Onenigheid overschaduwt EU-debat in Praag over energiecrisis

(Vertaling: E.J. Bron)

In Praag voerden de staats- en regeringschefs van de EU-landen op een inofficiële topontmoeting o.a. overleg over de energiecrisis in de Europese Unie. Weliswaar verplichtten de aanwezigen zich tot een “gecoördineerde politiek”, er bestaan echter aanzienlijke meningsverschillen tussen de individuele EU-landen.

Zoals het Chinese persbureau Xinhua bericht, hebben de staats- en regeringschefs van de Europese Unie vrijdag op een informele topontmoeting in de Tsjechische hoofdstad Praag verklaard dat ze aan een gecoördineerde energiepolitiek zouden blijven werken – met het doel de energiecrisis onder controle te krijgen, waaronder de burgers en ondernemingen van de EU te lijden hebben. De president van de Europese Raad, Charles Michel, verklaarde na de ontmoeting op een persconferentie:

Het is ons gezamenlijke doel de energieprijzen te verlagen.”

De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat de Europese Unie “in de komende weken” gedetailleerde voorstellen ter indamming van de stijgende energiekosten zou voorleggen, en voegde er aan toe dat het belangrijk zou zijn om een fragmentatie van de EU-binnenmarkt te vermijden.

Von der Leyen wees erop dat de gasreservoirs binnen de EU op dit moment voor 90% gevuld zouden zijn, en benadrukte de noodzakelijkheid van gezamenlijke gasinkoop vanaf volgend voorjaar, wanneer deze reservoirs waarschijnlijk grotendeels leeg zijn.

In een brief aan de EU-lidstaten voor de ontmoeting op vrijdag had de voorzitster van de Europese Commissie geschreven dat “een gezamenlijk Europees antwoord” de enige manier zou zijn om de energiecrisis op te lossen. Ze adviseerde om de onderhandelingen met de leveranciers te intensiveren om de prijzen voor allerlei soorten geïmporteerd gas te verlagen, een interventie te ontwikkelen om de prijzen op de aardgasmarkt te begrenzen en de inflatoire effecten van gasprijzen op de prijzen voor elektriciteit te begrenzen.

Von der Leyen vulde aan dat deEU-lidstaten over een tijdelijke begrenzing van de prijs voor gas om stroom op te wekken, zouden discussiëren.

Volgens berichten waren de EU-lidstaten voorafgaande aan de Praagse ontmoeting het er echte rover oneens of en hoe de gasprijzen begrensd zouden moeten worden. Vrijdag noemden de staats- en regeringschefs geen details over het behalen van een mogelijke bovengrens voor de gasprijs.

In een verklaring na de topontmoeting in Praag bevestigde de Tsjechische minister-president Petr Fiala zijn ondersteuning voor een gezamenlijke EU-oplossing om de energiecrisis onder controle te krijgen en wees “individuele nationale oplossingen” af, omdat die “een overtreding van de EU-voorschriften” zouden zijn.

Voor de ontmoeting op vrijdag had Fiala daarom ook het nieuwste nationale energiepakket van de Duitse regering ter waarde van € 200 miljard bekritiseerd:

Ik zeg steeds opnieuw in naam van de Tsjechische Republiek dat wij, wanneer we alleen maar nationale oplossingen hebben, tegenover enkele landen zoals Duitsland benadeeld worden, en dat zouden we niet moeten toestaan.”

De Tsjechische Republiek bekleedt op dit moment het voorzitterschap in de Raad van de Europese Unie.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Onenigheid overschaduwt EU-debat in Praag over energiecrisis

 1. Boike zegt:

  Zo’n 30 staatshoofden met vliegtuigen naar Praag. Een hele dag gekletst. Niets bereikt. Jawel, al die vliegtuigen hadden veel CO-2 uitstoot. Conclusie, een duur uitje voor niks.

  Like

 2. Ravian zegt:

  “Het is ons gezamenlijke doel de energieprijzen te verlagen.”

  Goed te horen dat ze al die onwettige sancties tegen Rusland eindelijk gaan beëindigen.

  Of heb ik het niet goed begrepen?

  Geliked door 1 persoon

 3. scherpschutter1943 zegt:

  Van der Leyen met haar vazallen wil maar 1 ding en dat is alle macht en middelen binnen de eu naar de EU.commissie, die dan centaal ALLE beslissi ngen neemt en de gelden verdeeld over alle EU.landen. Dan zijn we allemaal even arm maar de een is dan toch nog armer dan de ander. Dit Utophia is complete waanzin . Volgens mij wil de eu helemaal geen vrede tussen rusland en oekraine, gelet op de maatregelen die tegen rusland worden genomen.

  Like

 4. Alphons Mantel zegt:

  de USA begon opnieuw een oorlog; ditmaal in Oekraine

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s