Tienduizenden Tsjechen demonstreerden tegen de NAVO en zelfmoordsancties

(Vertaling: E.J. Bron)

Tsjechië eerst!”

Woensdag jongstleden hebben in Praag tienduizenden mensen gedemonstreerd vanwege de hoge energieprijzen en een einde geëist van de zelfmoordsancties evenals het aftreden van de regering. Minister-president Fiala beschuldigde hen van “pro-Russische standpunten”. Er vonden ook demonstraties in Brno en Ostrava plaats.

De deelnemers aan de protestmanifestatie eisten het aftreden van de Tsjechische regering en het einde van de sanctiepolitiek tegen Rusland, omdat deze zou bijdragen aan de verarming van de bevolking en aan de achteruitgang van de Tsjechische economie. Op 3 september vond in Praag al een demonstratie plaats met 100.000 deelnemers. Het was waarschijnlijk. een van de grootste demonstraties in de jongere Tsjechische geschiedenis. De eisen van de demonstratiedeelnemers zijn sindsdien ongewijzigd.

Tsjechië eerst”

Ongeveer 70.000 Tsjechen hebben daarom in Praag tegen de mislukte politiek van hun regering gedemonstreerd. Een bondgenootschap van verschillende burgerinitiatieven, partijen en regeringskritische organisaties hadden onder het motto “Tsjechië eerst” tot de demonstratie opgeroepen.

De demonstranten zwaaiden met Tsjechische vlaggen droegen spandoeken met zich mee waarop zij hun onvrede uitten over de veel te dure energieprijzen en het afdanken van alle regeringsleden eisten. Volgens de Duitse ARD richtten ze zich ook tegen de corona-maatregelen en tegen de opname van nog meer vluchtelingen. Ze beschuldigden hun regering ervan de belangen van de Oekraïense regering belangrijker te vinden dan die van de Tsjechische bevolking.

Minister-president beschuldigt demonstranten van “pro-Russische oriëntering”

Bovendien spraken de demonstranten zich uit voor neutraliteit, hoewel Tsjechië lid is van de NAVO. De Tsjechische minister-president en voorzitter van de liberaal-conservatieve Democratische Burgerpartij, Petr Fiala, beschuldigde de organisatoren van de demonstratie daarom van een “pro-Russische oriëntering”, die schadelijk zou zijn voor de belangen van de Tsjechische Republiek: “Het is duidelijk dat de Russische propaganda en desinformatiecampagne zich steeds weer in ons land laat zien en dat er iemand voor valt.”

De Tsjechische regering was de laatste tijd sterk onder druk komen te staan vanwege de hoge energieprijzen. Tsjechië, dat op dit moment voorzitter is van de Europese Raad, heeft ongeveer 400.000 Oekraïense vluchtelingen opgenomen en aan de Oekraïense regering militaire bestanden en humanitaire hulp in belangrijke omvang geleverd. Onlangs overleefde de regering van Fiala een motie van wantrouwen in het Tsjechische Parlement.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tienduizenden Tsjechen demonstreerden tegen de NAVO en zelfmoordsancties

  1. BosscheBol zegt:

    De minister-president beschuldigt de demonstranten van “pro-Russische oriëntering”.
    En dat mag natuurlijk niet.

    Dan komt er nog wat geouwehoer over dat het “kwetsbare mensen” zijn die zich gemakkelijk laten beïnvloeden door de gehaaide Russische staatspropaganda en die daartegen “beschermd” moeten worden door vóor publicatie de kranten, TV en internet te controleren. Lees: censuur.

    Censuur en onderdrukking van “afwijkende” standpunten: de omschrijving van een dictatuur.

    Geliked door 4 people

  2. Olie bol zegt:

    Zou zoiets ook in Nederland kunnen. Of komt dan de ME.

    Geliked door 3 people

  3. Julia zegt:

    Goed voorbeeld voor de Nederlandse bankhangers die hun schouders blijven ophalen en onderdanig minder douchen en de verwarming lager zetten en genegen zijn daarvoor flink te betalen met de mentaliteit je kunt er toch niets aan doen. We zouden nu toch echt met miljoenen naar dat WEF hol in Den Haag moeten gaan om een flinke vuist te maken en duidelijk te maken dat we ons niet langer laten uitbuiten door de politieke elitaire WEF klootzakken en zeer zeker hiervoor niet in de kou gaan zitten. Hoe meer mensen hoe minder macht voor het handjevol ME. Ik begrijp ook niet dat überhaupt politiemensen zich tegen eigen volk keren terwijl zij zelf met hun mager loontje ook flink de dupe zijn. Dan vraag ik mij toch af wat bezielt iemand om voor de politieke WEF uitbuiters te strijden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s