Hongarije: Vanwege migratiecrisis meer grensbewakers naar Servië

(Door: Amelie Engelhart – Vertaling: E.J. Bron)

Het aantal migranten aan de zuidgrenzen van de EU explodeert. De Hongaarse, Oostenrijkse en Servische bondgenoten willen niet langer op Brussel wachten. In Belgrado kwamen ministers van de landen eerste concrete stappen overeen.

Hongarije wil aan Servië in het vervolg meer grensbewakers en technische hulp ter beschikking stellen om de migrantencrisis aan de Servisch-Hongaarse grens onder controle te krijgen. Dat bleek uit een ministersbijeenkomst tussen Hongarije, Servië en Oostenrijk op 6 september in Belgrado. Tot nu toe beperkte deze hulp zich tot enkele tientallen grensbewakers. Dit dient nu verder uitgebreid te worden. Ook de Oostenrijkse grensbewakers ondersteunen de inspanningen.

Het hoofddoel van de zuidelijke grensbewaking zou er nog steeds in bestaan om de migratiebeschermingslinie zo ver mogelijk naar het zuiden te verplaatsen, verklaarden de verantwoordelijke ministers op de conferentie. De veiligheidslinie, die zich op dit moment aan de Servisch-Hongaarse grens bevindt, zou in een eerste stap naar de Noord-Macedonmisch-Servische grens opgeschoven moeten worden.

De basis voor de samenwerking tussen Hongarije, Oostenrijk en Servië werd door de Hongaarse minister-president Viktor Orbán gelegd. Onlangs nog kwamen de staats- en regeringschefs daarvoor nog in Boedapest bij elkaar. De ontmoeting in Belgrado was een voortzetting van de gesprekken op ministerieel niveau om een actieplan te ontwikkelen om de spanningen aan de zuidelijke migratieroute af te bouwen.

Hongarije wil Servië, hulp, personeel en technologie aanbieden

Op de persconferentie in Belgrado verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, dat het aantal illegale immigranten aan de Hongaars-Servische grens dit jaar al 195.000 heeft bereikt. Vorig jaar rond deze tijd waren het er 80.000. “Nu zijn de aantallen razendsnel toegenomen”, zei de minister.

Met het oog op de toenemende druk en de steeds groter wordende aantallen zou ook het beschermingsniveau verhoogd moeten worden. Zo zullen er meer mensen ter ondersteuning van de Servische verdediging gemobiliseerd worden, benadrukte de minister.

Oostenrijk ondersteunt de Servische strijdkrachten hoofdzakelijk met militaire vakkennis en advies. Ook de directeuren van de Oostenrijkse federale politie zullen deelnemen aan deze ondersteuning, verklaarde de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Kremer.

Servië is geen parkeerplaats voor kieskeurige en illegale migranten

Karner benadrukte dat een probleem van een groot deel van de asielzoekers zou zijn dat ze niet zouden voldoen aan de voorwaarden voor de erkenning van de vluchtelingenstatus. De meeste van deze migranten zouden uit landen als Tunesië, India en Marokko komen.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken uitte zich op soortgelijke wijze: “De schending van de grenzen tussen twee veilige landen is geen mensenrechtenkwestie, maar een criminele aangelegenheid”, zei hij.

De migranten zouden “Servië als parkeerplaats gebruiken”. Daar wil de Servische minister van Binnenlandse Zaken, Aleksandar Vulin, een eind aan maken. “De Serviërs willen geen wachtzone worden.” De migrantendruk zou geen afbreuk mogen doen aan de levenswijze en de levensomstandigheden van de Servische inwoners, benadrukte Vulin.

Szijjártó: Dat zijn geen “zielige migranten” – grensbewakers riskeren hun leven

Een punt van spanning op de persconferentie was het thema geweld en onmenselijke behandeling door grensbewakers. De journalisten ter plaatse wezen op beschuldigingen dat Hongaarse en Servische grensbewakers vluchtelingen onmenselijk zouden behandelen.

“Ik wijs de beschuldiging af dat Hongaarse politieagenten de wet overtreden wanneer zij optreden tegen illegale migranten en criminelen, die proberen de grens over te steken”, zei Szijjártó. “We zouden niet de indruk moeten wekken dat het om ´zielige migranten´ zou gaan. De situatie is precies andersom.”

De Servische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat het belangrijk zou zijn om te begrijpen dat de politie agenten en soldaten Europa met de inzet van hun eigen leven verdedigen. Ze zouden constant door migranten met wapens, stenen, steenslingers en knikkers worden aangevallen. Hij zou liever de vraag horen welke maatregelen ze nemen tegen de migranten die politieagenten met geweld aanvallen.

Georganiseerde criminaliteit is geen kwestie van mensenrechten

Op de persconferentie benadrukten de vertegenwoordigers van alle drie landen dat het niet meer om een mensenrechtenprobleem, maar simpelweg om een vorm van georganiseerde criminaliteit zou gaan. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken benadrukte dat georganiseerde criminele bendes en mensenhandelaars elkaar zouden bevechten aan de Hongaars-Servische grens.

Vulin, Karner en Szijjártó waren het erover eens dat hun defensieve rol zich over heel Europa uitstrekt. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken plaatse daarover op zijn Facebook-pagina: “Dit is nu meer dan een samenwerking tussen ministers van Buitenlandse Zaken, vanaf vandaag is het een alliantie ter bescherming van de Europese grenzen.”

De gesprekken tussen de vertegenwoordigers van de drie landen worden binnenkort in Wenen voortgezet.

Bron:
epochtimes.de
Door: Amelie Engelhart

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hongarije: Vanwege migratiecrisis meer grensbewakers naar Servië

  1. karton zegt:

    Oguttegut, nou zal de wandelende couveuse v.d. Leyen, wel weer boos worden op Viktor Orbán ! Hoogste tijd dat Frau v.d.Leyen in sneltreinvaart verdwijnt; hoewel…….nog véél beter…………dat zij onder diezelfde sneltrein terecht komt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s