“De adelaar is weer geland” – Orbán in Berlijn

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

(Door: Amelie Engelhart – Vertaling: E.J. Bron)

Het zoeken naar een gemeenschappelijke basis

Twee politieke zwaargewichten: de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Hongaarse minister-president Viktor Orbán. Bij de ontmoeting in Berlijn zal overleg gevoerd worden over Europa-politieke, bilaterale, economisch-politieke en internationale thema´s. Het is de eerste keer sinds 2020 dat de Hongaarse minister-president Viktor Orbán de Duitse bondskanselier persoonlijk in Berlijn ontmoet. In het middelpunt van de gesprekken staan volgens regeringsinformatie de Russische aanvalsoorlog tegen de Oekraïne en de nieuwere ontwikkelingen in dit verband.

Over de details van de ontmoeting liet Balázs Orbán, de adviseur van de Hongaarse minister-president, zich op zijn Facebook-pagina uit: “Zowel de Duitsers als de Hongaren liggen Europa na aan het hart. Dat geldt ook dan, wanneer we het niet over alle kwesties eens zijn en over bepaalde dingen verschillend denken. Daarom is het belangrijk om een gemeenschappelijke basis te vinden, waarop we kunnen samenwerken. Maar daartoe moeten we een dialoog over de actuele situatie in Europa voeren.”

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, reisde eveneens met de Hongaarse minister-president naar Berlijn. Op zijn Facebook-pagina schreef hij dat het eerste station van zijn reis maandagmorgen bij de Duitse CDU plaatsvond.

Orbán zal vandaag bovendien een persbijeenkomst bezoeken. “De Hongaarse minister-president is gast op de persconferentieserie ´Storm over Europa – de oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis en geopolitieke uitdagingen´, die door de ´Berliner Zeitung´ en het conservatieve politieke tijdschrift ´Cicero´ wordt georganiseerd”, aldus Balázs Orbán, de adviseur van Viktor Orbán.

De laatste keer dat Viktor Orbán naar Berlijn kwam voor een dergelijke ontmoeting op kanseliersniveau was in februari 2020. Destijds schreef hij op zijn Facebook-pagina: “De adelaar is geland”, en werd hij door Angela Merkel ontvangen.

Voorafgaande aan de ontmoeting: meningsverschillen werden al op ministerieel niveau opgehelderd

Enkele dagen geleden reisde ook de Hongaarse minister voor Technologie en Industrie, László Palkovics, naar Berlijn, waar hij een gesprek had met de Duitse vicekanselier Robert Habeck.

In het middelpunt van het gesprek stond de economische samenwerking tussen de beide landen. “De betrekkingen tussen Hongarije en Duitsland zijn een succesverhaal, waarvan niet alleen de beide landen, maar de hele wereld zou profiteren”, zei László Palkovics vrijdag in Berlijn na zijn ontmoeting met vicekanselier en minister van Economische Zaken Robert Habeck.

“Het succes van de samenwerking tussen de beide landen zou erin te zien zijn dat volgens een peiling van de Duits-Hongaarse Industrie- en Handelskamer 88% van de in Hongarije actieve Duitsë ondernemingen Hongarije opnieuw zouden kiezen als ze zouden moeten beslissen over hun investeringen”, staat er in de verklaring van de Hongaarse minister.

László Palkovics deelde ook mee dat er “in een zeer nauwe betrekking steeds opnieuw kwesties zijn die ´opgehelderd´ zouden moeten worden.” Zo zouden Palkovics en Habeck al voor de ontmoeting tussen Viktor Orbán en Olaf Scholz al enkele misverstanden “opgehelderd” hebben. Hij benadrukte eveneens dat er tussen de beide landen geen sprake zou zijn van “ver van elkaar verwijderde standpunten” over economische kwesties.

Demonstranten: “Met Poetins laatste vazal in de EU kan geen compromis gesloten worden”

Het bezoek van Orbán aan Berlijn gaat gepaard met een demonstratie van de Vrije Hongaarse Ambassade (FUB).

Volgens de NGO FUB zouden compromissen met Orbán “niet alleen de Europese waarden schaden, maar ook mogelijke toekomstige gezamenlijke acties betreffende de oorlog in de Oekraïne.” Zij zijn van mening dat “polariserende, antidemocratische, populistische politiek en pro-Poetin politici geen gastvrijheid in Berlijn verdienen!” Duitsland zou de zelfverdediging van het Oekraïense volk in zijn thuisland blijven ondersteunen.

Bron:
epochtimes.de
Door: Amelie Engelhart

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op “De adelaar is weer geland” – Orbán in Berlijn

 1. Frits zegt:

  FUB = WEF???

  Like

 2. saddy zegt:

  Liz truss is ook geland als weffer:

  “”UK gets green light for rapid european troop deployment in rapprochement with EU””

  Eerste keer in de hele wereldgeschiedenis dat engelse leger onder commando van iemand anders staat.

  Mocht iemand nog twijfelen:
  -Ongebreidelde immigratie
  -Europees leger
  -Ongelimiteerd geld bijdrukken (om de inflatie maar hoog te houden)
  -Geen blanke man benoemen op een van de 5 belangrijkste posities in engeland

  en verder zal het haar een worst zijn. Ze doet alles wat klausje ook van de andere marionetten verlangt en de rest wordt on-hold gezet tot klausje nieuwe opdrachten geeft.

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  “de Russische aanvalsoorlog tegen de Oekraïne”

  Daar gaan we weer…
  Deze oorlog is in 2014 begonnen, en de eerste schoten zijn gelost op het Maidan plein, door op de US/EU/UK loonlijst staande scherpschutters.
  De Russen hebben pas acht jaar later militair geïntervenieerd, NADAT het regime te Kiev een grootscheepse militaire aanval op de Donbass was begonnen, die met zekerheid tot een slachting onder de burgers van de Donbass geleid zou hebben.
  Ik begin dit framen van Rusland onderhand spuugzat te worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s