Hopen op een val van Poetin getuigt van onwetendheid over Rusland

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

In het Westen roepen steeds meer politici ertoe op om Poetin ten val te brengen. Dat is een teken van hoe weinig men in het huidige Westen over Rusland weet, want zonder Poetin zou Rusland nog veel anti-westelijker reageren.

In het Westen hoor je steeds vaker dat men met een Rusland onder Poetin niet zou mogen onderhandelen. Dat is de openlijke eis om in Rusland een Regime-Change in te voeren. Deze eis toont echter aan dat westelijke media en politici absoluut niets van Rusland begrijpen.

Een kleurenrevolutie in Rusland?

Blijkbaar vinden diegenen, die de eis stellen om met een Rusland onder Poetin niet meer te onderhandelen, dat er in Rusland een kleurenrevolutie plaats zou moeten vinden, zoiets als die in 2014 op de Maidan in de Oekraïne. Deze vertegenwoordigers van het Westen beseffen daarbij één ding niet: in de grote meerderheid van de Russische samenleving heeft het model van de westelijke democratie een slechte naam. De “westelijke democratie” mochten de Russen in de jaren ´90 meemaken en dat was voor Rusland waarschijnlijk de zwartste tijd van de 20e eeuw. In Rusland heersten destijds wetteloosheid, op corruptie gebaseerde willekeur van de politie en de staatsinstellingen waren in feite in elkaar gestort.

In plaats van daar iets tegen te doen, heeft het Westen dit kapotte Rusland als “partner” bejubeld, terwijl de mensen verarmd waren en blootgesteld stonden aan willekeur op alle niveaus. De sowieso veel te lage lonen werden vaak maandenlang niet uitbetaald en om je tot een staatsinstelling te wenden om ook maar alleen bijvoorbeeld aangifte te doen van roof, was zinloos.

Natuurlijk is er in Rusland een jongere generatie die zich dat niet meer herinnerd en die daarom ontvankelijk is voor de propaganda van het Westen over zogenaamde democratie en welvaart. Maar dat is een minderheid, want de meerderheid herinnert zich de jaren ´90 nog en heeft met een blik op de na de Maidan 2014 zogenaamde democratische Oekraïne gezien dat de “westelijke democratie”, als ze in landen van de voormalige Sovjet-Unie wordt opgebouwd, tot toestanden leidt die er in Rusland in de jaren ´90 waren. Of – zie de oorlog in de Donbas sinds de Maidan – het wordt nog erger.

Tegelijkertijd ziet iedereen in Rusland het voorbeeld Krim, dat zich in 2014 bij Rusland heeft aangesloten, en iedereen ziet dat e levensstandaard op de Krim wezenlijk hoge ris dan in de Oekraïne, waartoe het schiereiland daarvoor behoorde.

Traditioneel zijn de beide grootste Russische steden, dus Moskou en Sint Petersburg, het meest kritisch ingesteld tegenover de eigen regering en ontvankelijk voor westelijke propaganda. In de rest van Rusland daarentegen is de stemming zeer regeringsvriendelijk. De weinige zelfbenoemde “Ruslanddeskundigen”, die überhaupt een keer in Rusland geweest zijn, laten zich blijkbaar door datgene misleiden wat ze in Moskou beleven, en zijn daarom van mening dat een Maidan mogelijk zou zijn in Rusland.

Waarom een kleurenrevolutie in Rusland onrealistisch is

Kleurenrevol.uties functioneren altijd volgens een nogal eenvoudig principe. Westelijke NGO´s, bijvoorbeeld de “Open Society Foundation” van George Soros of het “National Endowment for Democracy”, bouwen in het desbetreffende land netwerken op, die ze financieren en die van de NGO´s afhankelijk worden. En natuurlijk is daarbij altijd een grote hoeveelheid geld in het spel.

Deze netwerken worden op een bepaald moment geactiveerd en brengen hun sympathisanten op straat. Daarbij gaat het weliswaar om een minderheid in het land, maar de beelden van grote protesten geven een ander beeld door. Het Westen is dan altijd heel enthousiast over de “democratiebeweging” en ondersteunt haar zo veel mogelijk.

In het Westen weet men hoe zoiets functioneert, men heeft het per slot van rekening vaak genoeg zelf uitgevoerd. Daarom zou het bijvoorbeeld in Duitsland onmogelijk zijn dat tegenstanders van de regering een tentstad bij de Brandenburger Tor oprichten en daar maandenlang – absoluut zonder toestemming van de autoriteiten – een reusachtig protestkamp op te bouwen, waarvan ook geweld tegen de politie uitgaat. Zoiets zou in het Westen in de eerste uren in de kiem gesmoord worden.

Bij de Maidan ging het echter zo: enkele demonstranten, het waren er in het begin minder dan honderd, hebben op de Maidan tenten opgezet en zijn ondanks aanwijzingen van de politie niet meer vertrokken. Wanneer de toenmalige regering in Kiev alleen maar aangedrongen zou hebben op de handhaving van de wetten en deze show onmiddellijk beëindigd zou hebben, dan zou er waarschijnlijk geen Maidan geweest zijn, want de demonstranten hadden tien dagen nodig tot ze de eerste grote protesten op de Maidan konden organiseren. De chronologie van de Maidan kunt u in de eerste honderd pagina´s van mijn boek over de Oekraïne-crisis lezen.

Ook de Russische regering kent de handelwijze van de Regime-Change-specialisten van het Westen goed. Daarom heeft Rusland enige tijd geleden doorgepakt en alle westelijke NGO´s, die erom bekend staan zulke putschen te organiseren, verboden. Ook de samenwerking met hen en het bezoeken van hun hoorcolleges, waarop de technieken van de Regime-Change worden aangeleerd, worden in Rusland inmiddels bestraft.

Zonder de coördinatie van protesten door westelijke NGO´s zijn kleurenrevoluties, waarbij een luide minderheid optreedt die bereis is om geweld te gebruiken, niet mogelijk. En net zoals Duitsland elke poging van een Regime-Change direct zou verbieden, in plaats van een illegaal protestkamp dat een Regime-Change in Duitsland eist wekenlang in het centrum van Berlijn te dulden, zo zou ook Rusland zulke pogingen in de kiem smoren.

Een kleurenrevolutie in Rusland is daarom onwaarschijnlijk.

Een prowesterse regeringsomwenteling, die uitgaat van het volk, is in Rusland absoluut ondenkbaar, want in Rusland is daarvoor in de bevolking geen meerderheid. De meerderheid van de Russen wil niet in een systeem met een westelijk stempel leven. Volgens de laatste peiling over dit thema zou maar 24% van de Russen in een economisch systeem naar westers voorbeeld en maar 16% in een politiek systeem naar westelijk voorbeeld willen leven. De details van de peiling vindt u hier.

Wat als Poetin morgen geen president meer is?

Mijn boek over Poetin is zeer aanbevelenswaardige lectuur, want ik heb het boel al lang voor de actuele escalatie geschreven. Men kan in het boek heel duidelijk zien dat Poetin altijd tot het laatste moment heeft ingezet op onderhandelingen met het Westen. Dat Poetin nu opdracht heeft gegeven tot de interventie in de Oekraïne, zou wel eens de moeilijkste beslissing van zijn leven geweest kunnen zijn. Per slot van rekening zou Poetin, als dat zijn doel geweest zou zijn, in de Oekraïne in 2014 al lang schoon schip hebben kunnen maken, toen het Oekraïense leger in feite niet bestond.

Dat is het wat Poetin door veelmensen in Rusland wordt verweten: hij heeft al die jaren te aarzelend gehandeld door in te zetten op onderhandelingen met het Westen, hoewel de VS het ene verdrag na het andere met Rusland eenzijdig opgezegd hebben. Het Westen heeft deze tijd gebruikt om de Oekraïne politiek en militair tot een bruggenhoofd tegen Rusland uit te bouwen. De haviken van Rusland zien zich in het gelijk en zeggen dat om met het Westen zo lang te onderhandelen een fout was, die alleen maar het Westen geholpen heeft. De geluiden van diegenen die een harder optreden eisen, worden luider in Rusland.

Als dus datgene zou intreden wat velen wensen in het Westen, namelijk dat Poetin uit de macht verwijderd wordt, is de waarschijnlijkheid groot dat er na Poetin een president zou komen die de weg van een veel hardere manier van optreden inslaat en veel minder bereid is om überhaupt nog met het Westen te praten.

Poetin is zijn ambtsperiode 20 jaar geleden ermee begonnen om in zijn toespraak in de Duitse Bondsdag (video) een samengaan van Rusland en Europa voor te stellen. Dat was 20 jaar lang zijn doel: een economisch en cultureel partnerschap op het eurazische continent, dat de landen van Lissabon tot Vladivostok omvat. Nog helemaal niet zo lang geleden, ongeveer een tot twee jaar, heeft de anti-Russische politiek van de EU ertoe geleid dat Poetin moest inzien dat dit onrealistisch is.

Dat merkt men ook aan zijn woordkeuze. In mijn boek over Poetin stelt men vast dat hij de EU en haar leden nooit verbaal heeft aangevallen. Zijn zeer duidelijke kritiek richtte zich altijd tot de VS, want Poetin hoopte dat een sterke EU op een gegeven moment in staat zou kunnen zijn om voor haar eigen belangen op te komen en zich te bevrijden van de dominantie van de VS. Daarom heeft hij lange tijd alle moeite gedaan om niemand in Europa boos te maken. De laatste een tot twee jaar hebben echter definitief aangetoond dat het op dit moment een illusie is dat de EU zich bevrijdt van het dictaat van de VS.

Dat deze interpretatie van mij zou kunnen kloppen, ziet men aan Poetins woordkeuze. Terwijl Poetin 20 jaar lang van de “Europese partners” heeft gesproken, spreekt hij nu alleen nog maar van de Europese “vazallen” of “satellieten” van de VS. Poetin – en met hem de Russische regering – zien de EU en haar leden niet meer als speler in de internationale politiek, ze zien in de EU alleen nog maar een jaknikker, een kolonie van de VS. En net zoals het in de 19e eeuw geen zin gehad zou hebben om met India over iets te onderhandelen, omdat de beslissingen voor India in Londen werden genomen, ziet men in Moskou ook geen zin meer in gesprekken met de EU en haar leden, want hun beslissingen worden in Washington genomen.

Daarom is het zeer waarschijnlijk dat Poetin – mocht hij om de een of andere reden plotseling zijn macht verliezen – door iemand wordt vervangen, die tegenover het Westen een veel hardere koers zou volgen. En dat is de reden waarom al die eisen in het Westen om niet meer te praten met het door Poetin aangevoerde Rusland, een uitdrukking van politieke onwetendheid zijn. Als het Westen met Rusland een onderhandelingsoplossing zou willen bereiken, zou het dat moeten proberen zolang Poetin president van Rusland is. Daarna zou dat wel eens wezenlijk moeilijker kunnen worden.

De daadwerkelijke beleidsbepalers in het Westen weten dat vermoedelijk, zodat men ervan kan uitgaan dat die geen onderhandelingsoplossing willen. Zij willen Rusland op de knieën dwingen, ook als Poetin morgen geen president meer zou zijn. Het gaat hen om Rusland zelf, om zijn bodemschatten, die men onder controle wil krijgen, en om zijn geopolitieke macht, die men graag wil breken.

Politici, die er nu toe oproepen om niet meer met Poetin te onderhandelen en in te zeten op een machtswisseling in Rusland, zijn voor de echte beslissers van de westelijke politiek zeer nuttige idioten, die hun eisen alleen maar uit onwetendheid stellen, omdat zij de situatie in Rusland helemaal niet kennen, maar zelf het slachtoffer zijn geworden van de westelijke propaganda, die beweert dat de Russen zouden verlangen naar een democratie naar westelijk voorbeeld. Zo[als uit peilingen blijkt, is dat echter onzin, alleen weten dat echter maar heel weinig mensen in het Westen, inclusief de politici.

Daarom zou het Westen blij moeten zijn dat Poetin er is. Zonder hem zou Rusland waarschijnlijk nog veel anti-westelijker optreden.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Hopen op een val van Poetin getuigt van onwetendheid over Rusland

 1. BosscheBol zegt:

  De tactiek van het westen is om een groepje andersdenkenden te benaderen, geld en trainingen te geven, op te hitsen, propaganda te maken en te hopen dat het groepje wat groeit. Dan dat groepje met veel logistieke en militaire steun, wapens en instucteurs een staatsgreep te laten plegen.

  En ja, dan zit daar iemand, eem marionet, waar ze wél mee willen praten. Over het milieu, over gendertoestanden enzovoort. Hij mag zo corrupt zijn als de neten, graag zelfs, dan kunnen ze evetueel ook nog ooit van hem af raken.

  Dat ze denken dat ze dat met Rusland ook even kunnen flikken laat alleen maar zien hoe ver ze geestelijk gedegenereerd zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. BosscheBol zegt:

  Uitstekend en verhelderend artikel.

  Like

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Om het nog duidelijker te stellen.
  Lavrov heeft verklaard dat Zelenski met zijn kliek verwijdert gaat worden en daarmee dus de westerse puppy samen met zijn Azov en Bandera rotzooi.
  Het gevolg daarvan zal dan wel weer zijn dat die dus op de vlucht slaan en zo het westen met dit soort nazi’s opgescheept komen zitten.

  Geliked door 3 people

 4. Oliedom zegt:

  Oh shit, ik, dacht dat het over Tjaar prutte en die verrotte Eu ging.😜
  Maar goed , als Russen een andere leider willen, dan horen zij dat zelf te regelen en daar moet, vooral de westerse wereld , zich NIET mee bemoeien en die yankees moeten een keer naar de puinhoop in hun eigen landje kijken en gaan opruimen .

  Like

 5. Harry zegt:

  Voorlopig blijft ie mooi zitten , Putin !
  Hij zit er haast 25 jaar en hoeveel oorlogen heeft hij uit gelokt ?
  Stuk of nul ?
  En die stomme Amerikanen in dezelfde tijd , stuk of twintig ?

  “ Ja , maar hij is Syrië binnengevallen “ zei een kennis .
  Nee lummel , hij heeft Assad geholpen om de gevaarlijkste uitwas van de islam , I.S. , het grootste kankergezwel binnen die bende uit te roeien .
  Dat is héél wat anders !
  “ Huh “ ?

  Mooi dat Putin een aantal van de vermoedelijke daders van de aanslag op de brug zo snel te pakken heeft , die zullen het nu wel in hun broek doen !
  Die komen vast niet weg met drie weken schoffelen .
  Best kans dat die het nóóit meer gaan doen !
  Mijn zegen heeft ie .

  Zo stom als onze overheid waar lui als Taghi in de zwaarst beveiligde gevangenis nog gewoon door kunnen gaan met hun misdaad en moordpraktijken , zullen de Russen heus niet zijn !

  Wie zijn hier nou de klootzakken ?

  Like

 6. bobzelf zegt:

  LULVERHAAL . OOH DANK U OOM BOB DAT U EVEN MEELEEST !!!!

  Blijkbaar vinden diegenen, die de eis stellen om met een Rusland onder Poetin niet meer te onderhandelen, dat er in Rusland een kleurenrevolutie plaats zou moeten vinden, zoiets als die in 2014 op de Maidan in de Oekraïne

  THE ” COLORED REVOLUTION WAS AL IN 2004 .GRAPJAS

  Bij de Maidan ging het echter zo:
  enkele demonstranten, het waren er in het begin minder dan honderd,
  ?????????????????????????????????????????????
  hebben op de Maidan tenten opgezet en zijn ondanks aanwijzingen van de politie niet meer vertrokken.

  ??????????????????????????????????????????????????????????????

  TENTEN OPGEZET ???

  LULVERHAAL ER STONDEN DUIZENDEN SCHOLIEREN DANK U
  OOM BOB
  DIE KREGEN ALLEMAAL BETAALD. EN SOEP EN BROODJES
  MIJN NICHIE KWAM MET EEN NIEUWE “”BLACKBERRY ” THUIS VAN DIK EURO 400,== VAN TANTE ADOLFA . THE INNOCENT !!!

  MIJN GOD DAT BOEK HOEFT U OOK NIET TE KOPEN WHAHAHA

  WAS ER waarschijnlijk geen Maidan geweest zijn ??? want de demonstranten hadden tien dagen nodig tot ze de eerste grote protesten op de Maidan konden organiseren. De chronologie van de Maidan kunt u in de eerste honderd pagina´s van mijn boek over de Oekraïne-crisis lezen.

  PUNT 1 DUURDE HET TENTEN EN BARRICADES REGELEN HAAST 4 WEKEN

  EN WERDEN ER DAARNA ..EEN 55 /60 GEBLINDEERDE BUSSEN VANUIT LIVL / POLEN GESTUURD DIE STONDEN GEPARKEERD KOMENDE VAN HET DORPJE OBUHIV RICHTING KIEV NET BUITEN DE STAD
  IK WIST WERKELIJK NIET WAT IK ZAG
  .EN AL DAT TUIG WERD MET DE METRO ZO OP MAIDAN METRO STATION ER UIT GEPLEURD.

  HAALDEN EEN BERG HAMBURGERS VAN MC DONALD OP ONDER DE GROND .

  AND THAT IS THE STORY VRIENDEN . OOMBOB’S EIGEN OGEN

  MET EEN GAJUS DAT NIET TE BESCHRIJVEN WAS . OPGELEID EN GETRAIND DOOR FRAU MERKEL TROEPEN . NOU SS DE AZOV REIGHT SECTOR FRIENDS WAREN ER OOK HOOR ..

  NIET DOEN ALSOF DIE OPGERICHT ZIJN ROND DE MAIDAN

  DUS DIE NAMEN ALLES MEE. AUTOBANDEN . DUIZENDEN MOLOTOV COCKTAILS EN
  ZELFS ALS VREDELIEVENDE PROTESTERS “” TANKVERSPERRINGEN ??
  BIJLEN ,,, KNUPPELS VOL MET SPIJKERS , PISTOLEN JACHTGEWEREN

  MISS ASHTON EN MSS NULAND . FUCK THE EU . NOEMDEN DIT
  “” DE VREDELIEVENDE PROTESTERS !!””””

  WEL HEEFT MIJN OOM IETS LATER TEGEN JANOEKOVITCH GEZEGD BESTE VRIEND TEVENS PAARDENLUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  JE HAD 30 GROTE TRACTOREN MET SHUIFFELS VOOROP VAN 4 KANTEN de MAIDAN OP MOETN STUREN MET HET LEGER ER ACHTERAAN

  DAN HAD JE 25.00 TOT 3000 DODEN GEHAD . EN ZAT JE NU NOG OP DE TROON

  COUP MISLUKT .

  NOU ALS JULLIE NOG MEER BAGGER WILLEN LEZEN . VAN KENNERS DIE EEN BOEK HEBBEB GESCHREVEN ?? DAN BEN IK GODVERDOMME HELE DAGEN BEZIG

  OMDAT IK PER ONGELUK ( NOU NIET ECHT ) BESLOOT OM BIJ MIJN SCHITTERENDE MEISSIE TE BLIJVEN IN 2009
  EN UW OOIT GEWELDIGE SCHITTERENDE KUT LAND TE VERLATN
  IK KAN HET U AANRRADEN TROUWENS

  DUS DAT BOEK IS ALS IK DIT STUKKIE LEES . GEWOON NOPPES

  GOED BOEK MAAR IK HEB HET PAS 8 JAAR UIT WHAHAHAHA

  ZO TOT LATER DENK IK

  OOM NEEMT U NIET IN DE ZEIK…….. U WEL HE

  ZELENSKI FANS ONGELOFELIJK . DIE TOTALE HERSNDOODHEID . ZELFS DE MOEITE EFFE NEMEN EN ??

  YOU TUBE GOOGELEN MET THE MAIDANSTORY

  WAAR U HET GAJUS ZELF KUNT AANSCHOUWEN LOSERS .

  Geliked door 2 people

 7. saddy zegt:

  Hopen dat een weffer uit zichzelf opstapt getuigt van algehele onwetendheid.

  Like

 8. ronjaspers zegt:

  Die zogenaamde “kleurenrevoluties”zijn een georganiseerde staats/machtsgreep.Democratische gekozen regeringen worden omver geworpen en vervangen door een marionetpoppen regering die danst naar de pijpen van de werkelijke machthebbers op aarde.De khazariaanse mafia KM.

  Like

 9. Niek zegt:

  Fijne man, ik vind het knap als je weet hoe de hazen lopen, het is een man die van onderuit is opgeklommen zonder een zilveren lepel in zijn reet. En dan laat je jezelf niet de moeder neuken!

  Like

 10. Ravian zegt:

  Rusland is een functionerende democratie waarvan het democratische gehalte inmiddels hoger is dan die van de Nederlandse, aanzienlijk hoger is dan die van de Amerikaanse, en oneindig veel hoger is dan die van de EU.

  Als natie heeft de Russische Federatie nog nooit een oorlog gestart, en houd ze zich altijd aan de internationale wet, wat heel wat meer is dan wat je van het door de VS geleide westen kunt zeggen, dat in diezelfde periode meerdere bloederige oorlogen veroorzaakt heeft, en zich doorlopend achter een of ander zelfbedacht elastieken regeltjes systeem verschuilt om de internationale wet aan haar laarzen te kunnen lappen.

  En ook wat leider betreft heeft Rusland met Poetin een ruime voorsprong op een Nederlandse leugenaar als Rutte, een Amerikaanse demente zakkenvuller als Biden, en een Europese dictator als Von der Leyen.
  Verder beschikt Poetin over eigenschappen waar het Rutte, Biden, en Von der Leyen geheel aan ontbreekt; intelligentie, eerlijkheid, bedachtzaamheid, menselijkheid, en een grote liefde voor het eigen land en volk.

  Een regime change in Rusland gaat voor het westen altijd slecht uitpakken, omdat alle realistische kandidaten voor de opvolging van Poetin hardliners zijn waar mee het voor het westen, zeker na de gebeurtenissen van de afgelopen driekwart jaar, zeer kwaad kersen eten gaat wezen.
  En het probleem is inderdaad dat de westerse politiek wat dat betreft geen flauw benul heeft, wat veroorzaakt wordt doordat het de rest van de westerse leiding aan dezelfde zaken ontbreekt als waar het Rutte, Biden, en Von der Leyen aan ontbreekt; intelligentie, eerlijkheid, bedachtzaamheid, menselijkheid, en een grote liefde voor het eigen land en volk.

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s