Als de gerechtigheid verdwijnt, wat zijn staten anders dan roversbenden?

(Door: Paul Cliteur)

Je kunt veel zeggen van deze tijd, maar niet dat het saai is. Een van de aardige dingen is verder dat het vaak gaat om de grote, men kan wel zeggen, klassieke problemen van de rechtsfilosofie. Bijvoorbeeld: onder welke omstandigheden mag de staat gehoorzaamheid van haar burgers blijven eisen?

Een klassiek standpunt is dan: de staat mag altijd gehoorzaamheid blijven eisen wanneer de wetten, waaraan wij onderworpen zijn, democratisch zijn gemaakt. Maar dan heb je weer het probleem dat zelfs een democratisch gelegitimeerde wetgever dingen kan vragen die we ervaren als terreur.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Als de gerechtigheid verdwijnt, wat zijn staten anders dan roversbenden?

 1. mooinique zegt:

  Dat woord democratie klopt al voor geen meter. Zelf ben ik het vaak niet eens met nieuwe wetten. Ook niet met de oude trouwens. Het hele wetboek zou herziend horen te worden. Afgezien van dat. Rechters worden beïnvloed net als de advocaten en het OM. Recht bestaat al heel lang niet. Of beter gezegd heeft nooit bestaan. Kijk alleen al naar de uitspraak bij MH 17 of weet ik veel hoe de naam was. Vliegtuig gecrashed?! Ik las vroeger graag Cliteur zijn stukjes in de Elsevier. Weet niet of hij nog steeds hetzelfde is ivm de namen die hij noemt. Ach wie gelooft wie? Daar gaat het niet om. Wie is eerlijk? Dat is het enige belangrijke.🥰

  Geliked door 2 people

 2. BosscheBol zegt:

  Meneer Cliteur blíjft maar doen alsof we in een democratie leven. Dat is niet zo. Er worden her en der nog wat toneelstukjes opgevoerd die doen denken aan een soort van democratie, maar dat is het dan ook. Vanmiddag zal wel het digitale geld er doorheen gejast worden in de tweede toneelkamer en dan slaat de val dicht. Dan zijn we lijfeigenen van een totalitair regime.

  Boze stukjes in Bron schrijven? Mag je niet meer reizen.
  Elke dag bier en vlees kopen? Mag je niet meer in je huis wonen.

  Tegen de tijd dat zelfs de camerabeelden bij kruispunten gekoppeld worden aan het digitale geld (zebrapad bij rood overgestoken? 3 maanden niet meer naar de horeca). Tegen die tijd zal meneer Cliteur zich héél misschien wat gaan afvragen ..?

  Geliked door 3 people

 3. jungleelephant zegt:

  Je zou verwachten dat dat zou gaan gebeuren,maar ik betwijfel het:het Nederlandse volk is zo slap als een vaatdoek!Ondanks toename van opgedrongen hordes immigranten,miljarden die worden weg gesluisd naar buitenlandse doelen,a.s. verplichting tot digitaal betaalverkeer,toenemende armoede en afnemende zorg,om maar eens wat te noemen!

  Geliked door 2 people

 4. Julia zegt:

  Gerechtigheid???? Dan zouden we eerst eens moeten worden verlost van de D66 rechters en de discriminatie binnen onze rechtstaat. O.a. Engel wordt vervolgd, de ophitser en haatzaaiers zoals o.a. Akwasi uiteraard niet. Wat doet het OM nu met de racist Silvana Simons en haar beledigingen richting politie https://www.telegraaf.nl/nieuws/1002331982/politie-woest-op-sylvana-simons-dit-is-onaanvaardbaar. Helemaal niets in Nederland moet je een kleurtje hebben om vrijuit te kunnen gaan. Wat doet de rest van de Tweede Kamer gewoon helemaal niets. Gerechtigheid???? In ieder geval ben ik het vertrouwen binnen onze politiek en rechtstaat geheel kwijt.

  Geliked door 3 people

 5. BosscheBol zegt:

  Het hele punt is dit: het communisme was de vijand van het westerse kapitalisme. Maar het kapitalisme was zeer impopulair in de 50er jaren: het was een ander woord voor uitbuiting en de arbeiders kwamen er tegen in opstand. Daarom moest de propaganda in de 50er jaren het kapitalisme populair maken.Dat gebeurde door het communisme als smerig en dictatoriaal af te schilderen en het kapitalisme als vrij en welvarend. Men ging zelfs zover om het volk tamelijk welvarend te maken! En ze een beetje inspraak te geven! Daar hebben wij 70 jaar van relatieve welvaart aan te danken.

  Dat is nu niet meer nodig. De elite heeft genoeg van het volk. Ze mogen dood en/of arm worden. Ze hebben niks meer te vertellen. Ze moeten hun muil houden en doen wat ze gezegd worden. Liever nog met de miljoenen sterven.

  The Times They Are A-Changin

  Geliked door 2 people

 6. saddy zegt:

  “”Je kunt veel zeggen van deze tijd, maar niet dat het saai is.””

  Mooie titel voor een boek over Dachau of de Goelag-inclusie-kampen:

  “”Saai was het niet.””

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s