Hoewel een derde deel van de bevolking Russen zijn: Letland verbiedt Russisch op scholen

(Vertaling: E.J. Bron)

De Baltische republiek Letland verbiedt op grond van Moskous aanval op de Oekraïne Russisch op scholen. Al tot 2025 moet de Letse taal stapsgewijs de enige onderwijstaal op kleuterscholen en basisscholen worden. Het parlement in Riga stemde onlangs voor de door de midden-rechtse regering ingediende wijzigingen in de onderwijswet. Dientengevolge moet in het Baltische EU- en NAVO-land, waarin een grote Russische minderheid bestaat, de overgang vanaf komend schooljaar plaatsvinden.

Ongeveer een derde deel van de ongeveer twee miljoen inwoners van Letland zijn Russen of oorspronkelijk Russisch – een erfenis van het verleden, want voor 1991 hoorde Letland bij de USSR.

Volgens de nieuwe regeling moet vanaf 1 september 2023 in de groepen 1, 4 en 7 uitsluitend in de Letse taal lesgegeven te worden, de overige groepen volgen tot 2025. De wet geldt zowel voor openbare als private onderwijsinstellingen. Ook op scholen voor beroepsonderwijs is de onderwijstaal in het vervolg tot officiële EU-talen beperkt.

Voor leden van de Russische minderheid zijn er tot nu toe speciale scholen, waarin tot nu toe een deel van de vakken in het Russisch kon worden gegeven. Deze mogelijkheid is er in de toekomst niet meer.

Letland volgt met de nieuwe taalwetgeving het voorbeeld van de Oekraïne, dat nationale minderheden zoals de Hongaren op gelijksoortige wijze benadeelt. De Hongaarse regering onder minister-president Orbán heeft daar in de afgelopen jaren herhaaldelijk bezwaar aangetekend in Brussel.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hoewel een derde deel van de bevolking Russen zijn: Letland verbiedt Russisch op scholen

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Vraagje zou zijn.
  Is Latvia op weg om een Oekraine 2.0 te worden alleen om de Yanken te pleasen.
  Lijkt me een vraag op zijn plaats

  Geliked door 1 persoon

  • Ravian zegt:

   Exact.
   Latvia is dat irritante jochie dat je van achter de rug van zijn “grote broer” staat uit te dagen.
   Zonder in de gaten te hebben dat hij op zijn best samen met die “grote broer” een pak slaag gaat krijgen.

   Like

 2. hans zegt:

  Nou, afgezien dat ze alle drie dus ook Letland en Estland pro-Hitler waren en hun eigen bevolking zelfs niet meer binnenliet voor de eerste levensbehoeftes in supermarkten tijdens de virus-hoax mits je gevaccineerd was zegt het allemaal.

  Geliked door 1 persoon

 3. Joannes den Hollander zegt:

  Die voormalige Oostblokkers gaan ons nog heel veel problemen bezorgen. Die muur hadden ze nooit mogen afbreken. Nu zitten wij met de ellende.

  Like

 4. Jan J zegt:

  Ik kom uit de provincie . Op school heb ik ook Nederlands moeten leren, wat voor mij een andere taal is en was. Er zijn weinig overeenkomsten met mijn dialect en het ABN. Een gelijke taal op school bevorderd de integratie van de niet Letse bevolking.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s