Hongarije wil geen EU-prijsplafond voor aardgas

(Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó (foto), noemde het voorstel van de Brusselse Europese Commissie om een prijsplafond voor aardgas in te voeren gevaarlijk. Men zou de hoeveelheid aardgas die de EU-landen ter beschikking staat, moeten verhogen.

Szijjártó waarschuwde woensdag dat het voorstel van de Europese Commissie dat de EU-landen gezamenlijk gas inkopen een riskante stap. In een video, die hij op zijn Facebook-pagina publiceerde, verklaarde de Hongaarse topdiplomaat:

Het voorstel van de Europese Commissie is ongeschikt en zelfs gevaarlijk… en dreigt de gasleveringen naar Europa verder te beperken.”

De minister riep Hongarije op om het “riskante” voorstel niet te accepteren, omdat het alleen maar zou kunnen leiden tot een daling van de leveringen en een stijging van de energieprijzen.

Hij benadrukte bovendien dat Hongarije nog een ander “gevaarlijk” idee zou afwijzen, namelijk een prijsplafond voor Russisch aardgas. Zo´n prijsplafond betekent volgens Szijjártó “dat de Russen zouden stoppen met hun aardgasleveringen naar Europa.” Hij voegt er aan toe:

Volgens eenvoudige economische principes daalt de prijs als we de hoeveelheid van een bepaald product op een markt verhogen, maar als we de hoeveelheid van het product verlagen, dan stijgt de prijs. Daarom zou de hoeveelheid aardgas op de Europese markt verhoogd moeten worden. Het zou noodzakelijk zijn dat er zo veel mogelijk aardgas uit zo veel mogelijk bronnen naar Europa komt.”

De minister verklaarde dat de Hongaarse gasreservoirs op dit moment voor 50% gevuld zouden zijn, wat zou betekenen dat het land over gasreserves voor zes maanden beschikt. Hij noemde dit een “uitstekend” resultaat in vergelijking met andere EU-landen. Het persbureau Reuters berichtte onlangs onder verwijzing naar analisten van Aurora Energy Research dat zelfs bij voor 100% gevulde gasreservoirs de verzorging van de EU maar voor drie maanden gegarandeerd zou zijn.

Hongarije heeft een lange termijn gascontract met het Russische concern Gazprom afgesloten, dat het land het betrekken van 4,5 miljard m³ aardgas per jaar uit Rusland garandeert. Bovendien ondertekende Hongarije eind augustus een extra contract van twee maanden over de levering van tot 5,8 miljoen m³ Russisch gas per dag vanaf 1 september.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hongarije wil geen EU-prijsplafond voor aardgas

 1. Qvic zegt:

  Dat is het verschil tussen weten hoe het (energie)systeem werkt en dat moet je niet overlaten aan arrogante beter weten mensen, die dat alleen maar denken dat zij dat kunnen. Een prijsplafond kun je alleen invoeren als een binnenlandse producenten op de binnenlandse markt zit. Maar niet als je min of meer afhankelijk bent van 1 externe leverancier, want die kan aan andere partijen zijn product voor een hogere prijs kwijt. Dat resulteert er in dat jij niets krijgt van dat product. Maar door de verplichte EU energiebeurs worden de energie prijzen extreem duurder door speculatie van de handelaren. Want het duurste product is toonaangevend voor de rest van de energie vormen. Zo zou een lange termijn contract van gas van 280 dollar per 1000 KW/u door die verplichte energiebeurs verhoogt kunnen worden naar 3000 dollar. Niet voor niets verdienen de energiereuzen er nu mega veel aan. Dat wordt de consument niet vertelt. Die betaalt zo het volle pond van deze verplichte tussenschakel van de EU. En dan de schuld van de hoge energie prijzen bij de producent leggen, die het product via lange termijn contracten levert en hem een prijsplafond op wil leggen. De achterlijkheid heeft geen grenzen in de politiek.

  Geliked door 2 people

 2. Andre zegt:

  Het beleid mag nu toch wel eens duidelijk zijn van de EU. Het gas moet weg en dan oh zo creatief en groen is daar ineens waterstof. Maarja waterstof daar moet meer energie in dan dat het oplevert. Wat ook nog een leuk detail is, hoe meer windmolens hoe meer wiebelstroom hoe meer aardgas er nodig is om deze wiebel op te kunnen vangen. Hoor je links nooit over. Maar wij moeten de energie crisis in omdat het westen simpelweg niet genoeg energie heeft.

  Like

 3. R. zegt:

  Hongarije gaat NIET mee met het WEF en The great reset!!! RESPECT!!!
  Wat zal Hongarije een prachtland om te wonen en te leven zijn…en nu ik erover nadenk…ik zie hier in Nederland nooit een auto met Hongaars kenteken….men heeft het daar dus goed voor elkaar!!!

  Geliked door 3 people

 4. Julia zegt:

  Voorlopig slaat onze volksverlakker Rutte weer deals daar kan niet veel goeds uit voort komen. https://www.ad.nl/buitenland/eu-leiders-akkoord-over-aanpak-hoge-energieprijzen-en-massieve-steun-voor-gezinnen-en-mkb~a561181f/ Alles wat binnen de EU gebeurt is uitsluitend bakken met geld weg smijten maar weinig of geen resultaat. Voorlopig vallen talloze MKB-ers en is de schade aan de economie enorm en dat wordt echt voorlopig niet anders.

  Geliked door 1 persoon

 5. Frits zegt:

  Hongarije is het enige EU-lid dat voor eigen volk zorgt en daarnaast de buitengrens vd EU beschermt tegen nog meer uitvreters/criminelen en erger. Maar hoe lang nog? Orbán heeft ook niet het eeuwige (politieke) leven en ook daar staat links te trappelen van ongeduld om dat paradijs in een hel te veranderen. Wat niet te hopen is.

  Like

 6. karton zegt:

  De EUSSR verkeert in hoge nood ! Geen gas, geen stroom, geen gezag, helemaal niks.
  Maar in ieder geval…………ze hebben Rusland toch maar ff “mooi gestraft”!!
  Triest zootje daar in Brussel; ze lopen overal mee voorop in de wereld (denken ze !), maar dat doen ze vooral met “hoog v.d. toren blazen” en “onzin uitkramen” en met “zelfverrijking”.
  Zouden zandhaas Timmermans, Cadi-hulpje Verhofstadt en marketenster Sophietje in ’t Veld zich al aan ’t Oostfront bevinden ? Ik hoor n.l. al enige tijd niet meer van hen; wel lekker rustig trouwens.
  Dat ze maar op “’t Veld van eer” mogen sneuvelen !

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s