Netanyahu krijgt opdracht Israëlische regering te vormen

(Vertaling: E.J. Bron)

Potentiële coalitie met 5 zetels meerderheid in de Knesset

Benjamin Netanyahu (foto) heeft van de Israëlische president Isaac Herzog opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen. De potentiële regeringscoalitie van Netanyahu zal uit vier partijen bestaan en een meerderheid hebben van 5 zetels in het parlement, de Knesset.

De vorming van een regering na een verkiezing in Israël is alles behalve gemakkelijk. Het voortbestaan van zo´n regering nog minder. Daarom werden de Israëli´s in het begin van de maand voor de vijfde keer in maar vier jaar tot parlementsverkiezingen opgeroepen. Winnaar van de verkiezingen werd Likoed van de meervoudige Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Hij was door veel linkse media al meermaals politiek dood verklaard, de Israëli´s weten echter wat ze aan hem en zijn partij hebben. Van de in totaal 120 zetels in de Knesset kon Likoed er 32 winnen en is zodoende de grootste fractie in de huidige regeringsperiode.

Overeenkomstig deze verkiezingsuitslag kreeg Netanyahu van de Israëlische president Isaac Herzog opdracht om een nieuwe regering te vormen. De al tijdens de verkiezingscampagne gevoerde oriënterende gesprekken van Netanyahu met potentiële coalitiepartners bevatten dan toch de een of andere verrassing.

Niet bijvoorbeeld de op een na grootste fractie, de Yesh Atid van Yair Lapid met haar 24 zetels, werd ondanks talrijke politiek elkaar overlappende standpunten niet gekozen; Netanyahu zocht zijn ondersteuning deze keer primair bij orthodoxe en patriottische partijen. Tot de komende coalitie behoren de religieuze zionisten, ook bekend als Tkuma, met 14 zetels. Zowel de Shas (11 zetels) evenals de Partij van het Thora Jodendom (8 zetels) zijn met een sterk religieuze inslag. Spannend belooft vooral de bezetting van de ministersposten te worden. De als ultra-nationaal bekendstaande Itamar Ben-Gvir heeft zichzelf al in stelling gebracht als minister van Binnenlandse Zaken respectievelijk minister van Veiligheid. Hij geldt vanwege zijn compromisloze politiek tegenover de islamitische terreurgroepen in de regio als vijandbeeld van de Palestijnen en als held van de jonge Israëlische generatie.

Bron:
freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Netanyahu krijgt opdracht Israëlische regering te vormen

  1. Flinke aanslag, ook vandaag weer; In Ariël in de BESTWISTTE GEBIEDEN 3 Israeliers vermoord door een 20 jarige moslim met een mes!! Ook nog een aantal gewonden. Benieuwd hoe de nieuwe regering dit gaat aanpakken. Netanyahu vind ik niet echt een IJzeren Hein, maar er komen nogal fanatieke ministers in het nieuwe kabinet!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s