
(Vertaling: E.J. Bron)
Volgens de nieuwste peilingen is de AfD in de Duitse deelstaat Brandenburg op weg om de grootste partij te worden. Als er zondag verkiezingen zouden zijn voor het deelstaatparlement in Postdam, dan zou de AfD 25% van de stemmen krijgen.

In Brandenburg staat de AfD voor het eerst sinds de deelstaatverkiezingen in 2019 in een peiling voor op de SPD. Volgens de Brandenburg-trend van het opinieonderzoeksinstituut Insa voor “BILD” van gisteren zou de AfD op dit moment 25% van de stemmen halen en zodoende de SPD inhalen, die 22% zou krijgen.
Volgens de peiling zou de CDU 17% krijgen, de Groenen 11%, Die Linke 10%. De Freie Wähler zouden met 5% in het parlement blijven, de FDP zou met 4% de kiesdrempel van 5% niet halen.
Bij de deelstaatverkiezingen in Brandenburg ongeveer drie jaar geleden had de SPD zich met 26,2% nog duidelijk voor de AfD met 23,5% gehandhaafd. De CDU was op 15,6% gekomen, de Groenen op 10,8% en Die Linke haalde 10,7%. De Freie Wähler kregen 5%, de FDP kwam op 4,1%.
In peilingen voor de parlementsverkiezingen had de AfD al voorgestaan op de SPD. Bij de nieuwste “Brandenburg Trend” van Infratest-dimap voor Antenne Brandenburg en het rbb-magazine “Brandenburg aktuell” van eind september van dit jaar was de AfD gelijk komen te staan met de SPD. Beide partijen kwamen elk op 24% van de stemmen. De binnenlandse veiligheidsdienst had de AfD-Brandenburg in 2020 als rechts-extremistische reden tot verdenking geclassificeerd.
Bij de deelstaatverkiezingen in Niedersachsen afgelopen zondag heeft de AfD zich van 6,2% naar 10,9% verbeterd. Ze kon zodoende na meerdere verkiezingsnederlagen achter elkaar tegen de achtergrond van de actuele energiecrisis weer duidelijk winnen.
Bron:
epochtimes.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
Op peilingen kun je geen “peil trekken”.
Dit bleek afgelopen maar weer eens bij de verkiezingen in Brazilië.
Jair Bolsonaro (wat je ook van hem denken mag) stond héél ver achter in de peilingen, maar nu blijkt het een “beetje anders” te liggen en zijn er nieuwe verkiezingen nodig om een winnaar aan te wijzen.
Door peilingen te bewerken hopen de “peilingmakers” de a.s. kiezers te beïnvloeden, is mijn stellige overtuiging.
Kijk niet naar peilingen vóór de verkiezingen maar kijk alleen naar wat uw favoriete clubje er de afgelopen jaren van heeft “gebrouwen”.
LikeGeliked door 2 people
Daar ben ik het mee eens. Als de gunstige peilingen nu worden gepubliceerd, dan zijn de latere magere resultaten het gevolg van de succesvolle voorlichting van de kiezers over de gevaren van rechts. De AfD is een
vangnet, meer niet. Zodra ze een echt gevaar worden voor de machtigen, zullen er schandalen en onderzoeken komen, vergelijkbaar met wat er met jouw FvD gebeurd. Als dat ook niet helpt, dan zijn er nog de poststemmen en de “fouten” in de telling.
LikeGeliked door 2 people
Afgelopen weekend verkiezingen in Nedersaksen (VRT-nieuws), de AfD blijft helaas hier nog te klein. Dus ook de meeste duitsers hebben nog niet het licht gezien. Dus het zal mij benieuwen.
SPD verliest 3,5 procent, maar komt met 33,4 procent van de stemmen wel als grootste partij uit de bus. De christendemocraten, coalitiepartner van de SPD in Nedersaksen maar landelijk in de oppositie, blijven ondanks zwaar verlies (-5,5 procent) de tweede partij. CDU haalt nog 28,1 procent, het slechtste verkiezingsresultaat dat de partij in meer dan 60 jaar heeft neergezet in Nedersaksen. De Groenen winnen (+5,8 procent) en komen met 14,5 procent als derde uit de bus. Ook de AfD boekt forse winst (+4,7 procent) en krijgt voorlopig 10,9 procent van de stemmen. De FDP, die federaal meeregeert met de SPD, haalt de kiesdrempel van vijf procent niet. De liberale partij strandt op 4,7 procent. Ook de linkse partij Die Linke (2,7 procent) blijft onder de kiesdrempel.
LikeLike