Terugkerende Waanzin

(Door: Theodore Thomas – Vertaling: “Malpaso”)

De fouten van de Eerste Wereldoorlog spelen zich wéér af, maar nu met veel hogere inzetten dan toen. We zouden intussen beter moeten weten dan zulke oorlogen te voeren.

In het begin van de 20e eeuw hielden de naties van de wereld zich bezig met het opbouwen van hun oorlogsarsenalen. Een reeks blokken vormde zich tussen Europese landen. De Triple Entente omvatte Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland: de Centrale Mogendheden omvatten Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Deze overeenkomsten, hun wapens en de geschiedenis van veldslagen in Europa baanden de weg voor een massale oorlog, de ergste ooit, toen.

De oorlog begon met een aanslag. Servië wilden zich afscheiden, aartshertog Franz Ferdinand werd op 28 juni 1914 in Servië vermoord. Oostenrijk-Hongarije gaf de Serviërs de schuld en stelde totaal onmogelijke eisen aan Servië. Duitsland koos de kant van Oostenrijk.

“New York Herald-Tribune” 29 juni 1914: “Zet gekke stieren in een arena en ze zullen vechten tegen alles wat beweegt. Oostenrijk-Hongarije, gesteund door Duitsland, verklaarde de oorlog aan Servië en Duitsland verklaarde de oorlog aan Rusland. Toen verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk. Duitse troepen marcheren Frankrijk binnen en nemen een route door België. Groot-Brittannië verklaart daarop de oorlog aan Duitsland.”

En het krijgsgewoel was begonnen. Uiteindelijk maakten meer dan 100 landen deel uit van deze wereldwijde vechtpartij. Meer dan 9 miljoen soldaten werden gedood voordat de vijandelijkheden eindigden, en nog veel meer burgers. De oorlog omvatte het gebruik van chemische wapens, die het leven van nog meer miljoenen veteranen achtervolgde gedurende hun hele (ingekorte) leven.

De situatie is vandaag niet veel anders, alleen dat massavernietigingswapens de inzet zo ontzettend veel hoger maken. Een land maakt zich los van een macht (Oekraïne van Rusland) en werd onafhankelijk. Rusland wil het terugwinnen en neemt enkele van de voormalige landen van de USSR in beslag. Het NAVO-blok heeft zijn eigen voorkeuren, de VS weer zijn voorkeuren, en in mindere mate ook de oostelijke mogendheden… Allianties worden weer gevormd en de eerste golf van oorlog is al begonnen. Als het doorgaat zoals WO I zullen de allianties blijven verharden tot steeds afschuwelijkere gevechten, en de dolle stieren in de ring zullen de strijd voortzetten totdat de wereld is uitgeput, vergast of uitgebrand door kernwapens. De twee dichtstbevolkte landen ter wereld, China en India, verdienen lof voor het feit dat ze zich afzijdig houden van dit krijgsgewoel en hebben geadviseerd dat het nu niet de tijd is voor oorlog.

En wie “won” de Eerste Wereldoorlog? Zeker niet die 9 miljoen dode soldaten of nog meer miljoenen dode burgers. Die aartshertog is nog steeds dood. Een verwoest Duitsland zette de strijd voort tot in de Tweede Wereldoorlog, Frankrijk verloor 10% van zijn bevolking. De Spaanse griep, die door troepen massaal over de wereld werd gedragen, nam nog eens 50 miljoen niet-soldaten mee.

WO I was een cirkelvormig vuurpeloton, met alleen maar verliezers

Wie zal dit Oekraïne-conflict winnen? Niet het Oekraïense volk, dat een enorme wederopbouw voor de boeg heeft, met grote verliezen aan mensen en infrastructuur. Niet Rusland, dat een internationale paria is geworden. Niet de EU, die een koude, donkere winter tegemoet gaat. Niet de hongerigen van de wereld, die voedselprijzen net zo snel zien stijgen als de voedselvoorraden verdwijnen. Niet de VS, met hun enorme kosten die huidige en toekomstige economieën ondermijnen.

Hebben wij een belang in Oekraïne? Nee. Amerika heeft de uitdagingen van een sterk Rusland nodig. De wereld heeft geprofiteerd van de vooruitgang in vliegtuigen, micro-elektronica, materialen, voedselproductie, olieproductie, geneeskunde, kunst en nog veel meer, allen gestimuleerd door economische en prestige concurrentie over al die tientallen jaren.

Wat we niet nodig hebben, is een alsmaar groeiende staat van oorlog die leidt tot miljarden doden, precies volgens het stramien van de escalatie van de Eerste Wereldoorlog.

Waar zijn de staatslieden die de huidige waanzin afblazen?

Degenen die ervoor kunnen zorgen dat de met testosteron geladen stieren terugkeren naar hun kooien en ons bevrijden van het spook van het herhalen van de immense dodelijkheid van een wereldoorlog? Waar zijn degenen die zien dat degenen die denken dat ze de heldhaftige kostuums van de oorlog dragen, géén kleren aanhebben en die bereid zijn om ze als “naakt” uit te roepen? En naakt zijn ze. Elke en iedere deelnemer aan dit conflict verliest en dreigt zelfs nóg meer te verliezen, zelfs als ze blijven brallen over hun successen.

Er zijn toekomsten die deze waanzin niet nodig hebben, maar ze zullen er niet zijn zolang Zelensky zegt dat Poetin niet zal onderhandelen en Poetin zegt dat Zelensky niet zal onderhandelen, en zolang elke kant allianties opbouwt ter ondersteuning van nóg meer dood en vernietiging.

De toekomst zal degenen eren die wijs genoeg zijn om de fouten te vermijden die 100 jaar geleden gemaakt zijn. Maar degenen die falen door precies dezelfde fouten te herhalen, zullen een smerige, vuile en oneervolle erfenis achterlaten.

“Degenen die zich het verleden niet kunnen herinneren, zijn gedoemd het te herhalen”.

Bron:
americanthinker.com
Door: Theodore Thomas

Vertaald uit het Engels door:
Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Terugkerende Waanzin

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Wie de winnaar van dit conflikt gaat worden valt nog te bezien maar de eeuwige verliezers zijn de burgers die feitelijk nu al als grote verliezer kunnen worden gezien van de machtspelen van de grote investeerders in de wapenindustrie.
  Voorlopig zijn met name in het westen van Europa de boodschappen en energie al onbetaalbaar aan het worden waar ook weer grote investeerders van profiteren.
  Dus draai het linksom of rechtsom weeral zijn de meest onschuldigen het slachtoffer van kapitaal en machtstructuren.
  Alleen de sukkel in de straat heeft dat nog niet begrepen.
  Tel uit je winst: Regeringslijers betonen hun steun aan een cokeverslaafde maar de bevolking mag via de belasting en verhoogde energieopbrengsten de wapens betalendie naar een junk gestuurd worden die weer zo gauw ze aankomen naar de verdommenis geschoten worden. en da nationale leugenaar loopt te verkondigen dat het ook onze oorlog is.

  Geliked door 4 people

 2. M. de Jong zegt:

  Nog beter dan Bron te volgen is door daarnaast Ninefornews te volgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Marc zegt:

  Sterker nog: je kan zo nu en dan denken in termen van ‘vandaag, precies 100 jaar geleden’.

  Bijvoorbeeld:
  1911 – Invasie van Libië door Italië
  2011 – Invasie van Libië door Frankrijk en Engeland, namens de VS

  1915 – genocide op Armenen door Turken
  2015 – genocide op Yazidi’s, in precies datzelfde gebied, door Isis, onder auspiciën van diezelfde Turken

  1900-1918 – hantering van het geopolitieke model van McKinder door diverse imperiale grootmachten

  1991 -2022 – hantering van precies datzelfde model door ongeveer dezelfde imperiale grootmachten

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  Yeah, dit fijne artikel staat zo vol met fouten en misinterpretaties dat ik er geeneens aan ga beginnen ze allemaal op te noemen.

  Ik zal er eentje uitpikken: “Niet het Oekraïense volk, dat een enorme wederopbouw voor de boeg heeft”

  Oh ja, waar dan?
  Het enige deel van Oekraïne dat in puin ligt is het deel dat nu bij Rusland hoort, en door Russen bewoond wordt.

  En ja, dat betekend tevens dat al die Oekraïense vluchtelingen die hier bij de sociale diensten staan te dringen nep vluchtelingen zijn.

  Geliked door 5 people

  • Lucie zegt:

   Precies,u heeft helemaal gelijk.
   Dat dacht ik ook meteen,de oorlog speelt zich enkel af in de Donbass.
   De “vluchtelingen “die uit Oekraïne komen,zijn jonge mannen uit West-Oekraïne, die niet vechten willen voor de Oost-Oekraïners.
   Deze komen massaal naar het Westen en reizen met de Flixbus heen en weer om hun uitkering hier op te halen,en dan weer snel naar huis in West-Oekraine.
   Dit zijn dus onze zogenaamde vluchtelingen. Een schande is dit alles!!

   Geliked door 1 persoon

 5. Ivanneau zegt:

  84% van de landen in de wereld steunt de sancties tegen Rusland niet. Om dan te beweren dat Rusland een paria is of zal worden lijkt me een beetje vergezocht. Ik zie eerder Europa als paria eindigen als gevolg van hun eigen stompzinnigheid dan Rusland. Europa kan zonder Russische grondstoffen niet overeind blijven maar andersom is dat geen probleem. Dit is een economische oorlog van de VS tegen Europa om de Europese concurrentie uit te schakelen en te verhinderen goede zaken te doen met Rusland. De VS is failliet en dit zijn hun laatste stuiptrekkingen om het faillissement nog even uit te stellen.

  Geliked door 5 people

 6. Qvic zegt:

  Jammer dat de schrijver niet op de hoogte is hoe het werkelijk in de geschiedenis van de eerste wereld oorlog en de tweede wereld oorlog en ook niet hoe deze oorlog tot stand kwam. Zo ook waarom de acteurs die zich voordoen als presidenten en volksvertegenwoordigers maar niet willen ingrijpen. De gehele reeks wereldoorlogen zijn op touw gezet door de Angelo Zionisten Rijk, net als de Spaanse griep kwam door het vaccin, net als nu met het covid-19 vaccin.

  Beide ontwikkeld door de Rockefellers samen met de Rothschilds imperium. Deze beide maken deel uit van de Angelo Zionisten Rijk. Net als Bill gates, als Sorros, de VN, IMF, De Wereldbank en de Centrale banken wereldwijd en Wall Street Stock Market, het Vaticaan, City of London en Washington DC. Het uiteindelijke doel van het Angelo Zionisten Rijk is om iedereen tot slaaf te degraderen op de wereld. Met vazal Amerika als de leider, maar de BRIC’s landen werken daar niet aan mee. Zo zijn ook dat alle wapens vanuit Amerika verhuurd worden aan de NAVO lidstaten en de NAVO verplicht dat alle lidstaten hun wapens naar Oekraïne moeten sturen ter ondersteuning van Oekraïne. Dus alle kosten worden afgewenteld op de EU lidstaten. Zodat ze iedere inwoner kunnen onteigenen om de kosten te kunnen betalen. En daar komt het WEF om de hoek kijken met de grote reset. Want de EU en haar lidstaten zijn al failliet verklaard. Onze geboorte trusten en de pensioenen potten leeg geroofd. Door het Angelo Zionisten Rijk.

  Dat we bang moet worden voor kernwapens is net zo echt als het coronavirus. Beide bestaan niet. Laat je niet angstig maken voor iets wat niet bestaat. Zo kun je radioactief materiaal zelfs doorslikken, schijnt naar niets te smaken. Maar je gaat er niet aan dood en ook niet van ziek worden. Het is net zo echt als de maanlanding in 1969. Het heeft beide een hoog Hollywood gehalte.

  Geliked door 1 persoon

 7. Skarsgärd zegt:

  ‘WO I was een cirkelvormig vuurpeloton, met alleen maar verliezers’, is volgens mij de kern van dit verhaal. Een cirkelvormig vuurpeleton, waarin dus alle schutters met het geweer naar elkaar toestaan en allemaal op elkaar schieten…. En de simpele zielen denken dan ook nog als zij maar het snelste en zuiverste schoeten zíj het wel zullen overleven. Niet dus, ze gaan er daarin allemaal aan en zeker nu met nog steeds zo ontzettend veel kernwapens in de wereld; Mutual assured destruction (MAD) noemen ze dat, pakweg 10 jaar geleden wist bijna iedereen dat nog, ook alle wereldleiders, nu ze dit spelletje spelen zijn ze dus écht MAD geworden, het bewijs dat we in een open inrichting leven.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction

  Geliked door 1 persoon

 8. Frank zegt:

  “Een land maakt zich los van een macht (Oekraïne van Rusland) en werd onafhankelijk. Rusland wil het terugwinnen en neemt enkele van de voormalige landen van de USSR in beslag.”
  sorry hoor, E.J. een beetje geschiedenis bestuderen zou ik zeggen.. begin eens bij 2014.. Rusland heeft, en is zich nog steeds aan het inhouden ondanks het getreiter van de NATO… luister Putin zijn speech eens helemaal… please

  Like

 9. Lucie zegt:

  Een artikel vol met fouten…..

  Like

 10. Voor de liefhebbers van het ontstaan van de 1e wereldoorg beveel ik u aan het boek ” de slaapwandelaars”

  Like

 11. J.v.d.Heijden zegt:

  Bei Risiken und Nebenwirkungen
  lesen Sie die Packungsbeilage oder
  fragen Sie Ihren Artzt oder Apotheker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s