OPEC+-beslissing: Amerikaanse Democraten willen betrekkingen met Saoedi-Arabië bevriezen – “Genoeg is genoeg”

De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez.

(Vertaling: E.J. Bron)

De relatie tussen Washington en Saoedi-Arabië is gespannen. Als reactie op de verlaging van de hoeveelheid geproduceerde olie door de OPEC+ eist een vooraanstaande Democratische senator nu zelfs om alle toekomstige wapenverkopen aan Saoedi-Arabië te blokkeren en de samenwerking van de VS met het koninkrijk direct te bevriezen. Ook wordt er gesproken over een aftocht van alle Amerikaanse troepen in het land.

De voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat, de Democraat Bob Menendez, heeft de Amerikaanse regering er met het oog op de verlaging van de olieproductie van de kant van de door Saoedi-Arabië aangevoerde OPEC+ toe opgeroepen de samenwerking met de belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten met onmiddellijke ingang te “bevriezen”. Maandag zei de Democratische senator:

De Verenigde Staten moeten onmiddellijk alle aspecten van onze samenwerking met Saoedi-Arabië bevriezen. Inclusief alle wapenverkopen en veiligheidssamenwerkingen die boven datgene uitgaan wat absoluut noodzakelijk is om het personeel en de belangen van de VS te verdedigen.”

Met deze drastische woorden reageerde Menendez, die als voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen ook over een vetorecht bij buitenlandse wapenverkopen beschikt, op de beslissing van de olieorganisatie OPEC+ om de productie van aardolie eerst te verlagen. Een stap, die de VS en andere regeringen als “geschenk” van Saoedi-Arabië aan Moskou beschouwen. Volgens Menendez zou de “vreselijke” beslissing van de OPEC+, die is samengesteld uit olie exporterende landen zoals Saoedi-Arabië, Rusland, Irak en Iran, er slechts toe bijdragen “de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin” te ondersteunen.

Als voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen zou Menendez daarom net zo lang geen groen licht voor de samenwerking met Riyad willen geven, totdat het koninkrijk opnieuw zou nadenken over zijn standpunt met betrekking tot de oorlog in de Oekraïne. Hij zei:

Genoeg is genoeg.”

De politicus bleek bovendien geschokt over de nieuwste aanvallen op de civiele infrastructuur in de Oekraïne: “Of men steunt de rest van de vrije wereld bij de poging een oorlogsmisdadiger er vanaf te houden een heel land met geweld van de landkaart te wissen, of men ondersteunt hem”, verklaarde de Democratische senator in een toespeling op Poetin. Saoedi-Arabië zou “in een vreselijke, door economische belangen gedreven beslissing” voor de laatste hebben besloten, aldus Menendez afsluitend.

De olieorganisatie OPEX+ was het woensdag eens geworden over de verlaging van de olieproductie met ongeveer 10% van het wereldwijde aanbod. Dit besluit zal in de VS waarschijnlijk tot een stijging van de gasprijzen leiden, wat de kansen van de Democraten bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in november aanzienlijk zou kunnen verminderen. In de VS wordt het besluit van de door Saoedi-Arabië aangevoerde organisatie daarom in het bijzonder door de Amerikaanse Democraten fel bekritiseerd. “Als Saoedi-Arabië – een van de ergste schenders van de mensenrechten in de wereld – met Rusland wil samenwerken, om de gasprijzen in de VS op te drijven, kan dat Poetin ertoe brengen zijn monarchie te verdedigen”, schreef de Democratische senator Bernie Sanders vrijdag op Twitter. En hij voegde er aan toe:

We moeten alle Amerikaanse troepen uit Saoedi-Arabië weghalen, geen wapens meer aan Saoedi-Arabië verkopen en een einde maken aan het prijsbepalende oliekartel.”

De VS willen de olieprijs o.a. ook daarom verlagen om aan Rusland de inkomsten uit de verkoop van aardolie te onttrekken. Nu zijn de betrekkingen tussen het koninkrijk en de Amerikaanse regering van president Joe Biden gespannen. “Het is duidelijk dat de OPEC+ met de aankondiging van vandaag aan de kant van Rusland gaat staan”, zei de woordvoerster van het Witte Huis, Karin Jean-Pierre, vorige week. De betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië zijn al jaren nogal wankel, vooral sinds de moord op Jamal Khashoggi in 2018 door agenten van de Saoedische regering. Khashoggi, een Saoedisch staatsburger, was op het moment van zijn dood columnist van de “Washington Post”.

De moord op Khashoggi zorgde in de VS voor een golf van verontwaardiging. Congresafgevaardigden van beide partijen eisen sindsdien dat de VS opnieuw zouden moeten nadenken over hun betrekkingen met de Saoedi´s. Tijdens zijn laatste presidentscampagne beloofde Biden een einde te maken aan de ondersteuning van de VS voor de door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie in Jemen. Na de verkiezing ging zijn regering echter gewoon door met de wapenverkopen aan het koninkrijk. Bijzonder felle kritiek moest de Amerikaanse president voor zijn Midden-Oosten-reis in juli incasseren, waarbij hij o.a. een ontmoeting had met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Biden probeerde de Saoedische heerser er destijds van te overtuigen om de olieproductie op te voeren, wat hem blijkbaar niet lukte.

De columniste van de “Washington Post”, Karen Attiah, noemde het “infame” bezoek van de Amerikaanse president destijds een “kras verraad”. Biden zou niet alleen zijn verkiezingsbelofte hebben gebroken om de Saoedische kroonprins op het wereldtoneel te veroordelen, hij zou hem veelmeer tot de status van een kameraad hebben verheven.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op OPEC+-beslissing: Amerikaanse Democraten willen betrekkingen met Saoedi-Arabië bevriezen – “Genoeg is genoeg”

 1. bobzelf zegt:

  IS ER NOU NIEMAND IN DAT HELE SANCTIE GEBEUREN
  IN DE USA . OF DAT FENIMENALE WESTE ..

  DIE WEL IETS KAN . REKENEN BV. OF IETS GOED PLANNEN ..

  IN MIJN TIJD STOND JE 15 MINUTEN LATER BUITEN
  MET WE HEBBEN HET GEWELDIG GEVONDEN

  MAAR JE KUNT NU PER OMGAADEOPTIEFEN WHAHAHAHA

  De economische klap voor de Russische economie als gevolg van alle sancties en boycotten van het land pakt dit jaar minder groot uit dan eerder aangenomen. Dat komt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder andere doordat het land erin slaagt nog relatief veel olie te exporteren naar landen die geen sancties hebben ingesteld.

  In de zomer raamde het fonds nog 6 procent krimp voor Rusland in dit jaar. Maar nu denken de rekenmeesters dat de economische achteruitgang dit jaar beperkt blijft tot 3,4 procent. Voor volgend jaar was aanvankelijk een min van 3,5 procent voorspeld. Dat is nu bijgesteld tot 2,3 procent krimp.

  WHAHAHAHAHAHA .

  LACHEN IN JE VUISTJE EN NIEMAND IN HEEL RUSLAND LIGT ER WAKKER VAN

  U WEL . KOUD HE ?? EN HEERLIJK DIE GAZPRIJZEN

  JA IK ZIE HET DIKWIJLS NU . U BENT EEN GELUKKIG MENS

  WHAHAHAHAHHAHA

  OOM ALLES NAAR GOD DAN WEL DE GROTE MANITOU ..

  JEZUS REDT WEER NIET. GOED HE. MAAR HIJ KOM HIJ KOMT

  IK OM 14.25 OOK WHAHAHAHAHA

  EN LOOP IK DAARNA NAAR BUITEN .STOND ZELFS D BUURMAN EEN SHAGGIE TE ROKEN

  BOB TOCH ??

  Geliked door 1 persoon

 2. Andre zegt:

  Hier is de volle press conference en het Westen is knettergek geworden.

  Hij start op 39.00 met de opening t/m 49.00 daarna komen de vragen

  46.52 47.00 i hate tot talk about oilprices…………….

  En hier psychopaat Reuters krijgt even de deksel op zn neus.

  115.56 117,43

  USA kan zn olievoorraad opeten en daarna klapt het in elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. bobzelf zegt:

  ZEG NIET DAN WEL NOOIT, WIR HABEN ES NICHT GEWUSST

  LEKKER HE ZO’N VENT ALS LEIDER VAN JE LANDJE

  EEN OUWE TAXICHAUFFEUR

  Het leven van Lugansk

  Poetin: Door zijn acties heeft het regime van Kiev zichzelf op één lijn gesteld met internationale terroristische formaties, met de meest verfoeilijke groepen. Het is gewoon onmogelijk om dit soort misdaden onbeantwoord te laten. Vanmorgen is op voorstel van het Ministerie van Defensie en volgens het plan van de Russische Generale Staf een massale aanval uitgevoerd met zeer nauwkeurige langeafstandslucht-, zee- en landwapens op energie, militair bestuur en communicatie faciliteiten van Oekraïne. Als de pogingen om terroristische aanslagen op ons grondgebied uit te voeren doorgaan, zullen de reacties van Rusland hard zijn en in omvang overeenkomen met het niveau van de bedreigingen voor de Russische Federatie.

  Geliked door 2 people

 4. Frits zegt:

  De US: wat moet je er mee? Vergane glorie. Niet meer naar luisteren lijkt me raadzaam.

  Like

 5. saddy zegt:

  Gek he?

  Trump met een jaarsalaris van 200.000 dollar als president gaf zoveel rust in de wereld dat hij minstens aan 100.000.000.000.000 dollar heeft bespaard.
  De compleet mesjogge figuren overal die nu aan de touwtjes trekken kun je eigenlijk beter uit hun en jouw lijden verlossen.

  Geliked door 2 people

 6. Oliedom zegt:

  Nou effe en die grootbekken (“onze vrienden”) hebben met de hele wereld oorlog.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ravian zegt:

  Als ik Saoedi Arabië was dan zou ik sowieso, wat prijs kwaliteitsverhouding betreft, eens ergens anders gaan shoppen…

  Geliked door 2 people

 8. koddebeier zegt:

  Er komt een einde aan de Amerikaanse overheersing, nou Europa nog, weg met dat oorlogszuchtige volk !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s