EEN VOLK VAN ARMOEDZAAIERS…

Peulvruchten plukken in een groen perkje – 1943

(Door: “Driek”)

Straks worden wij een volk van armoedzaaiers dat met de bedelnap moet rondgaan. Desalniettemin gaat onze regering gewoon door met haar gewetenloze beleid. Zonder enig mededogen wordt het Nederlandse volk ondergedompeld in een poel van armoe en ellende.

Met vrees in het hart zie ik mijn eens zo geliefd vaderland ineenschrompelen tot een armtierig land, waarin de bevolking met moeite het hoofd boven water kan houden. Het is walgelijk om te zien hoe die Haagse lieden te werk gaan om de burgers hun dagelijks voedsel te ontnemen.

Wij allen gaan terug naar de tijd van bittere armoe en nooddruft – de tijd dat de Nederlandse burger werd gezien als een hand ophoudende schlemiel. Maar hoe verging het de armoedzaaiers in vroeger tijden? Welnu, geachte lezer, het verging ze niet veel beter.

In 1782 werd het gebouw in de Amsterdamse Roeterstraat gebouwd als Werkhuis. Bedelaars en publieke vrouwen werden er opgesloten om dwangarbeid te verrichten. Lieden die werkloos waren en dreigden aan de bedelstaf te geraken, konden zich vrijwillig laten opnemen, maar om kost en inwoning te verkrijgen moesten ze zware arbeid verrichten.

Toen in 1840 het Oudemannenhuis de deuren sloot, werd het Werkhuis vooral een bejaardenoord. In 1875 veranderde de naam in Armenhuis. Daar werden volgens het reglement ouden van dagen, ongeneeslijk zieken en idioten verpleegd, wier opneming in een gesticht onvermijdelijk was.

In 1933 veranderde de naam in Gemeentelijk Verzorgingstehuis voor Ouden van Dagen. In dat tehuis moesten de ouden van dagen hard werken voor hun dagelijks brood. Ze moesten er weven, spinnen, breien, naaien en touwpluizen. De bewoners van het tehuis maakten er zeildoek en koffiezakken voor de Nederlandsche Handel Maatschappij. Verder maakten ze er hemden en broeken voor het leger en de marine. In 1957 werd de werkplicht in het Verzorgingshuis afgeschaft.

Als onze regering op de door haar gekozen weg door gaat, zijn wij niet veraf meer van touwpluizen en breien en kunnen wij ons hand ophouden voor een aalmoes. De Nederlandse economie is sterk uit de corona-crisis gekomen, maar steeds meer huishoudens voelen de hoge inflatie in hun portemonnee, waardoor de consumptiegroei tot stilstand komt en de armoede in Nederland toeneemt.

Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, hetgeen zijn weerslag heeft op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

Maar nog steeds lopen die gehoorzame burgers van Nederland willoos in de fuik om zich te laten injecteren met een afschuwwekkend gif. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat die burgers nog steeds niet doorhebben dat ze door hun regering worden gemanipuleerd.

Edoch, de eerste schreden naar de voedselbank en het Armenhuis zijn reeds gezet, langzaamaan gaan wij terug naar de tijd van armoe en ontbering, waarin wij een volkstuintje of anderszins moeten creëren om het hoofd boven water te houden.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

(PS: © 2022. Niets uit bovenstaand artikel mag worden gebruikt of gewijzigd op andere blogs/sites zonder de nadrukkelijke toestemming van de webmaster!)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op EEN VOLK VAN ARMOEDZAAIERS…

 1. Olie bol zegt:

  Kijk dat bedoelde de PvdA mevrouw Klijnsma, neem een moestuin u was gewaarschuwd in rutte 2 al

  Geliked door 3 people

 2. BosscheBol zegt:

  Goed stuk, Driek. De armoede die je beschrijft, komt nu elke dag dichterbij. En hij wordt OPZETTELIJK veroorzaakt. Hongerige mensen die in tuintjes wroeten. Ouderen die de winter niet overleven.
  Maar één ding vraag ik me wél af: of er nog eens ooit een werkhuis of armenhuis zou kunnen komen. Want volgens mij gaan daar meteen de mohammedanen in zitten. Voorrang!

  Geliked door 4 people

 3. Bosschebol, in de jaren 1960 was er in Rotterdam aan de Oostervantstraat nog een oude mannenhuis. Klokslag 22.00 uur ging de deur op slot en kwam niemand er meer in of uit. De te laat komende bewoners moesten buiten slapen of ergens anders onderdak zoeken. Hoorden je toen niemand over. Was heel normaal, ook in hartje winter.

  Geliked door 5 people

  • BosscheBol zegt:

   Vroeger stonden er in de Bossche Bollenstad nog wel een paar bejaardenhuizen. Die zijn al lang weg. Er stonden meerdere complexen waar alleen bejaarden een appartement konden huren. Daar huren nu mensen van elke leeftijd een woning. Zelf woon ik in (wat ze vroeger noemden) een seniorencomplex. Daar konden alleen 50 plussers een woning huren. Als zo’n senior nu sterft, komt er iemand in die van elke leeftijd is.
   Er zijn nog twee dingen over voor bejaarden: verzorgingshuizen (waar je niet dood gevonden wilt worden) en complexen met zorg waar jezelf voor betalen moet.

   De ouderen moeten maar voor zichzelf zorgen, dat “is goed voor ze”(aldus onze “regering”). Maar dat gaat nogal eens mis en dan vervoegen de ouderen zich bij de eerste hulp-post en nemen (na behandeling) voor langere tijd een ziekenhuisbed in beslag. Dit tot woede van het ziekenhuis.

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Bij de Boergonsche Vliet en er vlakbij was ook ’n Pliesieburo.
   in jaren ’50 een begrip op Zuid………

   Like

 4. ronjaspers zegt:

  Ik ben een idioot,is er nu nergens in nederland plaats waar ze mij op kunnen vangen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Harry zegt:

  Ik had een volkstuintje op eigen terrein .
  Maar dankzij bedrijven als Chemours ( voorheen Dupont de Nemours , maar de naam veranderd wegens het ontduiken van aansprakelijkheidsclaims ) mogen wij in de hele Alblasserwaard niks meer van eigen bodem eten !
  Vanwege de pfas en soortgelijke rotzooi .
  Zonde , eten uit eigen tuin is toch wel heel wat lekkerder dan die zooi van de supermarkt !
  Heerlijk , iedere dag verse groente , plukken en na een half uur op je bord .
  Helaas , het mág niet meer .
  En Chemours gaat vrolijk door !
  Terwijl ik gezeik kreeg met de milieudienst omdat er in mijn bedrijf meer dan vijf spuitbussen voorhanden waren , krijgen zij wél steeds weer een nieuwe milieuvergunning !

  Welke instantie is er nog wél te vertrouwen ?

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s