Europese Commissie: 2023 wordt vanwege het gastekort een nog moeilijker jaar

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De realiteiten halen kennelijk oom de eurocraten langzaam in, want nu heeft de verantwoordelijke eurocommissaris meegedeeld dat de echte moeilijkheden bij het gas nog moeten komen. Ik bericht al sinds jaren over de situatie op de gasmarkt en sinds de gascrisis zich in de zomer van 2021 begon af te tekenen, wijs ik erop dat Europa op de korte termijn Russisch gas niet kan vervangen, ook al hebben de politiek en de media nog in de zomer van 2022 het tegendeel gepredikt. Dit besef schijnt nu ook in Brussel door te dringen, zoals de verantwoordelijke eurocommissaris heeft meegedeeld. Daarover heeft het Russische persbureau TASS bericht. Ik heb de melding van TASS vertaald en voeg daarna nog wat achtergrondinformatie toe:

De Europese Commissie verklaart dat 2023 voor Europa vanwege het tekort aan Russisch gas nog moeilijker wordt

Frans Timmermans (foto), de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei dat “het vastleggen van een prijsplafond niet automatisch tot lagere prijzen voor de consumenten zal leiden.”

Het jaar 2023 zal voor Europa nog moeilijker worden wanneer Russisch gas wordt afgewezen: dat verklaarde de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, in een interview met de krant “Le Monde” vandaag op de vraag naar de invoering van een gasprijsplafond.

“Alle experts hebben ons al jarenlang gewaarschuwd dat alleen maar in noodgevallen te doen”, zei Timmermans. “We moeten bedenken dat volgend jaar veel moeilijker wordt, omdat er geen Russisch gas zal zijn”, benadrukte hij.

Tegelijkertijd wees de vicevoorzitter van de EU er op dat “het vastleggen van een prijsplafond niet automatisch tot lagere prijzen voor de consumenten leidt.” “Nu overstijgt de vraag het aanbod, wat tot hogere prijzen leidt, zodat het verbruik gereduceerd moet worden”, zei hij.

Begin november verklaarde het Internationaal Energieagentschap (IAE) in zijn bericht over de vooruitzichten voor de energiemarkt dat het in de Europese landen in de winter 2023/2024 tot een gastekort kan komen. Volgens inschatting van de IEA-experts zou Europa in het jaar 2023 een tekort van 30 miljard m³ te zien geven. Volgens de experts zal dit het geval zijn als de gasexport uit Rusland volledig stopgezet wordt.

Daarvoor had de Europese Commissie een correctiemechanisme voor de energiemarkt voorgesteld, dat voorziet in de invoering van een maximumprijs voor gas van € 275,- per megawattuur (ongeveer $ 3000,- per duizend m³) op de virtuele Hub TTF. Volgens informatie van de eurocommissaris voor Energie, Kadri Simson, kan het voorgestelde bedrag na consultaties met leden van de EU veranderd worden. De Europese Commissie verklaarde dat het voorstel voorziet in de mogelijkheid om de maximum gasprijs op korte termijn op te heffen wanneer de reguleringsinstanties van mening zijn dat diens handhaving de markten destabiliseren of tot aanzienlijke verzorgingsproblemen zou kunnen leiden. Vijtien EU-landen, waaronder Italië, zijn het niet eens met het voorstel van de Europese Commissie.

_____________________________________________________


Ter herinnering: voor het begin van de gascrisis, die zich al in de zomer van 2021 heeft afgetekend, dus bijna een jaar voor de Russische interventie in de Oekraïne, lag de gasprijs bij 200 tot 300 dollar per 1000 m³ gas. Dat was tientallen jaren lang de normale prijs, die de met Rusland gesloten lange termijn leveringscontracten mogelijk hebben gemaakt. Maar op grond van de mislukte energiepolitiek van de EU zijn de gasprijzen vanaf de zomer 2021 geëxplodeerd en lagen al in oktober 2021 bij meer dan 2000 dollar met 1000 m³. Op dit moment schommelen de prijzen tussen de 1000 en 1500 dollar.

Dat de maatregelen van de EU alleen maar het jacht maken op effect zijn, maar geen reële invloed op de prijzen zullen hebben, zie je aan de vastgestelde maximum prijzen, want de gasprijs heeft de grens van $ 3000,-, vanaf waa rhet prijsplafond in werking moet treden, tot nu toe maar heel even bereikt, namelijk toen de markten in ongecontroleerde paniek vervallen zijn. In de praktijk zal het EU-prijsplafond waarschijnlijk helemaal niet ingezet worden.

De ware redenen voor de energiecrisis

Hier zal ik nogmaals de redenen voor de energiecrisis in Europa opsommen, die al lang voor de Russische interventie is begonnen en waarover ik vaak heb bericht.

Ten eerste: de winter van 2021/2022 was koud, zodat er veel gas verbruikt werd. Pijpleidingen en tankers zijn niet voldoende om in de winter genoeg gas naar Europa te brengen, zodat de gasreservoirs normaal gesproken in de zomer gevuld worden. Dat is in 2021 niet gebeurd en terwijl de gasreservoirs normaal gesproken in het begin van het stookseizoen voor bijna 100% gevuld zijn, waren dit in de herfst van 2021 maar nauwelijks 75%.

Ten tweede: de energietransitie heeft tot een groot aandeel van windenergie in de stroommix geleid. Omdat de zomer van 2021 echter buitengewoon windstil was, ontbrak de windkracht en werd o.a. gas gebruikt om stroom op te wekken, dat eigenlijk in de gasreservoirs geleid zou hebben moeten worden.

Ten derde: de wens van veel Europese politici om Russisch gas door vooral Amerikaans vloeibaar gas te vervangen, heeft e ral lang voor de Russische interventie in de Oekraïne toe geleid dat er in Europa gas zou ontbreken. De reden: in Azië waren de gasprijzen in de zomer van 2021 nog hoger dan in Europa en de alvast ingeplande Amerikaanse tankers zijn naar Azië gevaren in plaats van naar Europa.

Ten vierde: de hervorming van de gasmarkt van de laatste Europese Commissie heeft de handel in gas aan de beurzen vrijgegeven. Daardoor werd gas een speculatieobject. Terwijl Gazprom zijn gas volgens lange termijn contracten voor 230 tot 300 dollar aan Europa levert, is het voor de importeurs een goede handel om het gas aan de beurs voor een veelvoud door te verkopen en deze speculatiewinsten van meerdere honderden procenten in eigen zak te steken.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Europese Commissie: 2023 wordt vanwege het gastekort een nog moeilijker jaar

 1. Olie bol zegt:

  Dus die gaskachel voor butaangas niet naar Oekraïne sturen ze zijn beter voor Nederland bestemd

  Geliked door 1 persoon

 2. Hovawart zegt:

  De Brusselse Dwingelandij draait doorrrrrrrrrrrr……………Nexit Nu!

  Geliked door 3 people

 3. Kees zegt:

  De eu lost onze problemen niet op, ze verergert ze alleen maar. Ze kan geen oplossing voor problemen bieden, omdat ze zelf de oorzaak van de problemen is.

  Geliked door 4 people

 4. L. Sevier zegt:

  We hebben helemaal geen gastekort..
  Groningen OPEN, een van de grootste gasbellen ter wereld… 🙈🙉🙊
  Wat een wereld……

  Geliked door 6 people

 5. Niek zegt:

  Ja, dan moet je wel een oetlul zijn als je dat niet wilt zien? Het staat in de kranten verdraaid opgeschreven, maar je moet tussen de regels doorlezen? Waar heb ik dat eerder gelezen uit de geschiedenis en het is altijd weer het zelfde, daar gaan we weer….

  Geliked door 1 persoon

 6. Henk der Niederländer zegt:

  Laat nou net voor de consumenten het energieprobleem een moeilijk jaar of beter gezegd moeilijke jaren worden.
  Het wordt tijd dat de klimaatpaus Timmefrans met een schop oder zijn kloten terug naar Limburg getrapt wordt en iemand daar neer te zetten die een normaal verstand heeft.
  Deze halve gare is totaal van het padje

  Geliked door 3 people

 7. bobzelf zegt:

  DUS OOM VLADIMIR WAS HELEMAAL NIET ZO’N KLOOTZAK HE ??
  EN
  ONDANKS ALLE VALSE BESCHULDIGINGEN LEVERDE HIJ TOT DE LAATSTE DRUPPEL GAZZZZ EN OLIE

  VOLGENS DE AFGESLOTEN CONTRACTEN ..

  MAAR JA. MET AL DIE HOOGOPGELIDEN IN ONZE OMGEVIN G

  KUNT U NU LETTERLIJK EN FIGUURLIJK “”AAN HET GAZZZ “”

  WHAHAHAHAHAH

  ALTIJD LACHENN MET BRUSSEL EN DE USA

  OOM GAZZZPROMMMM

  Geliked door 4 people

 8. Marijke zegt:

  2023 wordt een nog moeilijker jaar… maar niet voor onze Fransje Graaimans die zichzelf een loonsverhoging heeft gegeven van 1.800 Euro per maand.

  Geliked door 1 persoon

 9. Andre zegt:

  Frans Timmermans maakt zn salaris verhoging wel weer waar als uitvreter. Het gasplafond gaat er natuurlijk niet komen want lalalala geld. December en Januari gaan koud worden en de gasmeter rent dan uit zn lagers. Wij het klootjesvolk hebben hier nooit iets van gemerkt want ze smeren het niet alleen in je gezicht maar smeren het ook uit over gemiddeld 12 maanden. Wij kunnen er niets tegen doen want de overheid geeft welles nietes geld aan de stroom levranciers en hoe zij het doen hebben wij geen controle of toezicht op. Dan is er nog een heel klein groot adderje onder het gras want Rusland levert 20% van de uranium staven in de EU tot op de dag van vandaag en als dat ook nog stopt tja.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ravian zegt:

  Realiteit is natuurlijk dat hoge gasprijzen Timmermans & Co eigenlijk wel goed uitkomen, dat helpt hen namelijk hun “green deal” aan de man te brengen.
  Dat die hele “green deal” met de “energie transitie” naar “duurzame energie” gewoon niet werkt en ook niet gaat werken dat wensen ze gewoon niet te erkennen.

  Maar de kern van het probleem is dus dat degenen die het probleem op moeten lossen niet gebaat zijn bij het oplossen van dat probleem.
  En in Den Haag geld precies hetzelfde.
  Gezien de energie prijs voornamelijk uit belastingen en accijnzen bestaat loopt de overheid gewoon lekker binnen momenteel.

  Al die centen kunnen ze dan vervolgens mooi gebruiken om hun linkse hobby’s mee te financieren, zoals hele horden asieleisers het land in slepen, boeren uitkopen, en onrendabele windmolenparken bouwen.
  Dat de autochtone bevolking ondertussen crepeert dat zal ze hun reet roesten.

  Als we ooit weer normale prijzen voor energie en brandstof willen betalen dan zullen we toch echt de hooivorken uit de schuur moeten gaan halen…

  Geliked door 2 people

 11. henryN zegt:

  Wie is die verantwoordelijke euro commie?? Is dat Timmerkloot?? In ieder gevak heb ik nog nimmer een waarschuwing gelezen van die man dat er problemen zouden komen met gas!!! Indien het Timmerkloot is dan is hij alleen bezig met geld binnenharken voor zichzelf en de klimaat hoax. Die eurocommie heeft, als hij al jaren waarschuwt, verder geen ene moer invloed gehad of de wil om dat aan te pakken.

  Geliked door 1 persoon

 12. Julia zegt:

  2023, 2024, 2025, tot 2030 worden zeer moeilijke jaren totdat de great reset geheel in doorgevoerd. De goede jaren zijn uitsluitend nog weggelegd voor de smerige gewetenloze WEF marionetten en het volle EU stadion in Brussel waar een zeer groot aantal ongekozen zakkenvullers haar dictatoriaal beleid volgens het WEF uitvoeren. Wat een fake dat klimaat ze vliegen zelf de hele wereld rond geldt ook in Nederland voor het koningshuis en politici er gaan weer 8 onderdanige politici zelfs vliegen om excuses voor het slavernij verleden aan te bieden uiteraard met een flinke zak aan belastinggeld. Kortom Europa (op een paar landen na) is flink zinkende en is onleefbaar waar dwang en belasting heffen de boel hebben overgenomen. Niets meer te maken met democratie het is over en uit Dat is ook de reden van de super arrogante houding van vrijmetselaar Rutte. Hij speelt het spelletje mee alsof hij de Nederlandse belangen voor ogen heeft en weet donders goed dat hij in al die tijd dat hij aan het bewind was in dit land, niets anders gedaan heeft dan het land en de burgers te ondermijnen en ze te verkwanselen aan zijn machtige opdrachtgevers.Nederland als zelfstandig land bestaat niet meer. Democratie bestaat niet meer want de WEF kartelpartijen kunnen iedere wetswijziging doorvoeren die ze willen.
  Een groot deel van de politici hebben hun ziel en zaligheid verkocht aan clubs zoals het WEF of de Bilderberg.

  Like

 13. koddebeier zegt:

  NEXIT !!! En de handels betrekkingen met Rusland herstellen !

  Like

 14. ronjaspers zegt:

  De NWO agenda loopt op rolletjes,en ver voor op schema (2030)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s