Hongarije wil burgers raadplegen over EU-sancties

(Vertaling: E.J. Bron)

De westelijke sancties tegen Rusland hebben in veel landen tot enorme economische beroeringen geleid. Terwijl Hongarije tot nu toe daartegenover voor uitzonderingen voor de sancties stemde, lijkt de regeringspolitiek langzamerhand te veranderen.

De Hongaarse regering is vrijdag begonnen met een “nationale consultatie”, waarin de burgers naar hun mening over de sancties van de Europese Unie tegen Rusland wordt gevraagd, zoals het officiële Chinese persbureau Xinhua berichtte. In een posting op Facebook, waarin de regering de zeven vragen van de consultatie presenteerde, schreef ze:

Wij denken dat de Brusselse sancties ons verwoesten. Geef ons uw mening.”

DE vragen hebben betrekking op de bestaande of geplande sancties van de EU, inclusief de sancties tegen Ruslands olie-, gas-, grondstof- en kernbrandstofleveringen, evenals tegen de door Moskou ondersteunde uitbreiding van de kerncentrale Paks, en op de effecten van de sancties op het toerisme en de levensmiddelenprijzen.

Hoewel de Hongaarse regering onder Viktor Orbán (foto) voor alle sanctiepakketten van de EU had gestemd – in tegenstelling tot uitzonderingen voor de energiesancties –, heeft de minister-president de sancties van het Westen de afgelopen maanden fel bekritiseerd.

In zijn toespraak tijdens de eerste herfstzitting van het Hongaarse parlement eind september zei Orbán dat Brussel zich met de sancties “in het eigen been heeft geschoten” zou hebben. Hij argumenteerde dat families in heel Europa de prijs voor de sancties in hun energierekeningen moeten betalen.

Vrijdagmorgen maakte hij in een radio-interview de sancties voor het recordinflatiepercentage in Hongarije van meer dan 20% verantwoordelijk.

De “nationale consultatie” van de regering bestaat uit een vragenlijst, die aan alle huishoudens wordt gestuurd. De mensen kunnen per post of online antwoorden.

Orbán verklaarde vrijdag dat de regering de resultaten als politiek instrument in haar “gevechten in Brussel” zou gebruiken.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hongarije wil burgers raadplegen over EU-sancties

 1. oliedom zegt:

  Burgers raadplegen gaat in dit postzegellandje NOOIT gebeuren, omdat de uitkomst dat Haagse Tuig niet bevalt.
  NEE tegen toetreding Ukrainie
  Nee tegen EU
  Nee tegen opvang Asielkrijsers.Statushouders
  Nee tegen economische sancties Rusland.
  Nee tegen die idioten gedoe van dat LGBT
  Nee tegen het op deze manier Kapitaalvernietigen aan dat Klimaat gedoe.

  Geliked door 1 persoon

 2. Frits zegt:

  Was ik maar Hongaar. Daar tel je nog mee als burger.

  Geliked door 1 persoon

 3. LUCIA zegt:

  DIe klote coalitie clubjes weten…. nee heb je en ja zal je niet krijgen… dus moest het referendum weg. Is iemand in staat Orban een emailtje te sturen dat als hij voor de zoveelste keer hoort dat hij een dictator is en ze gaan zeiken over grondrechten…. dat hij eventjes fijntjes ze er op wijst, dat het kromme schooljongetje bekerhouder “liegen als de beste”, het referendum hier heeft afgeschaft en via een omweg/noodwetten… ook onze grondrechten!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s