De situatie in de Oekraïne: steeds somberder vooruitzichten voor Kiev

(Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl in het oosten en het zuiden van het oorlogstoneel in de Oekraïne de frontlinies ten gevolge van regen en modder bijna niet meer verschuiven, boekt de verwoesting van de kritieke infrastructuur door aanhoudende Russische raketaanvallen – in negatieve zin – vooruitgang. Er is geen sprake van dat de Russen bijna geen raketten meer hebben. Op dit moment is tussen de 40 en 50% van de Oekraïense stroomvoorziening uitgevallen. Voldoende luchtafweer staat niet ter beschikking en kan ook niet op tijd geïnstalleerd worden.

Bij verder aanhoudende aanvallen op de stroomvoorziening is te verwachten dat de resterende productie- en industriecapaciteiten zullen stoppen te werken. Vooral de raffinaderijen, die de dringend noodzakelijke brandstof produceren, zullen niet meer kunnen draaien, Zonder brandstof en communicatie blijven er voor de Oekraïense strijdkrachten niet veel opties meer over.

Ondertussen raken als gevolg van de enorme wapenleveringen niet alleen de arsenalen van de Europese legers, maar ook die van het Amerikaanse leger leeg. Volgens informatie van Amerikaanse functionarissen, met wie de Amerikaanse tv-zender CNN sprak, ziet het Pentagon na negen maanden Oekraïne-ondersteuning zijn voorraden “slinken”. Volgens informatie van CNN zouden de Amerikaanse leveringscapaciteiten voor bepaalde wapens aan de Oekraïne, waaronder granaten voor 155 mm artilleriesystemen, bijna uitgeput zijn. De Amerikaanse industrie zou geen tijd hebben om deze wapenarsenalen aan te vullen.

Zijn (voor de Oekraïense zijde) pessimistische prognose over de afloop van de oorlog heeft de voormalige officier, publicist en VN-wapeninspecteur Scott Ritter nu herhaald. In een interview met het onafhankelijke Amerikaanse videoplatform “The Real News”, dat op 4 november werd opgenomen, wijst Ritter erop dat Moskou na negen maanden oorlog dichterbij zijn verklaarde doelen – de demilitarisering en “denazificatie” van de Oekraïne – zou zijn gekomen dan Kiev. De Oekraïners zouden tijdens hun succesvolle offensief in september vreselijke verliezen hebben geleden, terwijl de Russische eenheden er successievelijk 300.000 nieuw gemobiliseerde soldaten bij krijgen. “Rusland wint deze oorlog”, voorspelde Ritter, terwijl het Westen economisch zowel als militair geen mogelijkheden meer zou hebben.

De hoop van Kiev om de Russische bezette gebieden te heroveren, beschouwt Ritter als absoluut weinig realistisch. Wanneer de Oekraïne zou doorgaan met haar verzet, dan zou het ook Odessa, Charkov en Dnjepropetrovsk en andere steden verliezen. Rusland zou geen enkele reden hebben om te onderhandelen, terwijl Kiev zich door het westen in een uitzichtloze situatie zou hebben laten manoeuvreren: “Rusland wilde noch Cherson noch Zaporizja innemen, maar de Oekraïners bogen voor de wil van Boris Johnson, die in naam van de NAVO handelde en zei dat men geen militaire hulp van de NAVO zou kunnen krijgen als men met de Russen zou onderhandelen. Dus maakten de Oekraïners een einde aan de onderhandelingen, en daar zijn we nu.”

Niet alleen de Oekraïne, maar ook het Westen zou moeten nadenken over een scenario om te stoppen met de oorlog, anders zou de prijs voor het Westen hoog worden. Ritter sluit zijn analyse af met de aanbeveling: “De beste manier, de diplomatieke manier, is dus eentje die de Russische overwinning in de Oekraïne erkent, maar probeert om de schade van deze overwinning voor Europa te beperken door een Europees veiligheidskader uit te onderhandelen, dat de rechten van iedereen respecteert.”

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op De situatie in de Oekraïne: steeds somberder vooruitzichten voor Kiev

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Ondertussen is de voorstad van Donetsk Maryinka bijna helemaal ingenomen door de coalitie en zal daarmee de bombardementen op de stad Donetsk een heel stuk af gaan nemen.
  Het volgende hoofdstuk zal dan zijn de inname van het gebied achter Maryinka om zo Donetsk te vrijwaren van beschietingen

  Geliked door 2 people

 2. Peter zegt:

  Duitser gaan voor de derde keer op rij bakzijl halen ,ze zouden beter zaken kunnen doen ,dan altijd maar oorlogvoeren .

  Geliked door 1 persoon

 3. Htskday zegt:

  Rusland – Oekraïne

  Like

 4. Niek zegt:

  Ik weet dat Putin kan schaken, maar dit is een meester zet, ze kunnen nu nog wel dingen droppen vanuit de lucht maar dan raakt het westen direct betrokken bij de oorlog en de Navo, nou dan kun je lachen dat wil niemand. Knap dat Rusland het westen en Ukraine naar de onderhandelingstafel dwingt.

  Geliked door 2 people

 5. Henk der Niederländer zegt:

  Verdomme zeg.
  Alweer hebben de Russen materiaal te kort zoals ze dat de laatste negen maanden continu hebben gehad.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/318773227/live-russen-hebben-een-week-nodig-om-weer-grootschalig-toe-te-slaan
  Whahahahaha Aan het wensdenken komt maar geen eind en aan het copypasten uit de Kiev indipendent ook niet.

  Geliked door 4 people

  • Harry zegt:

   Wat mij nogal verbaasde is de mededeling dat een bepaalde maat granaten bijna uitgeput raakte in de Amerikaanse magazijnen .
   Hoeveel van die dingen moet Oekraïne dan wel niet afgeschoten hebben in hun eigen land ?
   En hoe kunnen Amerikanen de strijd in een ander land dan zo lang volhouden ?
   Ze kunnen zelfs de productie niet aan .
   Op is op !
   Voeren de Amerikanen zelf dan enkel strijd in landen die amper terug kunnen schieten ?
   Zou wel het een en ander verklaren .
   En dan tóch nog weggejaagd worden !
   Is dat falen of wát ?

   In ieder geval hebben ze hun stomme vingers nooit durven branden , in een rechtstreeks conflict met Rusland .

   Geliked door 3 people

 6. jungleelephant zegt:

  Maar het westen wil door en door en door,net zo lang totdat wij ook plat gegooid worden.

  Geliked door 4 people

 7. BigLJohn zegt:

  Hoe dom de mensen zijn, merk ik uit mijn omgeving. Ze zijn er allemaal van overtuigd dat de oorlog afgelopen is en dat de Russen afgedroogd zijn door de Oekrainers. Ik vertel ze dan dat Rusland in de tweede wereldoorlog het miljoenenleger van de Nazi’s in de pan hakte, alsmede ooit Le Grande Armee van Napoleon te grazen nam, heus in staat is om dat lullige Oekraine klein te krijgen. En ook, de Russen pauzeren even zeg ik dan en komen met een alles verwoestende kracht terug. Dan kijken ze net aan of dat je van lotje getikt bent.

  Geliked door 4 people

  • Henk der Niederländer zegt:

   Onthoud deze mensen John.
   Op dit moment vriest het nog niet in Oekraine maar over een week of twee is de grond bevroren en kan weer normaal tanks dragen. als op dit moment tanksin een colonne gaan rijden is de kans groot dat de laatsten zich vast rijden in de modder dus het Russische opperbevel wacht even af.
   Ik denk dat dan de grote klap gaat komen en een groot deel van het Oekrainse leger opgerold gaat worden voordat de winter echt in valt.
   Dan kun je de mensen die er nu van overtuigd zijn eens uitleggen hoe het werkelijk zit in Oekriland.

   Geliked door 3 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s