Wat kan de burger zelf doen?

(Door: Wim van Schaik)

Gertjan van Schoonhoven vraagt zich in EW-magazine af of Nederland geen compensatiemaatschappij wordt. Hij keert zich daarbij tegen de trend dat de overheid voortdurend financieel in de bres springt voor groepen die om welke reden dan ook met onverwachte kosten geconfronteerd worden. Maar is dat terecht?

Op het eerste gezicht lijkt Gertjan gelijk te hebben. Onder de ‘rechtse’ Rutte is Nederland steeds meer op een socialistische regelstaat gaan lijken. Nergens lijkt zieligheid zoveel impact te hebben als hier. Vooral als die een kleurtje heeft…

Steun om de woekernota’s van de energiemaatschappijen te kunnen betalen of corona-steun als je gedwongen je bedrijf moet sluiten of compensatie voor bevingen in Groningen of onrechtmatige belastingheffing in box3 heeft echter niets te maken met een doorgeschoten verzorgingsstaat. Het is dan ook niet minder dan schofferen van burgers om te vragen wat zij zelf kunnen doen, zonder te wijzen naar de kabinetten Rutte die de gigantische problemen waar we nu mee kampen veroorzaakt hebben.

Als mensen nadeel ondervinden van verwijtbaar overheidshandelen dienen zij gecompenseerd te worden. Dat heeft niets te maken met ‘compensatiemaatschappij’. De stijging van de energiekosten zijn regelrecht het gevolg van onverantwoord handelen van de overheid door de roekeloze transitie – met alle daarbij komende kosten – naar ‘hernieuwbare energie’ en het steunen (en zelfs bejubelen) van contraproductieve sanctiemaatregelen tegen Rusland.

Daar komt bij dat er in feite geen sprake is van compensatie van de exorbitant hoge energie- en benzineprijzen. De inflatie was in de afgelopen maand ruim 17%. Dat betekent niet alleen dat de energieprijs voor burgers als een ruimteraket gestegen is, maar ook dat de staatsinkomsten explodeerden! Een voorzichtige schatting laat zien dat alleen al in dit jaar minstens € 10 miljard meer door burgers in de schatkist gestort wordt. En dan stoer doen over compensatiemaatregelen die voornamelijk pas in 2023 vallen en waar degenen die voor die miljardeninkomsten hebben gezorgd nauwelijks van zullen profiteren, omdat het een sigaar uit eigen doos is.

Dat de middeninkomens het gelag betalen, wordt verzwegen. Hun inkomen explodeerde niet. Zij moeten hun reserves en spaarpotjes maar aanspreken. De overheid kan immers niet alle pijn wegnemen, heet het. Maar zo’n uitspraak is pure misleiding om de politieke onwil om werkend Nederland tegemoet te komen, te camoufleren. Als ware socialisten roepen Kaag en Rutte dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en… we doen het samen. Maar ook dat is een leugen. Pas op als politici het over ‘we’ hebben. Ze bedoelen dan gewoon: jullie.

Die politieke onwil wordt des te duidelijker als we zien dat de regering, om andere landen blij te maken, wel voor zo’n € 25 miljard deel kon nemen in het EU-coronafonds. Om vervolgens alleen onder voorwaarden nog enkele miljarden uit dat door Nederland genereus gevulde fonds terug te krijgen. Overigens heeft dat coronafonds weinig te maken met corona, maar meer met het steunen van zwakke economieën in de EU.

Ook voor gelukzoekers is altijd wel geld te vinden. De al jarenlange invasie van vreemdelingen kost circa € 25 miljard euro per jaar. Als het niet meer is. Geld dat nodig is voor tijdelijke opvang (zelfs op een luxe cruiseschip!), voor de tickets voor de familie die na reist, voor woningen (met voorrang) en voor de inrichting daarvan, voor uitkeringen voor levensonderhoud, voor de kosten van ziekenhuis, dokter, tandarts, medicijnen, maatschappelijk werker, voor onderwijs en kinderopvang en – niet te vergeten – voor justitie. En ja, nu ook voor de verwarming. Wedden dat die thermostaat hoger gaat dan 19 graden? Maar daar zal vast veel begrip voor zijn bij de deugmensen. Waar zou al dat geld toch vandaan komen? Het wordt vooral opgebracht door Jan modaal en zijn iets fortuinlijker collega’s, die genoegen moeten nemen met een karige salarisverhoging. Zij én de kleine ondernemers zullen net zolang inleveren totdat zij gestript zijn van alles wat niet tot de eerste levensbehoeften behoort. En o wee als zij de verwarming hoger zetten dan 19 graden of te veel of te warm douchen!

Uiteindelijk betekent compensatie van de één, belasting voor de ander. Nu of in de toekomst. Die compensaties lijken mooi, maar ze zijn het lelijke gevolg van de ongeschiktheid en vooral politieke lafheid van de meeste politici die willens en wetens het land kapot ‘regeren’. Compensaties dienen niet de hardwerkende Nederlander. Ook niet de kleine ondernemers. Die mogen van Kaag gewoon failliet gaan. Niet essentieel leerden we tijdens corona. Compensaties worden wel misbruikt voor het ‘kopen’ van stemmen. Ten koste en op kosten van de eigen Nederlandse bevolking, die zo dubbel gepakt wordt en in rap tempo armer wordt. Dit misdadig gedrag van onze overheid wordt verpakt als weldoen. Iets waar van alle vier de coalitiepartijen de CU met meloenenslikker Seegers het best in slaagt.

De vraag wat de burger zelf kan doen, is schizofreen: meer inzet van de burgers vragen, maar tegelijk er alles aan doen om die inzet te verminderen. Zo gauw je voor jezelf zorgt – bijvoorbeeld door meer te werken – komt de belastingdienst je straffen. Wie een uitkering heeft, aangevuld met toeslagen, is als de dood die te verliezen door (te veel) te gaan werken. Compensatie lijkt voor dit kabinet niets anders dan een grote herverdelingsoperatie met als uiteindelijk doel you wil own nothing….

Wat kan de burger zelf doen? De media links laten liggen, stoppen met politiek correct gepraat en in het stemhokje eindelijk eens zorgen voor verandering.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Wat kan de burger zelf doen?

 1. Telkens weer blijkt, de staat is je ergste vijand

  Geliked door 3 people

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Mag Ik opmerken dat de Heer van Schaik binnenkort wel aangezien zal gaan worden als vijand van de staat der Nederlanden, omdat hij zo maar de waarheid verkondigd.
  Ja dat mag Ik

  Geliked door 4 people

 3. Bob Fleumer zegt:

  Geachte heer van Schaik, dank voor uw heldere stuk. Af en toe bekruipt mij de angst dat we te laat zijn en lieden als Schwab en Rutte en hun kliek ons er onder krijgen. Ik ben bang dat woorden niet meer genoeg zijn om het onheil wat plaatsvindt af te wenden. Ik weet ook niet of ik mij kan beheersen als ik Rutte zou tegenkomen, in mijn verbeelding zou ik hem graag midden in zijn smoel slaan, keihard! Wat zo’n man een land kan aandoen is verschrikkelijk!

  Geliked door 3 people

  • Julia zegt:

   Bob Fleumer Ik vermoed dat bij heel veel mensen de smoelwerken van de volks- en landverraders Rutte en uiteraard van Kaag, Jetten en Bergkamp flinke woede opwekt. Ik vrees dat het niet lang meer op zich laat wachten dat de woede massaal los barst vooral in de winter als mensen gedwongen in de kou zitten en voedsel door hoge prijzen niet meer kunnen kopen. Dit pikt toch geen weldenkend mens dat een aantal Haagse WEF smeerlappen onze gehele samenleving onderdrukt en in de kou zet. De dag zal ongetwijfeld komen dat zij verantwoording dienen af te leggen en zwaar worden gestraft.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  “Wat kan de burger zelf doen? De media links laten liggen, stoppen met politiek correct gepraat en in het stemhokje eindelijk eens zorgen voor verandering.”

  Das al lang een gepasseerd station mijn beste, het enige dat de Nederlander nog rest is de riek uit de schuur te halen en samen met de rest van de bevolking een guillotine op het binnenhof te gaan installeren.

  Geliked door 3 people

 5. Léon van Duren zegt:

  Het verwerpelijke verwijtbare van overheidswege georganiseerde terroristische klimaatfascistische COVID -19 pharma maffia stappenplan is erop gericht op wat voor een manier dan ook eerst de complete maatschappij met voorbedachten rade te ruïneren,om daarna in opdracht van de criminele gewetenloze sekteleider van het WEF Klaus S ,het totalitaire fascistische Build Back Better systeem in te voeren zodat elke burger en individu gecontroleerd kan worden door de van overheidswege georganiseerde terroristische vaccinazi’s!!De terroristen Mark R.,Sigrid K., Ernst K. , en hun zeer vele geïnstitutionaliseerde klimaatfascistische pharma maffia medeplichtige veelplegers zijn absoluut niet geïnteresseerd in ons welzijn of onze gezondheid!!

  Alleen onafhankelijke tribunalen kunnen deze zeer vele geïnstitutionaliseerde klimaatfascistische pharma maffia psychopaten nog berechten!!

  Waarschijnlijk wordt ook de schaamteloze uitgelokte verschrikkelijke Oekraïne oorlog misbruikt in hun zeer misdadige satanische nietsontziende planning!!

  Shalom van Léon van Duren,(een roepende in de woestijn van Nederland, Om SIONS wil zal ik niet zwijgen,YESHUA HAMASHIACH leeft!!)

  Haelen 6081CZ

  Like

 6. Léon van Duren zegt:

  Het mensonterende wegvagen van de middenstand is een van overheidswege georganiseerde terroristische manier om Nederland met voorbedachten rade te destabiliseren!!

  Alle ondersteuning zijn een koekje van eigen deeg die linksom of rechtsom weer terug betaald moet worden!! Een griezelig gewetenloze geïnstitutionaliseerde WEF boevenbende regeert momenteel Nederland!!

  Het fascistische nazistisch gedachtegoed is nooit weggeweest in Nederland en Europa!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Frits zegt:

  Het zou niet de eerste keer zijn als de bevolking korte metten maakt met een dictatoriale overheid. Zelfs vorstenhuizen moesten er aan geloven. Is/komt er weer zo’n tijd??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s