“Dodelijke dwaasheid”: de Duitse Oekraïne-catastrofe

(Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

Er bestaan maar weinig teksten waaruit het citeren daarom zo moeilijk is, omdat eigenlijk elke zin geciteerd zou moeten worden. De zojuist bij uitgeverij Antaios verschenen analyse ”Tödliche Törheit” (“Dodelijke dwaasheid”) van Manfred Kleine-Hartlage over de “oorlog in de Oekraïne en de catastrofe van de Duitse politiek” behoort tot deze piepkleine kring van publicistische topprestaties. Wie de bijna 100 pagina´s tellende brochure van hem met de nodige aandacht heeft gelezen, komt niet alleen meer te weten over dit thema, maar is in het vervolg bij dit thema een onoverwinnelijke deelnemer aan welke discussie dan ook. Ik behoor waarschijnlijk nauwelijks tot diegenen die zo lichtzinnig zulke lofliederen zingen, maar in dit geval kan ik zelfs niets anders doen.

Al in zijn inleiding maakt de schrijver duidelijk dat zijn onderwerp niet de oorlog op zich zou zijn, “maar de westelijke, in het bijzonder de Duitse politiek en samenleving, hun ideologische en psychologische neigingen en de in hen werkende machtsstructuren, die in de spiegel van deze oorlog met een karikaturale duidelijkheid naar voren komen” Dat is al een wezenlijk veeleisender beginsel ter behandeling van het thema dan in de allermeeste bijdragen daarover het geval is. Om deze aanspraak in te lossen, behandelt Kleine-Hartlage in een kort hoofdstuk direct een sleutelvraag van de oorlog: “Wat is een agressor?” Hij vindt een overtuigend antwoord op het er dagelijks bij het publiek in gehamerde parool van de “Russische aanvalsoorlog”.

In een wezenlijk langer hoofdstuk wordt uitgebreid gekeken naar “De strategie van het Westen en de Oekraïne”. De schrijver komt tot de slotsom: “Alle kosten, schade en risico´s van de Amerikaanse strategie komen dus voor rekening van de Europese NAVO-landen en de Oekraïne, alle kansen en elk voordeel blijven in de VS.” Waarmee zich de vraag opdringt “hoe en waarom zoiets kan functioneren”, in het bijzonder in Duitsland, dat de grootste lasten en nadelen moet dragen. Dat wordt uitvoerig in het volgende hoofdstuk, “De voortzetting van het Merkel-syndroom”, uiteengezet.

In zijn vorige boek “Systeemkwestie” heeft Kleine-Hartlage in totaal tien criteria gedefinieerd, waarmee hij de Duitse crisissituaties (vluchtelingen, corona enz.) op bepaalde gezamenlijke kenmerken kan onderzoeken. Op de Oekraïne-crisis zijn negen van deze tien criteria van toepassing! Voorafgaande aan het lezen van “Dodelijke dwaasheid” dient hier niet te worden vermeld waarom dat zo is en waarom er slechts één criterium niet van toepassing is. Bijna sensationeel verhelderend is het op het hoogste niveau geschreven hoofdstuk “De mentale dispositie”. Alleen daarom al is “Dodelijke dwaasheid” verplichte lectuur voor iedereen die wil weten wat er werkelijk gebeurt en waarom wij aan deze catastrofe van de Duitse politiek moeten deelnemen. Koop en lees!

Bron:
pi-news.net
Door: Wolfgang Hübner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Dodelijke dwaasheid”: de Duitse Oekraïne-catastrofe

 1. Niek zegt:

  Nou daar hoef ik niet over te worden onderwezen, dat zie ik de hele dag om mij heen en ze vinden het wel best, idioterie is een goede…

  Like

 2. bobzelf zegt:

  IK DENK DAT ZONDERDIT BOEKJE TE LEZEN WAT ONGETWIJFELD NUTTIG KAN ZIJN

  MAAR DACHT U DAT ER IEMAND VAN VVD CDA D=66666666666 DIT GAAT LEZEN .. ?????

  DIE HEBBEN DEZE KLOTEN CHAOS VANAF DAG 1 UITGEVONDEN EN UITGEVOERD

  EN HIER BIJ BERTUS DE CHIEF …. KUNNEN DENK IK ZO UIT MIJN HOOFD EEN 15 A 20 HEREN EN DAMES DE OREN VAN “”DE ONGELOVIGEN :: WEL WASSEN ..

  WANT WAT IS ER NU NOG NIET DUIDELIJK DAN . WHAHAHAHAHAH

  GROETJES OOM BOB . DE OETLUL HIMSELF

  Like

 3. Hovawart zegt:

  Onvrede is waarin idealisme ontstaat. Idealisme is waarin vrede vergaat. Wat nu? hoe kun je iets dat, ontstaat uit onvrede en dat vrede ten gronde richt, wederom huldigen en hun visie van een wereldregering bejubelen zonder het socialisme direct te associëren met massavernietiging……

  Like

 4. droevige mof zegt:

  Dit boek kan in Duitsland alleen bij de uitgever worden gekocht. Amazon en de grote boekhandelsketens zoals Thalia en Mayersche hebben het niet en bestellen het niet. Censuur werkt via contractvrijheid, geen winkelier kan
  gedwongen worden te verkopen. En deze handelaren doen dit graag vrijwillig; in de strijd tegen “rechts” heiligt het doel de middelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s