaten van de criminele Mark R. en z’n zeer vele gewetenloze veelplegers(vaak hooggeplaatste zeer onbetrouwbare totaal verdorven corrupte ambtenaren)!!

  Alleen een onafhankelijk Neurenberg 2.0 tribunaal kan de zeer vele geïnstitutionaliseerde klimaatfascistische pharma maffia psychopaten van het psychopaten kabinet Mark R.nog berechten!!

  Shalom van Léon van Duren (een roepende in de woestijn van Nederland, Om SIONS wil zal ik niet zwijgen,YESHUA HAMASHIACH leeft!!!)

  Haelen 6081CZ

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  Dit is sowieso een “pipe dream”.
  Ten tijde van de tweede wereldoorlog kon je nog gemakkelijk naar een “oorlogsindustrie” overstappen.
  Het ontwerpen en bouwen van geheel nieuwe vliegtuig en tank typen duurde minder dan een half jaar.
  De auto industrie stapte over op vliegtuig productie, de vrachtwagen industrie stapte over op de productie van aandrijvingen voor tanks, en fabrieken voor locomotieven gingen die tanks bouwen.
  Die tijden zijn voorbij.

  Een nieuw wapensysteem ontwerpen en productierijp krijgen duurt 10+ jaar, enkel gespecialiseerde vliegtuig fabrieken kunnen gevechtsvliegtuigen produceren, en enkel tankfabrieken kunnen tanks produceren.
  Die industrietakken zijn vervolgens een halve eeuw lang gesaneerd en afgebouwd, naar de productie volumes noodzakelijk voor “vredestijd” behoefte.
  Dat proces is vervolgens na de val van de Sovjet Unie, onder het moto “vredesdividend”, nog eens in een stroomversnelling geraakt.
  Daarbij is dan niet slechts de productie capaciteit van de gespecialiseerde wapenindustrie nog verder afgebouwd, maar is ook de grote afbraak van de westerse legers en wapenvoorraden begonnen.

  Het eindresultaat waren westerse legers die kwantitatief niets meer voorstelden, en over minimale voorraden beschikten.
  Ter illustratie; voor de aanvang van de SMO stond driekwart van het voertuigpark van de Bundeswehr in de garage stof te vergaren, wegens een grootschalig gebrek aan onderdelen (de verantwoordelijke minister hete overigens Von der Leyen).
  We hebben het hier dus niet over een overschakelen op een oorlogsindustrie, maar over het herbouwen van de productiecapaciteit van de bestaande wapenindustrie, wat een monumentale, kostbare, en tijdrovende zaak is.

  De NAVO moest dus feitelijk vechten met wat ze had, en niet met wat er nog geproduceerd kon worden, en was daarvoor al minimaal toegerust.
  Maar nu hebben ze dus ook nog eens een flink deel van die kritieke voorraden in Oekraïne opgebrand.
  Voorraden waarvan politici niet begrijpen dat die niet bij de supermarkt in het schap liggen, net zoals ze niet begrijpen dat je gas en olie niet wel eventjes ergens anders kunt kopen.
  Ze zijn gewoon incompetent, zo dom als het achtereind van het welbekende varken.

  Geliked door 1 persoon

 5. oliedom zegt:

  Nu mag U 3x raden wie daar (oorlogsmateriaal) weer DIK aan gaat verdienen!!!

  Like

  • Jan J zegt:

   Ik weet het rutte , kaag of de Verenigde Staten, die al een paar keer hebben verdient met het brengen van democratie naar grondstofrijke landen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s