Partijdag van de Chinese Communistische Partij (CCP) besluit wijziging van het partijstatuut

(Vertaling: E.J. Bron)

Op de laatste zitting van de partijdag nam de Chinese Communistische Partij belangrijke wijzigingen in haar partijstatuut aan. Daarvoor had de partijdag de leiding bevestigd en berichten van verschillende vooraanstaande commissies in ontvangst genomen.

De Chinese Communistische Partij heeft gisteren een wijziging van de statuten aangenomen, die o.a. de afwijzing van de onafhankelijkheid van Taiwan vastlegt en de inspanningen ter versterking van het militaire potentieel onderstreept.

Ter afsluiting van de 20e partijdag van de Chinese Communistische Partij in Peking, die een week duurde, namen de gedelegeerden een resolutie aan waarmee het belangrijkste document van de partij gewijzigd en haar houding in een serie kwesties werd versterkt. In de resolutie staat dat het Congres ermee zou instemmen om “in het partijstatuut verklaringen op te nemen over de besloten afwijzing en afschrikking van separatisten, die de ´onafhankelijkheid van Taiwan´ nastreven.”

Bovendien werd de noodzaak benadrukt om “het principe ´één land, twee systemen´ standvastig te realiseren”, dat het Hongkong en Taiwan toestaat onder een kapitalistisch systeem te leven, terwijl het Chinese vasteland officieel socialistische principes volgt.

In de voorstellen staat verder dat de partij zich zou inspannen om China´s militaire vaardigheden door hervormingen en wetenschappelijke vooruitgang te verbeteren en nieuwe talenten te winnen. Uiteindelijk wil Peking van zijn leger een “wereldklasse leger” maken. Daarvoor had de Chinese president Xi Jinping (foto) beloofd dat dit doel tot 2027 bereikt zou worden.

De resolutie over Taiwan volgt een week nadat de Chinese staatschef had verklaard dat Peking weliswaar zou streven naar een “vreedzame hereniging” met het eiland met zelfbestuur, echter niet “zou kunnen beloven om af te zien van het gebruik van geweld” mocht dit noodzakelijk zijn. De Chinese regering zou zich de mogelijkheid voorbehouden om “alle noodzakelijke maatregelen te nemen”.

De spanningen in de regio zijn sinds het omstreden bezoek van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, in Taipei begin augustus groot. Deze reis zorgde voor een vertroebeling van de betrekkingen tussen Washington en Peking en leidde ertoe dat de Chinese regering een serie militaire oefeningen in de regio uitvoerde.

In het kader van de één-China-politiek beschouwt de Volksrepubliek China Taiwan als onvervreemdbare Chinese provincie. Dat is ook de internationaal heersende volkenrechtelijke zienswijze. De VS hadden zich weliswaar in de jaren ´70 eveneens officieel tot dit principe bekend – evenals de Taiwanese leiding zelf in het begin van de jaren ´90. Er heersen echter in toenemende mate verschillen van mening met betrekking tot de exacte interpretatie van dit principe.

Taiwan was eeuwenlang deel van het Chinese rijk geweest. Na de nederlaag in de Chinese burgeroorlog hadden de nationalisten onder Chiang Kai-shek zich in 1949 op de eilandengroep Taiwan teruggetrokken, waar ze er aanspraak op maakten alleen de oude “Republiek China” tegen de communisten op het Chinese vasteland voort te zetten. De huidige Taiwanese regeringspartij DDP is echter van mening dat Taiwan inmiddels een volledig nieuwe staat geworden zou zijn.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Partijdag van de Chinese Communistische Partij (CCP) besluit wijziging van het partijstatuut

 1. LUCIA zegt:

  Ja, de CCP is aan het warmlopen / de spieren aan het rekken en strekken maar US is tot nog toe redelijk beschermd geweest omdat China daar veel in de economie heeft geïnvesteerd en veel belangrijk onroerend goed bezit dus gooi je niet je eigen glazen in tenzij andere zaken economisch meer gaan opleveren dan wat je bij een verlies aan Amerika zou hebben geleden..het is net een huishoudpot, je doet die oude auto die teveel gaat kosten weg en koopt een nieuwe omdat je net een poet geld binnen hebt gekregen…

  Like

 2. Ravian zegt:

  “in het partijstatuut verklaringen op te nemen over de besloten afwijzing en afschrikking van separatisten, die de ´onafhankelijkheid van Taiwan´ nastreven.”

  LOL, de “separatisten” resideren in Peking, en niet in Taipei.

  “Dat is ook de internationaal heersende volkenrechtelijke zienswijze.”

  Deze “zienswijze” is in strijd met het internationale recht.
  Volgens het internationale recht zit de wettige regering van China in Taipei, en de rest van China bestaat uit “opstandige provincies” die onder de controle zijn van een onwettig dictatoriaal regime te Peking.
  Daarom slaan alle vergelijkingen die momenteel gemaakt worden tussen de Donbass en Taiwan ook als een tang op een varken.

  Like

 3. Peter Rissing zegt:

  Taiwan is zeer zeker niet eeuwen lang deel van het Chinese rijk geweest. Dit vooral omdat hét Chinese rijk niet eeuwenlang als dusdanig heeft bestaan.

  Like

 4. pepo Copyright zegt:

  Zie het verschil in rang.
  De hogere in rang hoeven geen mondkap te dragen 😳🤮

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s