Gevolgen van de sanctiewaanzin: Universiteiten moeten sluiten

(Vertaling: E.J. Bron)

In de mediaberichtgeving is, Maar ook heel andere, mits überhaupt, meestal alleen maar sprake van industriebedrijven als het gaat om de verwoestende gevolgen van de exploderende energieprijzen. Maar ook heel andere, niet minder existentiële gebieden van de infrastructuur worden getroffen en zien zichzelf bedreigd door een enorme afbouw van capaciteit.

In Wenen demonstreerden maandag duizenden mensen om meer geld te eisen voor de Oostenrijkse universiteiten. Want: als er niet meer geld komt, dan zal de universiteitsactiviteit weldra niet meer in stand te houden zijn – inflatie en stijgende energiekosten hijgen de universiteiten in de nek.

De directrice van de Weense Technische Universiteit, Sabine Seidler, rekende voor dat er in het budget voor 2023 en 2024, veroorzaakt door prijsstijgingen, € 175 miljoen ontbreken. Alleen al de energiekosten stegen met een geschatte € 90 miljoen. Als er niet meer geld zou komen van het ministerie van Culturele Zaken, “dan is er in 2024 geen Technische Universiteit Wenen meer.”

In de begroting is volgens de huidige stand van de planning slechts voorzien in een verhoging van ongeveer € 500 miljoen – alles bij elkaar hebben de Oostenrijkse universiteiten echter ongeveer € 1,2 miljard meer nodig. Zonder dit geld dreigen er aanzienlijke beperkingen in de universiteitsactiviteit, bijvoorbeeld het deels stoppen van de collegeperiode. Vooral in de natuurwetenschappen worden kostenintensief onderzoek en onderwijs gewoon te duur, zodat de Weense Technische Universiteit bijzonder getroffen wordt.

Nu al doen op universiteiten toestanden zoals in ontwikkelingslanden hun intrede. In collegezalen en instituten is het koud, op de toiletten is geen warm water meer. Maar dat volstaan bij lange na niet. Als de Weense TU € 20 miljoen zou willen besparen, rekent de rectrix Seidler voor, dan zou men nog meer op onderwijs op afstand moeten overschakelen, colleges moeten laten uitvallen, een complete vacaturestop moeten uitspreken en van midden december tot midden januari compleet moeten sluiten.

Andere geluiden wijzen erop dat door de bezuinigingsmaatregelen ook kritieke infrastructuur bedreigd wordt. Georg Steinhauser, professor voor radio-ecologie van de Weense TU, maakt duidelijk: bij een collectieve vakantie in december en in januari zou hij zijn detectoren moeten uitschakelen. Oostenrijk zou er dan geen data meer over kunnen registreren of zich op dat moment een radioactieve straling over het land verspreidt. Als de apparaten uitgeschakeld worden, zou men zijn aangewezen op de data van andere landen, “wanneer er dan iets gebeurt, zijn we gewoon blind.”

Eigenlijk moest door de westelijke sancties Rusland getroffen worden. Op dit moment ziet het er echte rnaar uit dat de Europeanen vooral zichzelf in de voet schieten.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gevolgen van de sanctiewaanzin: Universiteiten moeten sluiten

  1. Hovawart zegt:

    De Linksche Looney Brigade heft zichzelf uiteindelijk op, de Alma Mater van het Marxisme pleegt zelfmoord, het ophouden met bestaan als het hoogst haalbare in de ‘Wijsbegeerte’…omdat het ontbreekt aan andermans geld.

    Geliked door 1 persoon

  2. R. zegt:

    De elite ‘regeert en spendeert’…. de burger crepeert!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s