Zwitserse germaniste: Wie van “Lord of the Rings” houdt, maakt zichzelf verdacht

(Vertaling: E.J. Bron)

Na Winnetou nu “Lord of the Rings” – de politiek correcten hebben een nieuwe steen des aanstoots ontdekt. Want: het meervoudig verfilmde fantasie epos uit de pen van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien (1892-1973) wordt blijkbaar vooral in “rechtse” kringen gewaardeerd, zouden slimme “experts” achter gekomen zijn.

De Zwitserse literatuurwetenschapper Christine Lötscher maakt haar theorie vast aan een prominent geval: de winnares van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, bekende in de verkiezingsstrijd een bekennend fan van “Lord of the Rings” te zijn. Op de Zwitserse radio en televisie (SRF) insinueerde de professor nu dat politiek rechts over het algemeen Fantasy leuk zou vinden. Lötscher zei dat Fantasy “steeds opnieuw van rechtse, conservatieve zijde geïnstrumentaliseerd zou worden.”

Vooral “Lord of the Rings” zou zeer populair zijn in de rechtse scene. Echter: rechtse politici en rechtsgezinde mensen zouden de Fantasy-trilogie in werkelijkheid geweld aandoen en haar teveel versimpelen, namelijk tot een strijd tussen goed en kwaad. Daarbij zouden de rechtsen zichzelf vaak in de rol van het goede zien, dat het kwaad bestrijdt. Dit gevecht goed tegen kwaad zou er bijna toe uitnodigen om “al het mogelijke” op de politieke tegenstander te projecteren, verklaarde Lötscher verder.

Ook de “heldenverering” zou van grote betekenis zijn voor rechts. En, bijzonder erg: de Germaanse en Noordse mythologie, die zich bij Tolkien doet gevoelen. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren totdat de “Lord of the Rings” alleen nog maar onder de toonbank verkocht kan worden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Zwitserse germaniste: Wie van “Lord of the Rings” houdt, maakt zichzelf verdacht

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Kan dit soort ëxperts nou eens lamngzamaan op de vuilnisbelt gedumpt worden zodat we weer eens normaal over kunnen gaan naar de orde van de dag.
  Dit soort mafklappers worden gezien als het intelecte geweten van de Europese bovolking die zo langzaamaan aan de geeuwhonger geholpen worden met hun klinklare kwats, trap ze godverdomme je straat uit

  Geliked door 2 people

 2. koosv8 zegt:

  Zinvol geweld bestaat wel hoor. Ik zelf ben in de jaren 80 t/m 95 portier geweest bij grote uitgaans gelegenheden, en als er meiden op zeer vervelende tot agressieve manier worden gedwongen dit of dat te doen. Dan waren ze bij mij aan de beurt, en het werkt, neem dat maar van mij aan,pijn doet zeer, en er is er geeneen die het leuk vindt, maar het werkt wel. Zinvol dus.

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat alle boeken, behalve zooi als “Mein Kampf” en “Das Kapital”, meer door rechtse mensen dan door linkse mensen gelezen worden…

  Geliked door 1 persoon

 4. johannes zegt:

  ach guttegut , dus nu zijn mensen ineens waar ze naar kijken op tv.
  Pas op mensen: dus niet naar crimi’s kijken want dan ben je misschien straks een potentiële crimineel of weet ik veel welke stompzinnige conclusies zgn wetenschappers (lees mensenhaters) er weer aan gaan hangen

  Like

 5. BosscheBol zegt:

  Ik vond er niet veel aan. Ben ik nou links?? NEEEEEEEE! En wokie-wokie??? HELP! Waar is de liefeling?

  Like

 6. Svalbard zegt:

  En dan te bedenken dat Mein Kampf door een socialist is geschreven, een Nationaal Socialist, derhalve linkse literatuur. Nou, laat ik dat stomme boek digitaal in mijn bezit hebben, ik had het gedownload van de website van een moskee!
  Maar dan kom je er wel achter wat een psychopaat Hitler was. En in de moslimwereld is dit boek helaas erg populair.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ano zegt:

  My Little Pony

  Binnenkort verplicht kijken voor het slapen gaan.

  Like

 8. jantjeuitnl zegt:

  Ik vind het orgineel, Wagners “Der Ring des Nibelungen”.
  Ben ik nu ook verkeerd?

  Like

 9. Julia zegt:

  We worden straks gedwongen zeer zeker op scholen uitsluitend het boek van Klaus Schwab nog te lezen de rest gaat naar de brandstapel. Nederlandse geschiedenis is ook al voor een groot deel verbannen. Dus op naar het nieuwe normaal. Klaus zijn boek ligt al in de jeugdbibliotheek https://www.jeugdbibliotheek.nl/catalogus/titel.435459481.html/covid-19–the-great-reset/ Jong geïndoctrineerd oud onderdanig aan dictatuur zullen we maar zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bastiaan2000 zegt:

  Mooie boeken en films. Maar wat onnozel om die adelaars pas op het einde te gebruiken, zoveel doden daardoor.
  Toen ze bij elkaar waren en bespraken hoe en en waar, waarom niet gelijk met de adelaars naar de vulkaan. Eventjes vliegen en hopla Sauron dood. Scheelt schrijven voor Tolking en en heel veel opname op band, geld etc. Nadeel niet zo spannend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s