Stilte voor de storm: Ondernemingen geven prijsstijgingen nog gematigd aan klanten door

(Vertaling: E.J. Bron)

Het ergste moet nog komen – Duitse ondernemingen hebben de enorm gestegen inkoopprijzen tot nu toe slechts aarzelend en deels aan hun klanten doorberekend. Volgens een peiling hebben de firma´s in de afgelopen maanden hun inkoopprijzen pas voor 34% doorberekend. Redenen daarvoor waren de zwakke vraag, de hoge concurrentiedruk en de lange termijn leveringscontracten.

Echter: al vanaf april zijn de bedrijven van plan om de doorberekening van de prijsstijgingen naar 50% te verhogen. Dat blijkt uit een actuele peiling van het Ifo-Instituut in München onder 6500 bedrijven. “Dit leidt waarschijnlijk tot meer inflatiedruk bij de consumentenprijzen in de komende maanden”, aldus Ifo-onderzoeker Manuel Menkhoff.

Er is sprake van aanzienlijke brancheverschillen. De industrie wil vooral hoge inkoopkosten voor energie, grondstoffen en voorbewerkt materiaal aan haar afnemers doorberekenen. Dit aandeel bedraagt 68%. In de bouwnijverheid is dit met 66% ongeveer net zo hoog. In de handel is het 53%, bij de dienstverleners maar 36%. In de industrie alleen al is er sprake van een reikwijdte van 89% bij de producenten van schoenen en lederwaren tot 38% in de drankenproductie.

Officieel ligt het inflatiepercentage in Duitsland op dit moment met 10,4% zo hoog als sinds 1951 niet meer. Dit percentage is echter geflatteerd, want de voor de berekening van de inflatie gebruikte goederenmand bevat veel dingen die voor het dagelijks leven niet representatief zijn, terwijl veel belangrijke gebruiksproducten er niet in zitten. Juist op het gebied van levensmiddelen zijn daadwerkelijke prijsstijgingen tussen 20 en 50% geen zeldzaamheid meer.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Stilte voor de storm: Ondernemingen geven prijsstijgingen nog gematigd aan klanten door

 1. koddebeier zegt:

  En wat kunnen we hier verwachten ???

  Geliked door 2 people

 2. antiislamnu zegt:

  Ik heb nog nóóit zulks goed werkende sancties gezien en zo precies uitgekiend dat alleen Rusland hier door getroffen wordt. Wat een grap die incompetente narcisten van de Eu en hoe mooi dat het als een boemerang terug komt alleen jammer dat wij het volk de lul zijn .

  Geliked door 6 people

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Met andere woorden.
  De inflatie is veel groter dan de mensen mogen weten en straks komt de klap!!

  Geliked door 7 people

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Het kaagwijf heeft nederland al voorbereid op onze ondergang in 2024. W gaan de hoofdprijs betalen voor energie. Geen subsidie meer van de staat voor kleingebruikers. Verhoging van de directe belasting en btw op gas en electriciteit. De marktprijs betalen voor elke vorm van energie, zoals benzine en diesel. Ik voorzie totale ineenstorting van de economie. Dit alles conform de opdracht van het WEF, waar de regering en het koningshuis zo enthousiast over zijn. De ondergang van nederland is in volle gang.

  Geliked door 3 people

 5. jungleelephant zegt:

  Je schrikt je nu al te pletter bij iedere kassabon,dus dat beloofd nog wat!

  Geliked door 2 people

 6. Qvic zegt:

  De prijzen in de supermarkt zijn al tussen de 80 tot 150% duurder geworden sinds 2020 doordat de EU de klimaattaks invoerde, nu met de sancties tegen Rusland erbij. Zowel in Duitsland, als Nederland. 400gram gesneden jonge kaas bij Penny koste in Duitsland 1,79 in 2020 nu 3,89. Macaroni 500gram 0,39 cent in 2020, nu 0,99 cent. In Nederland was de kaas altijd al duurder 400gram gesneden jonge kaas bij lidl 2,19 in 2020, nu 4,55. Gas was in 2020 nog 0,48 cent per kuub, per 1-1-2023 3,20 per kuub dat is 666,666% duurder. En zo kan ik wel door gaan. De inflatie voor onze dagelijkse boodschappen en energie zijn veel hoger dan de zogenaamde officiële cijfers. Maar onze lonen stijgen niet mee met deze hyperinflatie, die in de toekomst nog sneller omhoog zullen bewegen.

  Als de diesel niet meer uit Rusland komt (als in december de olie sancties van kracht wordt in de EU), dan wordt diesel schaars en dan zullen de prijzen als een raket opstijgen en de economie stil vallen. Want elke economie draait op diesel. Het transport, de landbouw, de dieseltreinen, de binnenvaart en de grote zeevaart zullen steeds minder actief worden, totdat alles stil valt. Dan begint de grote chaos en de burgeroorlogen. Dan zullen ook alle regeringen vallen inclusief de EU.

  Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s