83,5%! Inflatie in Turkije stijgt naar nieuw record

(Vertaling: E.J. Bron)

De inflatie in Turkije loopt intensief op. Terwijl de inflatie in bijvoorbeeld Oostenrijk met 10,5% de hoogste stand sinds 70 jaar bereikte, stijgt deze aan de Bosporus naar 83,5%. De geldpolitieke situatie wordt door meerdere factoren aangedreven.

De hoge inflatie in Turkije loopt nog steeds op. In september waren de consumentenprijzen 83,5% hoger dan een jaar daarvoor, zoals het Nationale Bureau voor de Statistiek maandag in Ankara meedeelde. Analisten hadden zelfs op een nog iets hogere inflatie gerekend. De vorige maand bedroeg de inflatie 80%. De consumentenprijzen stegen in september met 3%.

Hoe sterk de prijsdruk op economische niveaus is, laten de producentenprijzen zien. Die stegen in september met 151% tegenover dezelfde maand vorig jaar. De productieprijzen zijn dus meer dan tweemaal zo hoog als een jaar geleden. Ze beïnvloeden de kosten voor levensonderhoud van de consumenten direct en met tijdverlies.

Meerdere factoren beslissend

De hoge inflatie wordt door meerdere factoren aangedreven. Sinds langere tijd zorgt de zwakke munt, de Lira, voor prijsstijgingen, omdat hij in Turkije geïmporteerde goederen duurder maakt. Daarbij komen aanhoudende problemen in de internationale aanvoerketens, die voor-producten duurder maken. Daarnaast stijgen de prijzen van energie en grondstoffen, vooral wegens de Russische oorlog tegen de Oekraïne.

Geen renteverhoging door Turkse centrale bank

In tegenstelling tot veel andere centrale banken zet de Turkse centrale bank zich niet met renteverhogingen schrap tegen de ontaardende prijsstijging. Veelmeer heeft hij zijn basisrente de laatste tijd meermaals verlaagd. Vakmensen wijzen op politieke druk. President Recep Tayyip Erdoğan is een verklaard tegenstander van hogere rentes en heeft onlangs verdere renteverlagingen geëist.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op 83,5%! Inflatie in Turkije stijgt naar nieuw record

 1. BosscheBol zegt:

  Dat zou in NL ook kunnen gebeuren. Nu gaan de lonen omhoog. Dus zullen de productiekosten stijgen. Dus gaan de prijzen omhoog. Dus stijgt de inflatie.
  https://www.telegraaf.nl/financieel/337582709/werknemer-krijgt-lucht-lonen-stijgen-hard-in-nieuwe-cao-s

  Like

 2. Hovawart zegt:

  Het grootste voordeel van een NAVO-lidmaatschap is dat de andere NAVO-landen de rekeningen betalen, ongeacht hoe groot de financiële malaise ook is, de EU zal wel het plannetje uitbroeden om de Turken uit de Lira en aan de EURO te helpen, de Turken in Europa sturen hun opgespaarde eurootjes toch al naar huis, dus Ankara heeft al genoeg op voorraad liggen om moeiteloos over te kunnen stappen……..en de Turkse staatsschuld word wel verdeeld onder de westerse lidstaten, binnenkort leveren de Turken ook nog gas aan de EU,……dus wederom een ‘turkendealtje’ en een overWin/Win voor Ome Erdogannef.

  Like

 3. VarAway zegt:

  Turkije is een ( bijkans ) derde wereld land.
  Hun inflatie is dus niet verwonderlijk.
  Maar de Nederlandse inflatie van 17% als
  een beschaafd EU land is véél ernstiger.
  En wat nog erger is?
  Dat deze inflatie moedwillig is veroorzaakt door onze EIGEN “ regering “!!
  Denkt u daar maar eens rustig over na.

  Like

 4. Ravian zegt:

  “vooral wegens de Russische oorlog tegen de Oekraïne.”

  De NAVO sanctie oorlog tegen Rusland, en Timmermans zijn “Green Deal”, zal je bedoelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s