Nobel-stichting sluit de ambassadeurs van Rusland en Wit-Rusland uit

(Vertaling: E.J. Bron)

Banbliksem treft ook de voorzitter van de Zweden-Democraten

Alfred Nobel had in zijn testament geschreven dat bij de gunning van prijzen van zijn stichting noch rekening met nationaliteit, huidskleur, wereldbeschouwing noch geslacht zou mogen worden gehouden. Het huidige Nobelprijs-comité breekt op eclatante wijze met deze grondbeginselen.

Ieder jaar worden op 10 december in Stockholm in een plechtige ceremonie de Nobelprijzen uitgereikt. De prijsuitreiking vindt plaats op grond van het testament van Alfred Nobel, die daarin vastlegde dat met zijn vermogen een stichting opgericht zou moeten worden, uit de rentes waarvan “een prijs aan diegenen wordt toegekend, die in het afgelopen jaar de grootste dienst aan de mensheid hebben geleverd.” Het geld moest in vijf gelijke delen over de gebieden fysica, chemie, geneeskunde, literatuur en vredesinspanningen verdeeld worden. Dat zijn de oorspronkelijk Nobelprijzen, waarbij in de tussentijd (sinds 1968) nog de “Alfred Nobel herinneringsprijs voor economiewetenschappen” bijgekomen is. De overhandiging vindt plaats op de sterfdag van Alfred Nobel.

Nobel legde in zijn testament heel expliciet vast dat de gunning vrij van beperkingen moest plaatsvinden: “Het is mijn uitdrukkelijke wil dat bij de de verdeling van de prijzen de toewijzing niet aan de een of andere nationaliteit wordt geknoopt, zodat de meest waardige de prijs krijgt, of hij nu Scandinaviër is of niet.” Ook zouden huidskleur, wereldbeschouwing of geslacht geen rol bij de gunning moeten spelen. Uitsluiting, om welke reden dan ook, zou Nobel nooit getolereerd hebben.

Het Nobelprijs-comité treedt dit aandenken met voeten. Niet alleen dat het de in Zweden werkzame ambassadeurs van Rusland en Wit-Rusland van de prijsuitreiking uitsluit, ook de voorzitter van de grootste Zweedse (gedogende) regeringspartij, Jimmie Åkesson van de Zweden-Democraten, geldt op het banket als “persona non grata”.

Van het Concerthuis, waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden, naar het graf van Alfred Nobel op de “Norra Begravningsplatsen” zijn het slechts vijf kilometer. Het zou niet echt verwonderlijk zijn wanneer Nobel bij zo´n eigenzinnige interpretatie en minachting van zijn bedoelingen uit zijn graf zou opstaan en op gepeperde wijze zijn mening aan de leden van het comité zou vertellen. Als heel bijzonder diplomatiek, vooral tegenover de Zweedse overheden, stond Nobel tijdens zijn leven niet bekend.

Bron:
freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Nobel-stichting sluit de ambassadeurs van Rusland en Wit-Rusland uit

 1. Andre zegt:

  Ik draag Rutte voor want hij is briljant op alle 5 de punten.

  Fysica: Bij Rutte valt alles omhoog
  Chemie: Rutte heeft zichzelf vastgeplakt met de allerbeste geheime VVD lijm
  Geneeskunde: Iedereen moet worden gevaccineerd voor depopulatie
  Literatuur: Zijn handboek de Rutte Doctrine iedereen naar de klote en als vredesinspanningen: het is ook onze oorlog in Ukraine.

  Geliked door 2 people

 2. BosscheBol zegt:

  Ik draag de Heilige Held Zelensky voor voor de Nobelprijs voor de Vrede.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ravian zegt:

  Het Nobelprijs comité is al heel lang geleden door linkse deugers gekaapt…

  Geliked door 3 people

 4. saddy zegt:

  Wel een beetje een test-case voor een nieuwe regering.

  Like

 5. LUCIA zegt:

  Als er ooit een nobelprijs komt voor liegen of voor “selectieve strategische dementie” dan weet ik zeker dat heel Nederland bereid is Rutte voor te dragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s