Orbán veroordeelt EU-sanctiepolitiek: “Brussel heeft ons belogen!”

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) zei op “Kossuht-Radio” dat Brussel de EU-burgers zou hebben belogen. Want de EU-leiding zou hebben beloofd dat de sancties geen effect zouden hebben op de energieprijzen en snel een einde zouden maken aan de oorlog in de Oekraïne. Maar de oorlog zou verlengd zijn en daarom schieten de prijzen voor energie en levensmiddelen de hoogte in, wat de mensen pijnigt en de speculanten wrijven in hun handen. Brussel zou een politieke fout gemaakt hebben, zou deze echter weer kunnen corrigeren. Een kans daarvoor zou in oktober bestaan, wanneer de sancties nieuw besloten moeten worden.

VS dirigeren linkse oppositie in het land

Met betrekking tot een samenwerking met “de linkse oppositie” in het land, bijvoorbeeld tegen de sanctiepolitiek, beklaagde Orbán dat deze door “iemand anders gefinancierd” zou worden. En wel uit Amerika, en wie betaalt, bepaalt de muziek. Hij zou het belangrijk vinden om zijn mening te uiten. Niet alleen, “omdat we woedend zijn”, maar omdat de sanctiepolitiek direct effect zou hebben op de economie en men in de komende jaren daarvoor de prijs zou moeten betalen. Want oktober zou vanuit zijn zienswijze een keerpunt kunnen zijn – dan moeten de sancties vernieuwd worden en zou Brussel de mogelijkheid hebben om correcties uit te voeren.

Burgerreferendum over sancties

In moeilijke tijden zouden eensgezindheid en consensus belangrijk zijn. Hij zou in de politiek de ervaring hebben opgedaan dat het in bepaalde situaties het beste zou zijn om de mensen te betrekken bij de besluitvorming. De meest flexibele vorm daarvoor – in juridisch opzicht – zou de “nationale consultatie” met de burgers (referendum over Ruslandsancties) zijn. Dit zou ook daarom noodzakelijk zijn, omdat de mensen de prijs voor de sanctiepolitiek betalen, aangezien de energieprijzen niet door economische, maar politieke beslissingen in Brussel gestegen zijn.

Brussel vaart zigzagkoers

Dit alles zou gebeurd zijn, hoewel Hongarije het er na de verkiezingen op EU-niveau met Brussel over eens zijn geworden de energiedragers van de sancties uit te zonderen. De EU zou zich daar echter niet aan hebben gehouden. Hij herinnerde er aan dat er voor de verkiezingsstrijd in Hongarije een topontmoeting in Versailles plaatsvond, waarbij men het er over eens zou zijn geworden om de sancties niet uit te breiden op het energiegebied. In juni zou Duitsland echter van mening veranderd zijn en de beslissing in Brussel hebben teruggedraaid.

Daarna zouden sancties voor olie zijn ingevoerd en gassancties zouden op de agenda zijn komen te staan. Hij zou er van uitgaan dat ook de prijzen van levensmiddelen verder stijgen als de Duitsers aan de kant van Brussel gaan staan. Zowel kunstmest als transport hebben energie nodig – dat zou tot een versnelde inflatie (prijsstijging) leiden. Dat zou voor iedereen een horde zijn, en daarom zou een prijsstop op levensmiddelen noodzakelijk zijn.

Bescherming voor families en ondernemingen

De belangrijkste taken van zijn regering zouden de beschikbaarstelling van energie en de bescherming van families en ondernemingen zijn. De regering zou daarom een uitzonderingsregeling voor het olie-embargo hebben bevochten. Mocht er “morgenvroeg geen gas meer in Hongarije aankomen”, dan zou de Hongaarse economie de gevolgen vier en een halve tot vijf maand niet merken, omdat men voorraden zou hebben aangelegd. Bij de bescherming van de familie zou Hongarije in Europa op de eerste plaats staan. Door de verzorgingsbescherming besparen families omgerekend ongeveer € 430,- (180.000 Forint) in de maand.

Bovendien zou men begonnen zijn met het brandhout- en bruinkoolprogramma, het plafond voor de benzineprijs, de bovengrens voor levensmiddelen en de bovengrens voor de rente. Daarmee zou men de families beschermen. Orbán noemde ook zijn beschermingsprogramma voor ondernemingen, vooral kleine en middelgrote ondernemingen. Daarvoor zouden ongeveer € 480 miljoen (200 miljard Forint) zijn beraamd. Ook in geval van een stijgende werkloosheid zou er een actieplan zijn.

Bron:
wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Orbán veroordeelt EU-sanctiepolitiek: “Brussel heeft ons belogen!”

 1. Olie bol zegt:

  Het liegen dat doet de EU vanaf het jaar 2002

  Geliked door 3 people

 2. karton zegt:

  Wie gelooft dat Brusselse gajes nog ? Ze zijn nóóit betrouwbaar geweest, zelfs de oprichting was een grote leugen.

  Geliked door 4 people

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Niet allen Brussel heeft de bevolkingen belogen maar ook de meeste regeringen gingen hier grif in mee.
  Kijk wat regeringen hebben gedaan om gezinnen en de bevolking in bescherming te nemen en het zal duidelijk zijn wat Ik bedoel.

  Like

 4. Henk der Niederländer zegt:

  Moet Ik nog even aan toevoegen dat je eenvoudig kunt stellen dat met name de meeste Europese regeringen totaal verrot zijn

  Like

 5. BosscheBol zegt:

  Het is een moeras vasn leugens

  Like

 6. jungleelephant zegt:

  Brussel doet er nog een schepje bovenop!Nexit!

  Like

 7. Richard zegt:

  Brussel lijdt aan zelfverheerlijking en machtswellust. Twee feiten die de EU tot een onding maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s